AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Bosch: ideje zaposlenih štede 395 miliona evra

Bosch: ideje zaposlenih štede 395 miliona evra

Već 90 godina Bosch sistemski profitira od kreativnosti i inovativnog duha svojih zaposlenih. Kompanija je u posljednjih deset godina samo u Nemačkoj uštedela oko 395 miliona evra zahvaljujući predlozima za poboljšanje njenih zaposlenih...

Globalni dobavljač tehnologije i usluga prošle je godine na lokacijama širom Nemačke isplatio 7,7 miliona evra svojim zaposlenima kao nagradu za njihove ideje s kojima je Bosch uštedeo oko 33 miliona evra. Svoje predloge predalo je oko 21,900 zaposlenih, što predstavlja porast od 2,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. U jesen 1924. Robert Bosch najavio je uvođenje knjige s predlozima za kompaniju. Time je položio kamen temeljac današnjeg globalnog programa upravljanja idejama. Njegov je cilj bilo „usavršavanje radnih procesa i poboljšanje proizvoda ili smanjenje troškova proizvodnje i upravljanja proizvodima.” Bosch je nedavno primio nemačku nagradu za ideje DeutscherIdeenPreis 2014. za najbolje upravljanje idejama u kategoriji dobavljača delova za motorna vozila.

„Kreativnost naših zaposlenih predstavlja gorivo za našu inovativnu snagu”, izjavio je povodom godišnjice Christoph Kübel, član uprave i direktor industrijskih odnosa u društvu Robert Bosch GmbH. „Iskustvo, kreativnost i proaktivno razmišljanje jačaju našu konkurentnost i vode do boljih proizvoda. Male ideje zvan opsega svakodnevnih zadataka često omogućuju velika poboljšanja”, naglasio je Kübel. On smatra da su takve ideje takođe proizvod radne kulture koja ceni kulturnu raznolikost i podstiče kreativnost.


Upravljanje idejama: više od pukog davanja predloga


Bosch podstiče zaposlene na davanje predloga na svim lokacijama. Ideje mogu na primer uključivati načine optimizacije radnih postupaka, povećanje kvaliteta proizvoda, izbegavanje rasipanja ili podsticanje zaštite okoline. Zaposleni se Strana 2 od 3 podstiču i na davanje predloga koji izlaze van okvira njihove odgovornosti. Ako se poboljšanje primeni i rezultira uštedom troškova, zaposlenom se dodeljuje novčana nagrada u iznosu do 150.000 evra. Pored ovog sistema predloga, Bosch se oslanja i na sistemsko stvaranje ideja. „Kod nas nema samo puke predaje predloga, mi generišemo ideje”, objašnjava Peter Schmid zadužen za program upravljanja idejama unutar grupe Bosch. „Koordinatori na primer pohađaju radionice na kojima uče kako upotrebiti kreativne tehnike za aktivnu podršku zaposlenima na njihovim lokacijama. Platforme znanja, savetovanja, umrežavanja, radionice i dalje obuke mogu doprineti kontinuiranim poboljšanjima.” Zaposleni se mogu edukovati i za Bosch agenta za inovacije („Bosch Innovation Agents”).


Američko postrojenje u Charlestonu - vodeće u upravljanju idejama


Predlozi zaposlenih koje je u Nemačkoj uveo osnivač kompanije Robert Bosch sada su deo opsežnog programa upravljanja idejama. Stvaranje i sprovođenje ideja generisanih po meri čini temelj inovacija. Danas je Boschovo upravljanje idejama uspešno širom sveta. Program objedinjuje mrežu od preko 60 koordinatora koji pružaju podršku Bosch lokacijama prilikom sistemskog osmišljavanja ideja za poboljšanje. Program postoji dodatno uz ideje do kojih zaposleni slučajno dođu. U poslednje vreme je lokacija u američkom Charlestonu bila posebno uspešna. Šef kadrovskog odeljenja Kübel opisao je navedeni pogon kao daleko najbolji u upravljanju idejama. U Nemačkoj vodeće mesto zauzima pogon u Ansbachu.


Predlozi za poboljšanje 2.0 - standardizirano upravljanje idejama širom sveta


U budućnosti će upravljanje idejama širom sveta biti još jednostavnije. Mnogi zaposleni mogu svoje predloge već danas da pošalju elektronskim putem, a sada će se standardizirati različiti informatički sistemi koji se koriste u Nemačkoj i izvan nje. Tako je mrežni sistem već na primer uveden na lokaciji u Jaipuru u Indiji. Na lako dostupnim terminalima svaki zaposleni može da vidi da li je njegov nadređeni već video njegovu ideju i da li se ona primenjuje u praksi. Današnji program upravljanja idejama u Boschu odražava reči Roberta Boscha koje nastavljaju da inspirišu zaposlene širom sveta: „Svi bismo trebali da težimo poboljšanju sadašnjeg stanja, niko ne bi trebao da se zadovolji onime što je postigao, već da uvek nastoji da bude još bolji.”


Bosch PR

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1595
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje