AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Opel Crossland X: Moderan gradski stil sa „cool“ SUV stavom

Opel Crossland X: Moderan gradski stil sa „cool“ SUV stavom

Jedre i kompaktne pojave spolja, veoma prostran i svestran unutra, sa „trendi“ dvotonskim finišem i „cool“ SUV pojavom – to je potpuno novi Opel Crossland X...

Opel Crossland X: Moderan gradski stil sa „cool“ SUV stavom

Nakon premijere početkom februara, ovaj svestrani urbani krosover je drugi član Opelove X porodice iz B segmenta, gde se pridružio sportskom bestseleru, Mokki X. Treći član familije, veći Grandland X, biće lansiran u okviru C segmenta kasnije u toku ove godine.


U odnosu na Opel Mokku X, koja dolazi sa opcionim pogonom na sve točkove za povremene off-road izlete, novi Opel Crossland X je predodređen za urbano okruženje sa svojim kompaktnim dimenzijama karoserije, dok je u isto vreme savršeno pogodan za bogatu kupovinu u prodavnici organske hrane ili put u Toskanu za vreme godišnjih odmora. Sa dužinom od 4,21 metra, novi Crossland X je 16 centimetara kraći od Astre, dok je u isto vreme 10 centimetara viši. Putnici mogu da uživaju u višoj poziciji sedenja i sjajnoj preglednosti u svim pravcima. Kupci koji su u potrazi za još boljim vizuelnim iskustvom, mogu ambijent da učine kvalitetnijim, i to opcionim panoramskim krovom.

Opel Crossland X: Moderan gradski stil sa „cool“ SUV stavom

Novajlija nudi vanserijske inovacije, koje svakodnevnu vožnju čine bezbednijom, komfornijom i lakšom. Inovativni, kompletni LED farovi, „head-up“ displej i panoramska zadnja kamera koja pokriva 180 stepeni, uz naprednu asistenciju pri parkiranju, upozorenje na čeoni sudar sa detekcijom pešaka i automatskim kočenjem u slučaju nužde¹, sistem upozorenja na pospanost vozača², održavanje vozne trake, prepoznavanje saobraćajnih znakova sa ograničenjem brzine i detekciju „mrtvog ugla“, samo su neki od primera. Novi Crossland X takođe dolazi sa, za Opel tipičnom, sjajnom digitalnom konektivnošću, zahvaljujući Opel OnStar sistemu sa Wi-Fi pristupnom tačkom i dodatnim servisima poput rezervisanja hotelske sobe i pronalaženja odgovarajućeg parking mesta³. Takođe u ponudi: moderne Apple CarPlay i Android Auto funkcije, kompatibilna IntelliLink info-zabavna tehnologija sa displejem u boji osetljivim na dodir veličine do 8 inča. Odgovarajući pametni mobilni telefoni se mogu puniti putem bežičnog induktivnog punjenja.

Opel Crossland X: Moderan gradski stil sa „cool“ SUV stavom

I vozač i suvozač mogu da uživaju u prednostima koje donose nagrađivana, AGR (Kampanja za zdravija leđa) sertifikovana, ergonomska sedišta. Opel je jedini proizvođač u segmentu koji u ponudi ima ovakav vid komfora (kako u Crosslandu X, tako i u Mokki X). S druge strane, maksimalna zapremina prtljažnika od 520 litara, kada su nasloni zadnjih sedišta uspravni, vodeća je u klasi. Pored toga, putnici pozadi imaju mogućnost da podešavaju poziciju sedenja uzdužno, i to za 150 milimetara, na taj način povećavajući prostor za noge ili zapreminu prtljažnika. Ovo Crossland X čini još funkcionalnijim.


„Potražnja za malim SUV i krosover modelima, skrojenim za urbanu eksploataciju, značajno se povećava. Crossland X sa svojom kombinacijom „cool“, SUV inspirisanog dizajna i izvanredne konektivnosti i praktičnosti, drugi je značajan igrač u ovoj klasi vozila pored naše sportske Mokke X“, rekao je CEO Opela, dr Karl-Tomas Nojman (Dr. Karl-Thomas Neumann). „Naš agilni Crossland X isporučuje zadovoljstvo u vožnji, i to u urbanom životnom stilu, što ga čini savršenim kako za grad, tako i za bekstvo na selo.“

Opel Crossland X: Moderan gradski stil sa „cool“ SUV stavom

CUV/SUV B segment doživljava procvat sa prodajnim brojkama koje su se upetostručile od 2010. Jedan od besteselera a samim tim i trendseter je Opel Mokka X. Crossland X će sada pružiti dodatni stimulans ovom novom, rastućem segmentu, pozicioniranom ispod utvrđenog C segmenta, i obezbediti dodatni rast za Opel kao marku.


Jasan dizajn i izvanredna iskorišćenost prostora


Smeo, svež i „cool“ su tri atributa koje svaki „urbani krosover“ treba da poseduje. Novi Crossland X ih sve ima, u isto vreme ostavši tipičan Opel sa najboljim mogućim paketom i izraženim karakterom. Sa dužinom od 4.212 milimetara, širinom od 1.825 milimetara i visinom od 1.605 milimetara, on donosi svoju sopstvenu interpretaciju Opelove filozofije dizajna „gde se vajarstvo susreće sa nemačkom preciznošću“, jer je u isto vreme sofisticiran i grub, sa naglašenom maskom hladnjaka i blistavom Opelovom „munjom“ na čelu. Za SUV tipična zaštitna oivičenja i srebrne insertacije napred i duž čitave donje sekcije vozila, pružaju samouverenu pojavu naglašavajući funkcionalnu i sportsku eleganciju.

Opel Crossland X: Moderan gradski stil sa „cool“ SUV stavom

Jedre bočne linije uz naizgled „plutajući“ krov, koji vizuelno odvaja donju od gornje sekcije automobila, vizuelno produžavaju Crossland X i pojačavaju utisak prostranosti enterijera. „Plutajući krov“ takođe pokazuje „genetske“ veze sa zasvođenom, hromiranom linijom prozora na Opel ADAMU, koja pada kako se pruža prema zadnjem delu. Baš kao i kod spomenutog šampiona individualizacije, kupci mogu da odaberu drugačiju boju za krov. Izražajan zadnji deo potpisuje jasan SUV izraz svojom donjom, zaštitnom oplatom.


Budući da je u samoj srži Opelove filozofije, skulpturalni dizajn sa jasnim osećajem za preciznost, takođe igra glavnu ulogu i kada je reč o stajlingu enterijera. Instrument tabla i centralni greben su jasno strukturisani i horizontalno usklađeni sa vozačem. Igrajući ulogu vozačkog kontrolnog centra, kokpit pojačava osećaj aktivnog vozačkog doživljaja. Obiman pogonski portfolio, sačinjen od benzinskih, dizel i agregata koji kao gorivo koriste tečni naftni gas, može se iskombinovati s manuelnim ili automatskim menjačima, sve u cilju kvalitetnog vozačkog doživljaja.

Opel Crossland X: Moderan gradski stil sa „cool“ SUV stavom

Izdašan osećaj prostranosti i prvoglasna AGR ergonomska sedišta u Crosslandu X, čine duga putovanja ugodnim. Ovaj krosover je takođe ubedljiv kada je u pitanju nivo fleksibilnosti koji nudi, što je oličeno u kliznim zadnjim sedištima, koja se mogu individualno podešavati. Nasloni se obaraju u odnosu 60/40, a sedišta se mogu uzdužno pomeriti za 150 milimetara, što zapreminu prtljažnika u roku od par sekundi sa 410 povećava na u klasi vodećih 520 litara. Zapremina prtljažnika raste na 1.255 litara ukoliko se nasloni zadnjih sedišta polože vodoravno. Crossland X može da se zaključa, otvori ili startuje uz pomoć „Keyless Open & Start“ sistema.


Tehnologija osvetljenja koja postavlja trendove i važni sistemi asistencije


Putovanja mogu biti još opuštenija i bezbednija uz brojne ultramoderne tehnologije i sisteme asistencije, dostupne u novom Opel Crosslandu X. Inovativna, kompletna LED prednja svetla osiguravaju izvanrednu vidljivost noću. Opcioni „head-up“ displej redukuje opasnost koju donosi odvraćanje pažnje s puta, projektujući najvažnije informacije u vezi sa brzinom, navigacijom i sistemima asistencije, direktno u nivo vozačevog pogleda.

Opel Eye prednja kamera procesuira različite podatke, na taj način čineći osnovu za sisteme vozačke asistencije poput prepoznavanja ograničenja brzine i upozorenje na izlazak iz vozne trake. Ukoliko sistem registruje da vozilo nenamerno izlazi iz vozne trake, on upozorava vozača emitujući zvučne i vizuelne signale. Tempomat sa limiterom brzine takođe čini vožnju prijatnijom. Upozorenje na opasnost od čeonog sudara sa detekcijom pešaka i automatskim kočenjem u slučaju krajnje nužde pomaže izbegavanju incidenata, a u kombinaciji je sa specijalnim sistemom koji detektuje pospanost vozača. Crossland X takođe poseduje panoramsku zadnju kameru, sa povećanim vidnim uglom od 180 stepeni. S druge strane, najnovija generacija napredne asistencije pri parkiranju još više olakšava ovaj manevar. Naime, sistem prepoznaje odgovarajuće parking mesto i automatski parkira vozilo. Takođe, može automatski da isparkira vozilo. U oba slučaja, jedino što vozač treba da uradi je da operiše papučicama. Tokom zimskih meseci, grejanje obruča volana i vetrobrana takođe doprinosi komforu i bezbednosti.


Uz sve navedeno, novi Opel Crossland X dolazi na tržište sa izuzetno atraktivnom ulaznom cenom. Ovaj kompaktni, krajnje svestrani krosover, može da se naruči po početnoj ceni od 13.990 evra (sa uključenim PDV-om u Srbiji).


PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje