AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kompanije Italdizajn i Erbas predstavile Pop.Up koncept

Kompanije Italdizajn i Erbas predstavile Pop.Up koncept

Na 87 Internacionalnom sajmu automobila u Ženevi, kompanije Italdizajn (Italdesign) i Erbas (Airbus) predstavile su Pop.Up, prvi modularni, u potpunosti električni i ekološki koncept prevoznog sistema koji je dizajniran da smanji saobraćajne gužve u megalopolisima. Pop.Up predviđa sistem za multimodalni prevoz koji u potpunosti koristi i kopneni i vazdušni prostor...

Kompanije Italdizajn i Erbas predstavile Pop.Up koncept

Ovaj koncept rezultat je zajedničkog promišljanja kompanija Italdizajn i Erbas o načinu na koji treba odgovoriti na izazove mobilnosti megalopolisa, koji postaju jedno od najbitnijih pitanja putnika širom sveta. Kako će se prema projekcijama saobraćajne gužve izrazito povećati do 2030. godine, pomenute kompanije odlučile su da kombinujući svoju inženjersku stručnost odgonetnu kako postići održiv, modularan i multimodalan urbani sistem mobilnosti, što je dovelo do Pop.Up koncepta.


Koncept Pop.Up sistema sastoji se iz tri elementa:


- Platforma sistema veštačke inteligencije koja, bazirajući se na informacijama korisnika, upravlja putovanjem nudeći nekoliko alternativnih scenaria korišćenja, što omogućuje besprekorno iskustvo putovanja;

- Vozilo oblikovano kao putnička kapsula dizajnirana tako da može biti upotrebljena u kombinaciji sa jednim od dva različita modula sa električnim pogonom (modul za drumski prevoz, modul za vazdušni prevoz). Drugi vidovi javnog prevoza (npr. vozovi) takođe mogu koristiti Pop.Up kapsulu;

- Interfejs modul koji komunicira sa korisnicima u potpuno virtuelnom okruženju;

Kompanije Italdizajn i Erbas predstavile Pop.Up koncept

Pop.Up sistem teži da putnicima uštedi vreme, kroz fleksibilan i prilagodljiv način transporta u gradskim sredinama, predstavljajući novi, na korisnika fokusiran koncept transportnog sistema.
Pop.Up vozilo kombinuje fleksibilnost malog drumskog vozila sa dva sedišta i slobodu i brzinu VTOL letelice, na taj način spajajući automobilizam i avijaciju.


Način funkcionisanja Pop.Up sistema je jednostavan. Putnici planiraju svoje putovanje i rezervišu ga putem praktične aplikacije. Sistem, u zavisnosti od tajminga, gužve u saobraćaju, troškova, zahteva za deljenu vožnju, automatski predlaže najbolje transportno rešenje i spaja putničku kapsulu na modul za drumski prevoz, modul za vazdušni prevoz ili na drugo transportno sredstvo u skladu sa željama i potrebama putnika.


U srži koncepta nalazi se kapsula dizajnirana da smesti putnike. Njen karbonski monokok dug je 2,6, visok 1,4 i širok 1,5 metara. Kapsula se jednostavno transformiše u gradski automobil spajanjem sa modulom za drumski prevoz koji radi pomoću baterije i koji karakteriše karbonska šasija.


Za megalopolise sa velikim gužvama u saobraćaju, kapsula se diskonektuje sa modula za drumski prevoz i spaja sa modulom za vazdušni prevoz dimenzija 5 puta 4,4 metra, koji pokreće osam koksijalnih rotora. U ovoj kombinaciji Pop.Up postaje urbano samopilotirajuće vozilo, kojim se od tačke A do tačke B stiže efikasno izbegavajući zakrčenost saobraćaja.

Kompanije Italdizajn i Erbas predstavile Pop.Up koncept

Kada putnici stignu do svog odredišta, moduli i kapsula se samostalno vraćaju do mesta predviđenog za punjenje i čekaju sledećeg korisnika.


Zahvaljujući mogućnosti kombinovanja kapsule sa drugim sredstvima javnog prevoza Pop.Up nudi besprekorno iskustvo putovanja. Korisnik može ostati u kapsuli tokom celog putovanja, ne mora brinuti o prebacivanju sa jednog moda putovanja na drugi i stoga može uživati u prevozu uz interakciju između kapsule i urbanog okruženja.


Kompanija Erbas aktivno razvija nekoliko radikalnih koncepata koji će doprineti smanjenju saobraćajnih gužvi. „Dodavanje treće dimenzije besprekornim multimodalnim mrežama transporta će nesumnjivo unaprediti način na koji živimo i na koji dolazimo od tačke A do tačke B“, izjavio je Matijas Tomsen (Mathias Thomsen), generalni menadžer odeljenja za a mobilnost u urbanom vazdušnom saobraćaju kompanije Erbas. „Uspešnost dizajniranja i implementacije rešenja koja će funkcionisati kako na tlu tako i u vazduhu zahteva zajedničko promišljanje automobilske i avio industrije, uz koordinaciju sa lokalnim organima nadležnim za infrastrukturu i regulatorni okvir. Kompanija Italdizajn, sa svojom dugom tradicijom dizajna vozila, izuzetan je partner na ovom jedinstvenom projektu.”


„Italdizajn je servisna kompanija koja pruža usluge i rešenja u oblasti mobilnosti zainteresovanim stranama širom sveta. U naš DNK duboko je ukorenjena želja za potragom za budućim najnaprednijim rešenjima“, rekao je izvršni direktor kompanije Italdizajn Jorg Astaloš (Jorg Astalosch). „Danas su automobili deo mnogo šireg ekosistema. Ukoliko želite da dizajnirate urbano vozilo budućnosti tradicionalni automobil ne može biti rešenje za velike gradove. Morate misliti i na održivu infrastrukturu, aplikacije, integraciju, na energetske sisteme, urbano planiranje, socijalne aspekte i tako dalje. Narednih godina osnov transporta biće pomeren na sledeći nivo, biće deljen, povezan i autonoman“, dodaje Astaloš. „U kompaniji Erbas smo pronašli idealnog partnera sa kojim delimo savremenu viziju budućnosti megalopolisa i razvoja održive multimodalne vizije transporta“, zaključio je.


PR

 

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1595
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje