AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Nissan provodi testiranje autonomnih vozila na putevima u Europi

Nissan provodi testiranje autonomnih vozila na putevima u Europi

Kao deo svoje predanosti stvaranju budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama, Nissan je danas u istočnom Londonu predstavio medijima svoje test prototipe autonomnih vozila nove generacije...

To je prvi put da je Nissan predstavio svoju najnoviju tehnologiju autonomne vožnje na javnim saobraćajnicama u Evropi. Nissan je već sproveo testiranje na javnim saobraćajnicama u Japanu i Sjedinjenim državama kako bi testirao jednostavnu tehnologiju za autonomnu vožnju u stvarnim situacijama.


Učesnicima na suvozačkom sedištu i na zadnjim sedištima bilo je omogućeno da iskuse tehnologiju koju, između ostalog čine, radar koji upotrebljava milimetarske talase, laserski skeneri, kamere, računarski čipovi velikih brzina te posebno HMI interfejs ( čovjek-mašina, engl. Human Machine Interface). Sve to vozilu omogućava autonomnu vožnju auto-putevima i gradskim ulicama, uključujući kružne tokove, nakon unošenja odredišta u navigacioni sistem.


Takao Asami, viši potpredsednik sektora Nissana za istraživanje i napredni inženjering, izjavio je: „Inovativnost i domišljatost temeljne su odlike marke Nissan i naših zaposlenih. Ovo ispitivanje nadolazeće Nissanove tehnologije autonomne vožnje u zahtevnim uslovima londonskih saobraćajnica pokazuje našu predanost planu približavanja Nissanove inteligentne mobilnosti našim kupcima.”

Londonski test usledio je nakon nedavnih najava da će obnovljeni Qashqai i novi Nissan LEAF (oba stižu u bliskoj budućnosti) biti opremljeni tehnologijom autonomne vožnje ProPILOT koja omogućava autonomnu vožnju u jednoj traci na brzim saobraćajnicama. Prošle godine Nissan je u Japanu predstavio Serenu, svoj prvi model opremljen tehnologijom ProPILOT. Tehnologija autonomne vožnje ProPILOT u novom Nissanu Serena u decembru je osvojila nagradu za inovaciju na takmičenju za japanski automobil godine (razdoblje 2016. – 2017.).


Planira se i uvođenje sistema na američko i kinesko tržište. Tehnologija za autonomnu vožnju u više saobraćajnih traka omogućiće automatsko prestrojavanje vozila. Njeno uvođenje planirano je za 2018. Uvođenje sistema za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i u raskrsnicama planirano je za 2020. godinu.


Nissanova inteligentna mobilnost


Svet je suočen sa ozbiljnim izazovima, kao što su klimatske promene, zastoji u saobraćaju, saobraćajnim nesrećama sa smrtnim posledicama i povećano zagađenje vazduha. Nissan je predan rešavanju tih problema i želi da saobraćaj učini sigurnijim, inteligentnijim i ugodnijim, a glavni cilj mu je postizanje budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama. To planira da potigne svojom strategijom inteligentne mobilnosti.


Nissan se vodi vizijom mobilnosti za sve, zbog čega uvodi inovacije iz luksuznog segmenta u najprodavanije kompaktne modele te time osigurava da svi imaju pristup ovim prednostima. Nissan automobile čini uzbudljivim partnerima za sve svoje kupce. Nissanova strategija inteligentne mobilnosti obuhvata tri ključna područja inovacija.


Nissanova inteligentna vožnja vozačima daje više samopouzdanja zahvaljujući unapređenoj sigurnosti, kontroli i udobnosti za sve putnike. Temelji za autonomnu vožnju već su uključeni u Nissanove automobile u obliku velikog broja naprednih sigurnosnih sistema, kao što su inteligentni sistem Around-View Monitor i Lane Intervention. Tehnologije autonomne vožnje već su dostupne u određenim Nissanovim vozilima, uključujući Nissan Serenu, prvi model serijske proizvodnje sa tehnologijom ProPILOT. Nissan planira da tu tehnologiju uključi u više modela u Evropi, Japanu, Kini i Sjedinjenim Državama i planira da do 2020. predstaviti 10 modela Alijanse Renault-Nissan.


Nissan inteligentni pogon čini vožnju uzbudljivijom za kupce jer dodatno smanjuje emisije i povećava štednju goriva. Nissan primenjuje holistički pristup postizanju mobilnosti bez emisija te čini motore sa unutarnjim sagorevanjem štedljivijima i ugrađuje napredne tehnologije u svoja električna vozila. Nastavljamo da razvijamo različite pogonske tehnologije u okviru Nissan inteligentnog pogona, koje su najprikladnije za različite tržišne segmente i različite regije širom sveta. Uz potpuno električna vozila, nudimo bogat izbor tehnologija sa električnim pogonom, uključujući e-Power (serijski hibrid) i električna vozila sa gorivnim ćelijama. Svakom se novom tehnologijom unapređuje naša ponuda, ali one ne zamenjuju druge tehnologije.


Nissan inteligentna integracija tehnologija omogućuje kupcima bolju povezanost praktičnim povezivanjem Nissanovih automobila s više segmenata društva. Nissan pomaže oblikovati održivi ekosustav omogućivanjem interakcije između automobila i ljudi, drugih automobila i cestovne infrastrukture. Taj pristup će s vremenom dovesti do upravljanja vozilom na daljinu, smanjenja saobraćajnih gužvi, učinkovitijeg deljenja automobila (car-sharing) i poboljšanog upravljanja energijom.


Nissanova strategija inteligentne mobilnosti ne želi da ljudima oduzme iskustvo vožnje, već želi da izgradi bolju budućnost za Nissanove kupce u kojoj će automobili biti njihovi partneri, a vozači će biti sigurniji u sebe i povezaniji.


PR

Zvanično lansiran Genesis G70

Zvanično lansiran Genesis G70

Dugo očekivanim lansiranjem modela Genesis G70, sedana sa luksuznom opremom i odličnim performansama, u Hyundai centru u Nimjangu zvanično otpočinje nova era brenda Genesis...

Opel Astra: 500.000 porudžbina za Automobil godine 2016.

Opel Astra: 500.000 porudžbina za Automobil godine 2016.

Arhitektura vozila male mase, visokoefikasne pogonske tehnologije i moderna digitalna povezanost, uz sisteme vozačke asistencije – ovi kvaliteti Opel Astre, premijerno predstavljene na Salonu automobila u Frankfurtu 2015., već su zadobili poverenje više od 500.000 kupaca širom Evrope...

Uspeh naših na Evropskom šampionatu - Šta znaš o saobraćaju

Uspeh naših na Evropskom šampionatu - Šta znaš o saobraćaju

Na evropskom takmičenju koje je održano u petak 15. septembra u Albaniji, naša ekipa sastavljena od dva dečaka i dve devojčice, predstavila je Srbiju, gde je zahvaljujući dosadašnjim postignutim rezultatima, u veoma jakoj konkurenciji vršnjaka iz čitave Evrope nasupila kao jedan od favorita.

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

Televizijska ekipa auto mobil, emisije na VOX kanalu je pokušala da sazna koliko trenutni šampion autonomije u klasi električnih automobila zaista može da pređe sa jednim punjenjem baterije i da li može da prevali put od najzapadnijeg grada Nemačke, do grada na krajnjem istoku ove zemlje.

123456. . .1334
Mercedes-AMG Project One
Slika nedelje