AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Zbogom poledice, stiže električni beton! (foto+video)

Zbogom poledice, stiže električni beton! (foto+video)

Koliko vam se puta dogodilo, da u jutarnjim ili noćnim satima, u zimskim uslovima, vozite po ledom prekrivenom asfaltu? Priznaćete, osećaj vožnje je neprijatan, bez obzira na to kakve pneumatike imate na vozilu. U budućnosti, ovaj problem bi mogao biti rešen dugoročno...

Na univerzitetu Nebraska-Lincoln, u Sjedinjenim Američkim Državama, došli su do zanimljivog rešenja za ovaj problem. U običan beton, ubacili su mešavinu čeličnih strugotina i ugljenika (80 % betona i 20 % mešavine ugljenika sa čeličnim opiljcima) i povezali na izvor napajanja. Prema pisanju internet sajta phys.org, koji nas je informisao o ovom projektu, dovoljno je 20 % ugljednika i čeličnih špona, da bi se u beton "pustila" struja koja je dovoljna da odmrzne led, a u isto vreme da površina puta bude bezbedna na dodir.

Zbogom poledice, stiže električni beton! (foto+video)

Christopher Tuan objašnjava, da je "električni beton" potpuno bezbedan za upotrebu. 

 

Takozvani električni beton testiran je na površini dimenzija velikog dnevnog boravka. Kada se Christopher Tuan, vođa ovog projekta, uverio da ovaj princip funkcioniše, odlučio se da ovaj sistem isproba na 45 metara dugačkom mostu Roca Spur, nedaleko od Linkolna. To je prvi most napravljen od panela sa električnim betonom. Zanimljivo je, da je ovaj sistem isproban još 2002. godine, ali se o njemu veoma malo znalo.


Profesor Tuan ističe, da ovo rešenje nije puno skupo za sistem održavanja puteva. Grejanje asfalta tokom trodnevne snežne oluje, košta oko 250 dolara, što je manje od sume koja se izdvaja za konvencionalno čišćenje puteva i posipanjem abrazvinih materijala. Jedini problem je, što nije rentabilno, da se kompletne saobraćajnice naprave od betona, jer beton je skuplji od aktuelne smese za izgradnju puteva. Ovo ima smisla da se ugradi samo na mestima gde je povećan rizik od poledice, kao što su mostovi.


VIDEO:
Pogledajte još:

 

Svetleći putevi? U Holandiji uskoro.


Automagazin.rs

Opel Astra: 500.000 porudžbina za Automobil godine 2016.

Opel Astra: 500.000 porudžbina za Automobil godine 2016.

Arhitektura vozila male mase, visokoefikasne pogonske tehnologije i moderna digitalna povezanost, uz sisteme vozačke asistencije – ovi kvaliteti Opel Astre, premijerno predstavljene na Salonu automobila u Frankfurtu 2015., već su zadobili poverenje više od 500.000 kupaca širom Evrope...

Uspeh naših na Evropskom šampionatu - Šta znaš o saobraćaju

Uspeh naših na Evropskom šampionatu - Šta znaš o saobraćaju

Na evropskom takmičenju koje je održano u petak 15. septembra u Albaniji, naša ekipa sastavljena od dva dečaka i dve devojčice, predstavila je Srbiju, gde je zahvaljujući dosadašnjim postignutim rezultatima, u veoma jakoj konkurenciji vršnjaka iz čitave Evrope nasupila kao jedan od favorita.

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

Televizijska ekipa auto mobil, emisije na VOX kanalu je pokušala da sazna koliko trenutni šampion autonomije u klasi električnih automobila zaista može da pređe sa jednim punjenjem baterije i da li može da prevali put od najzapadnijeg grada Nemačke, do grada na krajnjem istoku ove zemlje.

IAA 2017 - Tri nova Hyundai modela

IAA 2017 - Tri nova Hyundai modela

Hyundai je predstavio tri potpuno nova modela  na 67. Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu: prvi Hyundai model visokih performansi I30 N, elegantni kupe sa petoro vrata, I30 Fastback i smeli, sub-kompaktni SUV, potpuno nov model KONA.

123456. . .1334
Mercedes-AMG Project One
Slika nedelje