AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

FCA Srbija primenjuje najsavremenije sisteme za uštedu energije

FCA Srbija primenjuje najsavremenije sisteme za uštedu energije

Sistem za energetski menadžment koji je primenjen u kompaniji FCA Srbija, a kojim se prati kompletan tok energije u fabrici, odnosno tok energenata u procesu proizvodnje, analiziran je kao najbolji slučaj („best case“) primene Siemens-ovih tehnologija na ovom polju...

... na konferenciji „Energetska efikasnost“ u organizaciji kompanije FCA Srbija d.o.o. Kragujevac i Siemens d.o.o. Beograd.


Primenom ovog sistema u kompaniji FCA Srbija zabeležene su značajne uštede energije i smanjenje emisije ugljen dioksida u ovoj kompaniji, koje su takođe prikazane na ovoj konferenciji.


Ovaj sistem razvijen je u saradnji Siemens i FCA Srbija sektora za upravljanje energijom i energetsku efikasnost, na bazi Siemens tehnologije, a prema specifičnim potrebama FCA Srbija energetskog sistema.


„Ovaj sistem je veoma značajan jer je jedinstven u celom regionu po svojoj složenosti i mogućnostima primene, a po prvi put je primenjen sistem za automatsko usklađivanje rada postrojenja za proizvodnju energenata i u potpunosti je usklađen sa stvarnim potrebama potrošača,“ rečeno je u kompaniji FCA Srbija.

Satnim izveštavanjem, sistem omogućava stalnu kontrolu potrošnje energenata i energetske efikasnosti kompanije. Ovakvim sistemom kompletno se prati tok energije na više nivoa, vrši se monitoring količine i kvaliteta proizvedenih energenata potrebnih za proces proizvodnje, njihova potrošnja za svaku proizvodnu celinu, kao i na nivou procesnih linija.


FCA Srbija i Siemens, kao društveno odgovorne kompanije posvećene unapređenju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine, sagledaće mogućnost da i u saradnji sa Fakultetom Inženjerskih Nauka iz Kragujevca dodatno unaprede sistem za upravljanje energijom i razmotriti kako bi se primenom ovakvog sistema, kao što je u FCA Srbija, u drugim kompanijama, mogla smanjiti potrošnja energenata i povećala briga o zaštiti životne sredine u regionu.


Kompanija FCA Srbija d.o.o. Kragujevac osnovana je 2008. godine, kao partnerski projekat italijanske kompanije FIAT Group Automobiles (FGA) sa Vladom Republike Srbije, pri čemu FIAT poseduje 67, a Republika Srbija preostalih 33 odsto vlasništva. Nova fabrika FCA Srbija u Kragujevcu svečano je otvorena u aprilu 2012. godine i danas je to jedan od najmodernijih proizvodnih pogona u okviru FIAT Chrysler Automobiles Grupe širom sveta.


Sa preko 3.000 zaposlenih, FCA Srbija danas predstavlja poželjnog poslodavca, društveno odgovornu kompaniju, aktivnog investitora u Srbiji i vodećeg srpskog izvoznika. U kragujevačku fabriku do sada je investirano preko 1,3 milijarde EUR, od čega 850 miliona EUR samo u nabavku najsavremenije opreme.


FCA Srbija je takođe generalni distributer i uvoznik poznatih automobilskih brendova FIAT, Alfa Romeo, FIAT Professional, Jeep i Abarth.


PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje