AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

iON FlexClimate – Hankook predstavlja nove gume za sva godišnja doba za električna vozila

iON FlexClimate – Hankook predstavlja nove gume za sva godišnja doba za električna vozila

Proizvođač premijum guma, kompanija Hankook, predstavlja iON FlexClimate, svoju prvu gumu za sva godišnja doba namenjenu električnim vozilima (običnim i SUV modelima) na evropskom tržištu...

Pored letnjih guma za obična i SUV električna vozila, pod nazivom Hankook iON evo, kao i odgovarajućih zimskih guma pod nazivom Hankook iON i*cept, Hankook iON FlexClimate upotpunjuje najsavremeniju porodicu guma za sadašnje i buduće generacije električnih vozila. Razvijeni posebno za sadašnje i buduće generacije električnih vozila, svi Hankook iON proizvodi se mogu koristiti i na uobičajenim vozilima s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem ili sa hibridnim pogonom ako su dimenzije odgovarajuće. Ovi proizvodi imaju svoje prednosti u odnosu na konvencionalne gume, posebno u pogledu potrošnje energije i stvaranja buke, očuvanja resursa i trajnosti.


Zahvaljujući najnovijim tehnologijama, novi iON FlexClimate nudi visoke performanse kako u letnjim tako i u umerenim zimskim uslovima. Osim odličnog prianjanja na mokroj podlozi, ključne karakteristike uključuju posebno nizak otpor kotrljanja u poređenju sa konvencionalnim gumama i konstrukciju koja je prilagođena masi vozila, izuzetno robusna i posebno prilagođena zahtevima vozila na električni pogon.

iON FlexClimate – Hankook predstavlja nove gume za sva godišnja doba za električna vozila

„Novi iON FlexClimate nam omogućava da ispunimo potrebu mnogih vozača električnih vozila za gumom koja pruža odlične performanse tokom cele godine, čak i kod ove vrste pogona", kaže Sangon Li, predsednik kompanije Hankook Tire Europe. „Bez obzira na vrstu podloge, suva kiša ili sneg, naše nove gume za sva godišnja doba iz serije iON pružaju veoma visok nivo sigurnosti u vožnji, doprinose povećanju dometa nakon punjenja baterije, s lakoćom se nose s velikom težinom vozila i još uvek su veoma tihe."


Odlične performanse u mokrim i snežnim uslovima


Glavna tehnička karakteristika nove gume iON FlexClimate, dostupne u verzijama za obična i SUV vozila, su posebne 3D letvice u gazećem sloju. Zahvaljujući njima, guma pruža odlično prianjanje na suvim i mokrim putevima, pa čak i pri slabim snežnim padavinama. U isto vreme, nova smesa gazećeg sloja, pod nazivom ProGrip, pruža optimizovano prianjanje na mokrim putevima putem kombinacije silicijum-dioksida visoke gustine i drugih održivih sirovina. Kako bi pružio odgovarajuće performanse čak i na snegu, profil ima veliku gustinu letvica: Takozvane 2-u-1 letvice, u kombinaciji sa dodatnim žljebovima u pojedinačnim blokovima gazećeg sloja, pružaju odgovarajuću vuču i kočenje čak i po snegu. ION FlexClimate ima oznake M+S i 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake) i zato se u Evropi može koristiti tokom cele godine.


Prilagođeno za električna vozila


Sa novim iON FlexClimate, Hankook se suprotstavlja većoj masi vozila uobičajenoj za električna vozila tako što koristi ojačanu traku sa posebno otpornim aramidnim vlaknima i opterećenjem koje je ravnomerno raspoređeno po celoj širini gazećeg sloja. Time je omogućena veća nosivost po gumi, efikasno se suzbijaju sile deformacije pri većim brzinama i osigurava preciznost upravljanja i dobra stabilnost u krivinama. Osim toga, posebno ravnomerna raspodela opterećenja povećava trajnost profila. Zahvaljujući novoj tehnologiji Grip Boost, čvrstina bočnog zida gume u kombinaciji sa aramidnom trakom povećana je za 20 posto u odnosu na konvencionalne pneumatike za sva godišnja doba namenjene vozilima* na standardni pogon, što pruža veću udobnost u vožnji i kontrolu vozila.

iON FlexClimate – Hankook predstavlja nove gume za sva godišnja doba za električna vozila

Odlično kada je u pitanju otpor kotrljanja


Specijalna mešavina gazećeg sloja s visokim sadržajem prirodne smole u iON proizvodima osigurava izuzetnu izdržljivost i smanjeno habanje u odnosu na konvencionalne proizvode. Istovremeno, visoka adhezija osigurava neophodno prianjanje za siguran prenos velikog obrtnog momenta električnih vozila na kolovoz. Veliki udeo prirodnih ulja u mešavini ne samo da čini iON proizvode održivijima, već se pozitivno odražava i na izdržljivost gazećeg sloja. To znači da Hankook iON FlexClimate zahteva manje materijala od konvencionalnih guma za istu pređenu kilometražu, što ga čini lakšim i što, osim manje potrošnje energije tokom vožnje, takođe doprinosi uštedi energije u proizvodnji.


Zahvaljujući modernom procesu mešanja koji primenjuje Hankook i Opti-Cure tehnologiji, konstrukcija gazećeg sloja iON FlexClimate takođe smanjuje nepotrebne pokrete gazećeg sloja. Time se smanjuje i gubitak energije, a time i otpor kotrljanja. Kad se sve sabere, Hankook iON FlexClimate doprinosi većem dometu nakon punjenja baterije.


Nizak nivo buke uz i Sound Absorber


S obzirom da električni automobili nemaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji stvara buku, vozači više primećuju druge zvukove. Porodica iON guma zato je opremljena tehnologijom Hankook i Sound Absorber i posebno je aerodinamično dizajnirana, što zajedno osigurava veoma nizak nivo buke u poređenju sa standardnim gumama.


Hankook predstavlja novi sistem iON tehnologije


Novi iON FlexClimate već ima koristi od nove „iON Innovative Technology". Ovo je detaljniji tehnološki sistem koji je razvio Hankook radi dodatnog poboljšanja efikasnosti u istraživanju i razvoju, a time i guma za električna vozila. On obuhvata četiri ključne tehnologije: i Sound Absorber (buka), i Super Mileage (trošenje), i Perfect Grip (prianjanje) i na kraju i Extreme Lightness (otpor kotrljanja). Osnova sistema je 58 patentiranih tehnologija koje su ugrađene u razvoj iON porodice guma. To obuhvata, na primer, patente za smanjenje buke. Primer kako povećati kilometražu je patentirana tehnologija smeše ProDurable, koja osigurava dug vek trajanja gume zahvaljujući naprednoj mešavini materijala, i Round Even, koja osigurava posebno ravnomeran kontaktni pritisak na putu.


Dodatne tehnologije se koriste za poboljšanje prianjanja guma, ponašanja u vožnji i smanjenje otpora kotrljanja: To uključuje isprepletene 3D Grip Claw letvice, smeša ProGrip kao kombinaciju silicijum-dioksida visoke gustine sa drugim ekološki prihvatljivim materijalima i ProCoupling, koji postiže finiju distribuciju silicijum-dioksida kroz optimizovanu mešavinu.


Od svog izlaska na tržište u Evropi u oktobru 2023, novi iON FlexClimate će u početku biti dostupan u 8 dimenzija za obična i SUV vozila koja su popularna u segmentu električnih vozila. Portfolio veličina će se zatim uskoro proširiti kako bi uključio druge uobičajene dimenzije između 17 i 21 inča.


* Hankook Kinergy 4S 2, višestruki pobednik na testovima guma za sva godišnja doba za vozila sa konvencionalnim pogonom


PR

Nova Škoda Superb (2024) - premijera

Nova Škoda Superb (2024) - premijera

Škoda Auto otkriva četvrtu generaciju modela Superb, s kratkim klipom koji nudi uvid u istaknute detalje spoljašnjosti i unutrašnjosti. Svetska premijera zakazana je za 2. novembar u 19 časova i biće emitovana uživo na Škoda Storyboard-u i Škoda YouTube, X i LinkedIn kanalima...

Nova Opel Corsa je stigla u Srbiju

Nova Opel Corsa je stigla u Srbiju

Stigla je nova Opel Corsa – modernija, digitalnija i raznovrsnija nego ikada. Bestseler koji je nedavno proslavio svoju svetsku premijeru na IAA Mobility 2023. u Minhenu, impresionira svojim novim stilom...

BMW 5 Touring (2024)
Slika nedelje