AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota Yaris Cross GR Sport

 Toyota Yaris Cross GR Sport

Toyota proširuje svoju paletu kompaktnih SUV vozila game Yaris Cross uvođenjem nove GR SPORT verzije inspirisane dostignućima brenda TOYOTA GAZOO Racing, koji je osvojio brojne svetske šampionate...

S ekskluzivnim spoljašnjim i unutrašnjim detaljima i unapređenim sistemom oslanjanja koji pruža preciznije i lakše upravljanje, Yaris Cross GR SPORT čini ovaj model još privlačnijim širem krugu kupaca, posebno posle uspeha postignutih s proverenim modelima Corolla, Toyota C-HR i Yaris GR SPORT.


Spoljašnjost


Na ulici, novi Yaris GR SPORT izdvaja se po izgledu novih 18-inčnih aluminijumskih naplataka sa 10 paoka i njihovom sjajnom mašinskom obradom. Sportski detalji takođe obuhvataju novi zadnji difuzor i prednju rešetku s ekskluzivnom, visoko sjajnom „hot stamp“ crnom mrežastom površinom i diskretnim GR oznakama. Nova Dinamic Grey završna obrada već je prepoznatljiva boja GR SPORT-a, sada dostupna i kao dvotonska opcija s kontrastnim crnim krovom i stubovima.


Unutrašnjost


U kabini, prednja sportska sedišta imaju nove sive presvlake s crvenim štepovima, a sličan svetli šav primenjen je takođe i na upravljaču i ručici menjača. Premijum GR SPORT sedišta presvučena crnim perforiranim Ultrasuede™ materijalom, s osloncima od veštačke kože i crvenim štepovima, dostupna su i kao opcije.

 Toyota Yaris Cross GR Sport

GR logo je uočljivo istaknut na prednjim naslonima za glavu, tasteru za pokretanje, ekranu s instrumentima i upravljaču, a na vratima i instrument tabli umetnute su karakteristične metalne, srebrne oznake GR SPORT.


Dinamične performanse


Yaris Cross oslanja se na već dokazani kvalitet upravljanja, pre svega zahvaljujući GA-B platformi – istoj onoj koja je iskorišćena za model Yaris Hatchback, ovenčanog titulom za Evropski automobil godine 2021. - čime je obezbeđen nizak centar gravitacije, veoma kruta i uravnotežena karoserija. Pored toga, GR SPORT dobija još preciznije upravljanje, što je postignuto dodatnim podešavanjem ogibljenja, pružajući vozaču bolji osećaj prilikom upravljanja, uz manje naginjanje karoserije i bolje prianjanje.


I u ostalim aspektima novi GR SPORT zadržava sve kvalitete koji su omogućili modelu Yaris Cross da osvoji titulu najboljeg gradskog automobila na svetu 2022. godine (World Urban Car of the Year 2022). Objedinjujući Toyotino majstorstvo u konstruisanju malih automobila i SUV modela, Yaris Cross GR SPORT zasniva se na čuvenom kvalitetu i praktičnosti. Kupci cene visoku poziciju poput vožnje u SUV-u i dinamičnost nalik automobilu, što su vrline koje su prepoznatljive još od pojave originalne Toyote RAV4, prvog SUV vozila na svetu.

 Toyota Yaris Cross GR Sport

Praktičnost


Praktičnost obezbeđuje i deljivo zadnje sedište, čiji se nasloni mogu oboriti u odnosu 40:20:40, kao i dobijena preklopna površina koja omogućava da se kapacitet prtljažnog prostora poveća sa 397 litara (sa svim sedištima na mestu) do maksimalno 1097 l. Tako osmišljeno rešenje za prtljag pruža maksimalni unutrašnji prostor, i to sve u okviru kompaktnih spoljašnjih dimenzija koje su idealne za okretnu vožnju u gradskim sredinama.
Kao model s bogatim paketom opreme, pozicioniran rame uz rame s verzijama Yaris Cross Elegant i Adventure, Yaris Cross GR SPORT ima bogatu standardnu specifikaciju opreme, uključujući dvozonsku kontrolu klima uređaja, grejanje prednjih sedišta, kao i zatamnjeno zadnje staklo. GR SPORT je takođe opremljen sistemom Toyota T-Mate, paketom naprednih funkcija aktivne bezbednosti i pomoći vozaču.


Hibridni pogon


Toyotu Yaris Cross GR SPORT pokreće Toyotin visoko efikasan trocilindrični, 1,5-litarski Hybrid Dynamic Force pogon. Dug hod klipova u cilindrima pogonskog agregata, veoma brzo sagorevanje, visok kompresioni odnos od 14:1, kao i kontrole temperature i pritiska pomažu pogonskoj jedinici da dostigne vrhunsku toplotnu efikasnost od 40%. Smanjenje emisije CO2 i ušteda goriva kod modela Yaris Cross GR SPORT imaju za cilj da dostignu isti nivo kao na modelima u paketima opreme Yaris Cross Elegant i Adventure.

Yaris Cross


Predstavljen 2021. godine, Yaris Cross je od tada bio konstantno najtraženiji Toyotin automobil u Evropi, s prodajom više od 77.000 jedinica u prvoj polovini 2022. godine, što je osiguralo tržišni udeo u B-SUV segmentu od 7,7%, i predstavlja 48% udela u gami Yaris u istom periodu.


Pretprodaja novog modela Yaris Cross GR SPORT u Evropi počeće u trećem kvartalu 2022.


PR

Renault je otkrio novi Espace

Renault je otkrio novi Espace

Renault je 1983. godine predstavio Espace, svoj prvi automobil za luksuzan život i uživanje. Iako su brojni proizvođači pokušali da ga iskopiraju, nijedan od njih nije uspeo da nadmaši ovaj revolucionarni model koji je kroz pet generacija stekao status istinske legende...

Završen sajam automobila i motocikala

Završen sajam automobila i motocikala

Najveća auto-moto manifestacija održana tokom marta u svetu - 55. Međunarodni salon automobila i 15. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion" - završen je sa uspehom koji je malo ko očekivao...

Ekskluziva za poslednji dan sajma - KTM Brabus 1300 R

Ekskluziva za poslednji dan sajma - KTM Brabus 1300 R

KTM Srbija pripremila je nesvakidašnju premijeru za poslednji dan 15. „MotoPassion“ sajma motocikala! Ljubitelje moćnih i jedinstvenih dvotočkaša obradovaće specijalno izloženi KTM BRABUS 1300 R u hali 4 Beogradskog sajma, koji je za gotovo 50.000 evra prodat istog dana kad je stigao u Srbiju...

Svetske premijere motocikla na štandu Euro Sumara

Svetske premijere motocikla na štandu Euro Sumara

Distributer tri poznata proizvođača motocikala, beogradski Euro Sumar, potrudio se za ovogodišnji 15. sajam motocikala Motopassion obezbedi čak šest eksluziva, od kojih pet, još uvek vrlo svežih, stižu sa čuvenog milanskog sajma motocikala EICMA...

Lamborghini Lanzador concept
Slika nedelje