AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

BASF optimalizuje logistiku postrojenja u Ludvigshafenu

BASF optimalizuje logistiku postrojenja u Ludvigshafenu

Novi integrisani koncept skladištenja i logistike pomoći će kompaniji BASF da u značajnoj meri smanji troškove logistike. Obim transporta postrojenja u Ludvigshafenu iznosi oko 20 miliona tona godišnje...

S obzirom na činjenicu da na transportne veze za postrojenje u Ludvigshafenu odlazi značajna količina sredstava, upravo će to biti u fokusu novog koncepta.


Najznačajnije komponente biće automatski vođena vozila (AGV), novi optimalni kontejneri za skladištenje umesto šinskih vagona, kao i novo skladište za kontejnere. Ova kombinacija će dovesti do znatnog napretka po pitanju konkurentnosti. „Ovaj inovativni skok u logistici čini nas pionirima u čitavoj industriji,“ rekao je direktor postrojenja, Dr. Uve Libelt.

BASF optimalizuje logistiku postrojenja u Ludvigshafenu

Isporuka u rekordnom roku uz pomoć bespilotnih vozila


AGV vozila su novitet na svetskom tržištu. U saradnji sa VDL Grupom, kompanija BASF razvila je ovo autonomno vozilo dužine 16,5 metara i korisne nosivosti od 78 tona. Njime se manevriše uz pomoć 32 točka i osam upravljačkih osovina, a vozilo ne oštećuje puteve uprkos svojoj težini koja dostiže i do 100 tona. Komande se šalju preko radio odašiljača postavljenim na površini puta. Trenutno, za jednu isporuku teretnog vagona, koja podrazumeva transport od teretne stanice do jedne od preko 150 stanica za utovar u ovom postrojenju, potrebno je oko 22 sata. Sa AGV vozilima, ovo vreme će se svesti na samo jedan sat.


Tokom faze testiranja koja se završava u julu, prototip vozila koristi se samo na ograničenom području gde doprema prazne ili kontejnere natovarene vodom, a nadgleda ga kontrolni centar. Sve do sada vozila slična ovima korišćena su isključivo u međunarodnim lukama i to samo na za njih predviđenim deonicama.

BASF optimalizuje logistiku postrojenja u Ludvigshafenu

Novi kontejneri za skladištenje efikasniji su od vagona


Novi kontejneri od 15 i 17 metara razvijeni su od strane kompanije BASF i belgijskog proizvođača kontejnera Van Hool, a na osnovu tehnologija za pravljenje kontejnera od 6 i 10 metara koji su se ranije koristili za kombinovani transport. Klasa kontejnera kompanije BASF (B-TC) mogu se prenositi i šinski, te tako pružaju veću fleksibilnost u odnosu na tradicionalne vagone. B-TC kontejneri imaju maksimalnu zapreminu od 73 hiljade litara i korisni teret od 66 tona, što će reći da su duplo većeg kapaciteta u poređenju sa tipičnim kontejnerima, a slični vagonima za transport hemikalija. B-TC kontejneri mogu se transportovati bilo kojim šinskim kolosekom i skladištiti efikasno – čak njih šest može da se složi jedan na drugi. Od jula meseca, njih 90 će se koristiti u Ludvigshafenu, a još 550 će biti isporučeno 2018. godine.


Skladište kontejnera povezuje transportne rute


Još jedan važan deo logističkog koncepta je u potpunosti automatizovano skladište kontejnera koje je još uvek u izgradnji na teritoriji postrojenja u Ludvigshafenu. Osmišljeno je tako da poseduje kapacitet od 2.000 standardnih kontejnera (od 6 metara) sa dva automatska krana, od kojih je svaki kapaciteta 75 tona. Njime se upravlja na tri načina: preko AGV vozila, kamiona i šina. Puštanje skladišta u rad zakazano je za sredinu 2018. godine.


PR

Škoda sajamska ponuda

Škoda sajamska ponuda

Kompanija „Auto Čačak“, generalni uvoznik Škoda vozila, pokrenula je sajamsku prodajnu akciju povodom predstojećeg BG CAR SHOW-a koji se održava od 22-28.marta...

Novi Kia Stinger dobitnik novih prestižnih priznanja

Novi Kia Stinger dobitnik novih prestižnih priznanja

Kia Stinger dobitnik je brojnih prestižnih priznanja evropskih i američkih medija. Sve veći broj priznanja je ovu sportsku limuzinu svrstao među Kijine modele s najviše osvojenih nagrada – i to u tek nekoliko meseci od početka prodaje.

Elegantna i minimalistička: limuzina Kia K900

Elegantna i minimalistička: limuzina Kia K900

Kako eksterijer tako je i kabina novog K900 nastala kao plod saradnje Kijinih dizajnerskih centara u kalifornijskom Irvineu i korejskom Namyangu, koji je inače glavno središte Kijinog dizajna, kao i istraživanja i razvoja...

Fordovi automobili u Srbiji i Evropi apsolutno bezbedni

Fordovi automobili u Srbiji i Evropi apsolutno bezbedni

Grand Motors, ovlašćeni uvoznik, distributer, prodavac i serviser automobila i lakih komercijalnih vozila Ford saopštava da su sva nova vozila ove marke namenjena kupcima u Srbiji i Evropi tehnički apsolutno bezbedna, bez ikakvih potreba za vanrednim pregledima ili eventualnim intervencijama.

123456. . .1362
Rally Mexico 2018 - Sebastien Ogier
Slika nedelje