AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota Mirai - Budućnost je stigla u Evropu

Toyota Mirai - Budućnost je stigla u Evropu

Evropa je dočekala novu Toyotu Mirai, prvu serijsku limuzinu na svetu sa pogonom na gorive ćelije. Prvi serijski primerci Toyote Mirai službeno su kročili na evropsko tržište prošlog vikenda, u engleskom Bristolu i belgijskom Zeebrugge-u...

Toyota Mirai - Budućnost je stigla u Evropu

Bilo je to leto 2000. godine. Svet je s lakoćom preživeo „Milenijumsku bubu“, Kajli Minog sa svojom pesmom „Spinning Around“ našla se na vrhu britanskih top lista, a Google je upravo objavio prvih 10 verzija najpoznatije svetske pretrage Google.com na stranim jezicima– na francuskom, nemačkom, italijanskom, švedskom, finskom, španskom, portugalskom, holandskom, norveškom i danskom.

S druge strane, u Roterdam je stigao prvi serijski primerak hibridne Toyote Prius, spreman za prodaju na Starom kontinentu.

Prius znači „ići ispred“ – što je savršeno označilo novu eru u električnoj mobilnosti. Danas, prvi serijski primerak Toyote Mirai – što na japanskom jeziku znači „budućnost“ – stigao je u izdanju za evropsko tržište. Kao i njegov tehnološki prethodnik, ovde je kako bi prvi napravio sledeći korak u još čistijoj mobilnosti, koristeći vodonik kao gorivo i pri tome emitujući ništa više od obične vodene pare.

Prvih pet primeraka Toyote Mirai istovareno je sa broda u Bristolu (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Zeebruggeu (Belgija), sa preciznim datumom dolaska na evropsko tržište 8. i 10. avgusta.

Toyota Mirai - Budućnost je stigla u Evropu

„Ovim započinje nova era u nikad čistijoj mobilnosti – prava prekretnica u istoriji automobilske industrije. Sa novim modelom Mirai, Toyota radi na donošenju čistije, sigurnije i još udobnije mobilnosti za narednih 100 godina, zahvaljujući tehnologiji gorivih ćelija. Izuzetno se radujemo prvim isporukama nove Toyote Mirai od septembra, kako bismo videli prve nagoveštaje budućnosti na evropskim putevima. Kao što je bio slučaj sa Priusom pre 15 godina, ponosni smo na lansiranje još jedne revolucionarne inovacije na evropskom tlu“, rekao je gospodin Karl Schlicht, izvršni potpredsednik Toyota Motor Europe.

Toyota Mirai je prvi na svetu serijski automobil na vodonične ćelije. Nakon prvog javnog evropskog predstavljanja u martu na Ženevskom salonu automobila, današnji dan označava dolazak prvih serijskih primeraka na evropsko tržište. Već dostupan u prodaji na japanskom tržištu, još od prošlog decembra, Toyota Mirai će se službeno naći u prodaji od septembra, na engleskom, danskom i nemačkom1 tržištu.
Sa novim modelom Mirai, Toyota je na samom vrhu napretka tehnologije gorivih ćelija, prvenstveno zahvaljujući izuzetnim inženjerskim sposobnostima i velikom iskustvu i znanju u hibridnoj tehnologiji.

Toyota Mirai - Budućnost je stigla u Evropu

Mirai će u mnogome pridoneti podizanju nivoa svesti, podizanju znanja i prihvatanju tehnologije gorivih ćelija, kao i daljem razvitku infrastrukturne mreže za punjenje vodonika. Takođe, pomoći će u razumevanju iskustva korisnika ove napredne tehnologije, pravih pionira koji žele da budu pokretači novog „vodonočnog“ pokreta.

Mirai koristi revolucionarnu tehnologiju Toyota Fuel Cell System (TFCS) – Toyotin sistem gorivih ćelija, koja u najboljem izdanju kombinuje naprednu tehnologiju vodoničnih ćelija i proverenu hibridnu tehnologiju, a ujedno uključuje samostalno razvijeni sklop vodoničnih ćelija i rezervoara vodonika pod visokim pritiskom. Koristeći vodonik kao gorivo za generisanje električne energije, Mirai postiže superiorne ekološke performanse bez i najmanje emisije CO2 ili ostalih zagađivača tokom vožnje, uz zadržavanje iste autonomije i jednostavnosti korišćenja kao kod automobila sa benzinskim motorom, sa velikim dometom i vremenom punjenja rezervoara vodonika pod visokim pritiskom za 3 do 5 minuta.

Prodaja u Evropi

Lansiranje: septembar 2015.
Tržišta: Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska i Nemačka za 2015, nova tržišta će se uvesti 2017. širenjem infrastrukturne mreže za punjenje vodonika
Godišnji volumen: 50 – 100 automobila/godišnje tokom 2015. i 2016.
Cena: 66.000 € + porez (Nemačka)
Napomena: 1 Prodaja Toyote Mirai započinje na tržištima gde je dostupna mreža za punjenje vodonika, počevši sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Danskom i Nemačkom.

PR

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1595
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje