AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nissan jača Alijansu kupovinom 34 % udela u društvu Mitsubishi Motors

Nissan jača Alijansu kupovinom 34 % udela u društvu Mitsubishi Motors

Nissan Motor Co., Ltd. („Nissan”) potvrdio je kupovinu 34 % udela u društvu Mitsubishi Motors („MMC”), čime je postao njegov najveći akcionar...

MMC će postati deo globalne Alijanse koju čine Nissan i Renault. Pridruživanjem MMC-a, Alijansa će postati jedna od tri najveće grupacije proizvođača automobila u svetu, sa više od 10 miliona prodatih automobila u fiskalnoj 2016.


Nissanov predsednik i generalni direktor, Carlos Ghosn, objavio je da će Nissan i MMC sarađivati u nabavci i snažnijoj lokalizaciji proizvoda, deljenu fabrika, deljenju platformi i tehnologija te povećati prisutnost obe marke i na razvijenim tržištima i onim koja su još u razvoju.


„Spajanjem Nissana, Mitsubishi Motorsa i Renaulta nastaje globalna velesila u proizvodnji automobila”, rekao je Ghosn. „To će biti jedna od tri najveće grupacije proizvođača automobila u svetu, zahvaljujući ekonomiji velikih razmera, revolucionarnim tehnologijama te kapacitetima za proizvodnju automobila koji će ispuniti zahteve svih tržišnih segmenata na tržištima širom sveta.”


Ghosn predviđa da će svojim partnerstvom sa MMC-om Nissan ostvariti koristi iz te sinergije u iznosu od 24 milijarde jena u fiskalnoj 2017., a 2018. taj iznos mogao narasti i do 60 milijardi jena. Pored rasta zarade koja je povezana sa Nissanovim vlasništvom udela u Mitsubishi Motorsu, doprineti i rastu vrednosti akcija od 4 jena po akciji u fiskalnoj 2017. i 10 jena po akciji u fiskalnoj 2018.

Nissan je ponudio svoju pomoć na zahtev Osamua Masuka, predsednika i generalnog direktora MMC-a, nakon što je društvo zapalo u probleme u vezi sa obmanjujućim podacima o potrošnji goriva. Dva proizvođača su u proteklih pet godina sarađivala u proizvodnji tzv. Kei-automobila za japansko tržište.


„Predani smo nameri da pomognemo Mitsubishi Motorsu da povrati poverenje kupaca”, rekao je Ghosn. „To nam je prioritet u ispunjavanju ciljeva sinergije i rasta naše proširene saradnje.”


U sklopu strategije Nissan je predložio četiri predstavnika za upravu MMC-a, uključujući i Carlosa Ghosna kao izabranog predsednika.
Ostali predloženi članovi su Hitoshi Kawaguchi, direktor sektora održivog razvoja i rukovodilac spoljnih poslova na globalnom nivou; Hiroshi Karube, nadzornik i rukovodilac imovinom na globalnom nivou ka i Mitsuhiko Yamashita, Nissanov aktualni predstavnik u odboru Mitsubishi Motorsa.


Na Masukov zahtev, Yamashita se početkom ove godine pridružio društvu kao izvršni potpredsednik sektora za razvoj i član izvršnog odbora.


Ghosn je najavio niz promena upravljačkog kadra koje će na snagu stupiti 1. novembra i omogućiti mu da se fokusira na održavanje Nissanovog rasta i istovremeno pruži podršku Masuku u MMC-u.


Ghosn je Nissanovu odboru predložio, a članovi su i odobrili, imenovanje Hirota Saikawe, aktualnog direktora sektora za konkurentnost, za drugog glavnog direktora.
Saikawu će na njegovoj dosadašnjoj poziciji naslediti Yasuhiro Yamauchi, trenutni izvršni potpredsednik Alijansinog sektora nabavke.


Veronique Sarlat-Depotte, trenutna Yamauchijeva zamenica, preuzće dužnosti izvršnog potpredsednika Alijansinog sektora nabavke i rukovodioca organizacije nabavke alijanse Renault-Nissan. Podršku će joj pružiti Makoto Uchida, koji će obavljati dužnosti nabavke u Nissanu.


Takođe, na Masukov zahtev, upravljački kadar MMC-a dodatno će ojačati Nissanov trenutni rukovodilac sektora performansi Trevor Mann, koji će postati glavni operativni direktor MMC-a.


Manna će naslediti Jose Munoz, koji će pored toga nastaviti da obavlja dužnost predsednika Nissana za severnoameričku regiju.
Ghosn je zaključio: „U vreme promena u globalnoj automobilskoj industriji kakve dosad nismo videli, ova strategija će nastaviti da jača naše trenutne prednosti i upravljačke sposobnosti kako bismo osigurali veću konkurentnost, bolje proizvode za naše kupce i primamljivu zaradu našim deoničarima.”


PR

 

 

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1595
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje