AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Saopštenje za medije - Agencija za bezbednost saobraćaja

Saopštenje za medije - Agencija za bezbednost saobraćaja

Svake godine juli i avgust su meseci sa najizraženijim stradanjem na putevima u Republici Srbiji. Letnje mesece prate i povišene dnevne temperature koje utiču na smanjenje koncentracije i moći opažanja, posebno kod starijih osoba...

Sve su ovo razlozi zbog kojih je u Srbiji tokom letnjih meseci znatno veća verovatnoća učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi.

 

U letnjim mesecima povećan je međunarodni, tranzitni saobraćaj, kao i procenat dužih – vangradskih putovanja, što povećava rizik od nezgoda, posebno kod neiskusnih vozača. Takođe, u ovom periodu veliki je broj manifestacija masovnog karaktera sa velikom koncentracijom saobraćaja na putevima koji vode ka mestima atrakcije („Sabor trubača“ u Guči i brojne druge manifestacije regionalnog i lokalnog karaktera). Pored sezonskog povećanja tranzita iz zapadne ka južnoj Evropi uobičajenog u letnjoj sezoni, na gužve utiče i to što je građevinska sezona Srbiji u punom jeku, pa se dodatno stvaraju velike gužve na auto-putu.

Povećan intenzitet saobraćaja, česte greške vozača zbog smanjene pažnje usled visokih temperatura i umora, nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno preticanje i nepoštovanje pravila saobraćaja su faktori koji utiču na povećano stradanje na putevima u ovom periodu.

Ovim povodom, kao i povodom predstojećeg Sabora trubača u Guči koji se održava od 03. do 09. avgusta 2015. godine, Agencija za bezbednost saobraćaja podseća na neophodnost povećane opreznosti u saobraćaju, posebno na najopterećenijim pravcima sa tranzitnim saobraćajem i pravcima kojima će se kretati posetioci Sabora.

Sve one koji sopstvenim vozilima kreću put Guče, jednako kao i one koji će narednih dana krenuti na godišnje odmore, podsećamo da je važno da na put krenu odmorni, da izbegavaju noćnu vožnju, da poštuju ograničenja brzine i ostala pravila saobraćaja. Posledice eventualne saobraćajne nezgode biće znatno manje ukoliko vozač i putnici u vozilu budu vezani sigurnosnim pojasevima tokom vožnje. Takođe, podsećamo vozače da je u uslovima povećane gustine i usporenog saobraćaja neophodno da svi budemo maksimalno strpljivi i tolerantni, da ne ulazimo olako u rizične situacije i da opasnosti prepoznajemo na vreme, jer nepromišljenim potezima, da bi brže stigli do željene destinacije, možemo ugroziti svoj i živote drugih ljudi.

Ovom prilikom apelujemo na sve vozače da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i da nađu alternativne načine prevoza ukoliko su konzumirali alkoholna pića.
Da bismo uticali na svest vozača da ne čine saobraćajne prekršaje, da povećaju opreznost i da češće prave pauze na svojim dužim putovanjima, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencija za bezbednost saobraćaja i JP „Putevi Srbije“, od petka 31. jula, realizuje preventivnu akciju podele edukativnih flajera za vozače na naplatnim rampama auto puta, koji su namenjeni kako domaćim tako i stranim vozačima koji putuju do udaljenih destinacija. Pored Srpskog jezika, flajer je urađen i na Engleskom, Nemačkom i Turskom jeziku.

Poštovani vozači, saobraćajne nezgode se ne događaju samo drugima. One se događaju nama. Svako od nas poznaje nekog ko je nastradao ili kome je neko nastradao u saobraćajnoj nezgodi ili nekog ko je unesrećio drugog u saobraćajnoj nezgodi.
Poštovani vozači, krećite na put odmorni, izbegavajte noćnu vožnju, pravite pauze na svaka dva sata, vežite pojas i poštujte saobraćajne propise!

Dajte svoj doprinos da zaustavimo stradanje na našim putevima. Učinimo sve da nam odmori i predstojeći Sabor trubača proteknu bezbedno i srećno.

PR

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1595
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje