AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

U Engleskoj počelo plaćanje punjenja elektromobila - koliko košta?

U Engleskoj počelo plaćanje punjenja elektromobila - koliko košta?

Vožnja elektromobila do sada je bila apsolutno isplativa. U Velikoj Britaniji su odlučili da ukinu besplatno punjenje elektromobila, što je po mnogima i logično - zašto bi neko nešto dobijao besplatno. Ovom novinom neće biti zadovoljno vlasnici elektromobila i plug-in hibrida...

Konkretno, Britancima se ne sviđa cenovna politika, odnosno monopol kompanije Ecotricity, koja na "ostrvu", na više od 300 svojih elektro stanica naplaćuje punjenje baterija na elektromobilu 5 funti za 30 minuta punjenja. To znači da vlasnika jednog prosečnog elektromobila, svaki pređeni kolometar košta 0,147 evra (18,2 dinara).

To je, i ako u obzir uzmemo britanske cene nafte i benzina, za trećinu skuplje od iznosa koji je za pređeni kilometar potrebno izdvojiti za benzinski ili dizel automobil C-segmenta. Prema tvrdnjama kompanije Ecotricity, situacija je bila neodrživa, jer svaka nova stanica za punjenje košta oko 50.000 funti. Električna energija, naravno, nije besplatna.

U Engleskoj počelo plaćanje punjenja elektromobila - koliko košta?

U Velikoj Britaniji raste potražnja za javnim stanicama za punjenje elektromobila, jer je samo ove godine na tamošnjem tržištu prodato 50 000 elektromobila i plug-in hibrida. Svaki trideseti novi automobil u Velikoj Britaniji je čist elektromobil. Britanci koji voze automobile na električni pogon imaju značajne poreske olakšice.


Automagazin.rs

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje