AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Umesto lokomotive, voz je povukao Land Rover Discovery Sport (VIDEO)

Umesto lokomotive, voz je povukao Land Rover Discovery Sport (VIDEO)

Britanska kompanija Land Rover demonstrira, šta je sve sposoban da uradi njihov SUV Discovery Sport. Iako je masa voza šezdeset puta veća od mase automobila, Discovery Sport je krenuo u akciju - šta mislite, da li je uspeo da povuče voz?

Za demonstraciju sile popularnog SUV modela, Land Rover je iskoristio deonicu pruge dužine 10 kilometara, na severu Švajcarske. Za Discovery Sport su zakačili tri vagona, čija masa iznosi 108 tona, što je ekvivalentno masi koju ima avion Boeing 757. 

Zanimljivo je, da je za ovu neobičnu akciju izabran Land Rover Discovery Sport opremljen 4-cilindarskim turbodizel motorom zapremine 2 litra, koji razvija maksimalnu snagu od 180 KS i maksimalni obrtni moment od 430 Nm. Agregat je uparen sa devetosteoenim automatskim menjačem i pogonom na sve točkove. Da li se još neko pita, čemu služi menjač sa devet stepeni prenosa?

Umesto lokomotive, voz je povukao Land Rover Discovery Sport (VIDEO)

Ceo pokušaj ne bi uspeo, da automobil nije bio opremljen naprednim sistemom Terrain Response. Njegova funkcija je, da prilagodi performanse pogona u zavisnosti od površine kojom se kreće. Naravno, automobil je bio opremljen i sistemom All-Terrain Progress Control (ATPC), odnosno "terenskim tempomatom", koji konstantno održava brzinu kretanja automobila od 2 do 30 km/h.


Da li je ovo bio potpuno serijski automobil? U osnovi da, ali je na automobil montiran dodatni sistem točkoća, kako bi se ovaj kvalitetni SUV lakše kretao po šinama. Ovaj sistem je razvila kompanija Aquarius Railroad Technologies.


Kako Land Rover Discovery Sport vuče voz težak 100 tona, pogledajte na videu:



Automagazin.rs

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje