AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Zbogom poledice, stiže električni beton! (foto+video)

Zbogom poledice, stiže električni beton! (foto+video)

Koliko vam se puta dogodilo, da u jutarnjim ili noćnim satima, u zimskim uslovima, vozite po ledom prekrivenom asfaltu? Priznaćete, osećaj vožnje je neprijatan, bez obzira na to kakve pneumatike imate na vozilu. U budućnosti, ovaj problem bi mogao biti rešen dugoročno...

Na univerzitetu Nebraska-Lincoln, u Sjedinjenim Američkim Državama, došli su do zanimljivog rešenja za ovaj problem. U običan beton, ubacili su mešavinu čeličnih strugotina i ugljenika (80 % betona i 20 % mešavine ugljenika sa čeličnim opiljcima) i povezali na izvor napajanja. Prema pisanju internet sajta phys.org, koji nas je informisao o ovom projektu, dovoljno je 20 % ugljednika i čeličnih špona, da bi se u beton "pustila" struja koja je dovoljna da odmrzne led, a u isto vreme da površina puta bude bezbedna na dodir.

Zbogom poledice, stiže električni beton! (foto+video)

Christopher Tuan objašnjava, da je "električni beton" potpuno bezbedan za upotrebu. 

 

Takozvani električni beton testiran je na površini dimenzija velikog dnevnog boravka. Kada se Christopher Tuan, vođa ovog projekta, uverio da ovaj princip funkcioniše, odlučio se da ovaj sistem isproba na 45 metara dugačkom mostu Roca Spur, nedaleko od Linkolna. To je prvi most napravljen od panela sa električnim betonom. Zanimljivo je, da je ovaj sistem isproban još 2002. godine, ali se o njemu veoma malo znalo.


Profesor Tuan ističe, da ovo rešenje nije puno skupo za sistem održavanja puteva. Grejanje asfalta tokom trodnevne snežne oluje, košta oko 250 dolara, što je manje od sume koja se izdvaja za konvencionalno čišćenje puteva i posipanjem abrazvinih materijala. Jedini problem je, što nije rentabilno, da se kompletne saobraćajnice naprave od betona, jer beton je skuplji od aktuelne smese za izgradnju puteva. Ovo ima smisla da se ugradi samo na mestima gde je povećan rizik od poledice, kao što su mostovi.


VIDEO:
Pogledajte još:

 

Svetleći putevi? U Holandiji uskoro.


Automagazin.rs

Sada i zvanično – BMW M2 Competiton

Sada i zvanično – BMW M2 Competiton

BMW je predstavio javnosti novu verziju BMW M2 Competition, naslednika modela M2 Coupe. Ovaj model dolazi sa trolitarskim M TwinPower rednim šestocilindarskim turbo benzinskim motorom, viđenim kod većih modela BMW M3 i M4.

123456. . .1368
BRABUS 800 Coupé
Slika nedelje