AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Sportski Kia cee’d GT Line sa novim motorom i dvostrukim kvačilom

Sportski Kia cee’d GT Line sa novim motorom i dvostrukim kvačilom

Kia Motors će 3. marta na salonu u Ženevi predstaviti sportsku liniju Kia cee’d ‘GT Line’. Pored vidljivih dorada cee’d GT Line dobija i Kijin novi 1,0-litarski T-GDI (turbo benzinski sa direktnim ubrizgavanjem) motor i novi 7-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom...

Sportski Kia cee’d GT Line sa novim motorom i dvostrukim kvačilom

Po izgledu GT, po svestranosti dobro poznati cee’d


Novi GT Line kupcima nudi sportski izgled nabrijane »braće« Kia cee’d GT i pro_cee’d GT, kao i svestranost običnih cee’dova. GT Line će biti na raspolaganju u sve tri varijante karoserije – kao petovratni cee’d, trovratni pro_cee’du i karavanski cee’d Sportswagon.


Spoljašnjost GT Line nastavlja dizajnerski jezik cee’da GT, sa LED dnevnim svetlima u obliku ledenih kocki i većih branika ispod Kijine karakteristične maske u obliku ‘tigrovog nosa’. Na zadnjem delu vozila kod 5-vratnog cee'da i pro_cee’da izdvaja se GT branik i dvostruka izduvna cev (svaka na svojoj strani), dok Sportswagon ima dvostruku izduvnu cev na desnoj strani i zadnji difuzor. Sve tri GT Line varijante serijski su opremljene atraktivnim bočnim pragovima i zadnjim LED svetlima i novim 17-inčnim aluminijumskim naplacima.

Unutrašnjost cee’da GT Line upotpunjena je kvalitetnijim materijalima, sportskijim ambijentom, koji je inspirisan kabinom modela cee’d GT i pro_cee’d GT. GT Line može se pohvaliti prestižnijim sivim, belim i crnim tapacirungom, koji je prošiven sivim šavovima; sa brojnim GT Line logotipima širom kabine; i jednakim piano crnim i kožom presvučenim upravljačkim obručem i aluminijumskim pedalama kakve su u sportskim GT modelima. Armaturna ploča je pored ostalog dobila i novo aluminijumsko start-stop dugme za paljenje motora, GT-ovski dizajn merača, osvetljenje USB i aux-in priključka i novo hromirano oivičenje ventilacionih otvora i prekidača za podizanje stakala.

Sportski Kia cee’d GT Line sa novim motorom i dvostrukim kvačilom

Debi za Kijin 1.0-litarski T-GDI motor sa 3 cilindra


Uz dolazak cee’d GT Line Kia će predstaviti i potpuno novi 1.0 ‘T-GDI’ motor. Radi se o vrlo moćnom (downsized) 3-cilindrašu, koji je napravljen sa namerom pružanja manje potrošnje goriva i emisija CO2, a vozaču će nuditi trenutni direktan odaziv. Kia premijerno u Evropi nudi ovaj motor.

 

1.0 T-GDI motor proizvodi 120 KS i 172 Nm obrtnog momenta i nudi niže emisije CO2 u odnosu na 1.6 GDI motor iz standardnog cee'da, a trenutno se izrađuje konačna homologacija, koja će naravno biti gotova do dolaska GT Line na tržište. 1.0 cee’d GT Line je između ostalog serijski opremljen Kijinim štedljivim start-stop sistemom (ISG) i manuelnim 6-stepenim menjačem.

 

Kijin turbo motor, razvijen u njihovom centru za istraživanja i razvoj u Namyangu (J. Koreja), donosi sistem direktnog ubrizgavanja goriva pod visokim pritiskom, napredno hlađenje motora i integrisan izduvni kolektor, koji je zadužen za niže emisije.

 

Glavni razvojni principi bili su trenutni odaziv motora i efikasan izduvni sistem. Time se počela obistinjavati Kijina strategija održivog downsizinga motora, jer će se 1.0 T-GDI motor ubuduće naći u motornoj ponudi Kijine evropske game modela.

Sportski Kia cee’d GT Line sa novim motorom i dvostrukim kvačilom

Više snage i efikasniji dizel motor


cee’dov 1,6-litarski CRDi dizel motor su za potrebe GT Line varijanti doradili tako da su snagu sa 128 KS povećali na 133 KS, a obrtni moment sa 265 na 285 Nm. Malim povećanjem performansi obrtni moment je na raspolaganju već pri malim brzinama, što omogućava lagano ubrzavanje u svim uslovima vožnje. Uprkos povećanju performansi emisije CO2 su se čak blago smanjile.

 

Novi 7-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom


Novi cee’d GT Line donosi još jednu tehnološku novost – Kijin novi 7-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom (DCT). Kijin novi DCT nuditi će se kod GT Line varijanti sa 1,6-litrskim CRDi dizel motorom snage 133 KS. DCT će nuditi obrtni moment do 300 Nm, što je više nego kod 6-stepenog automatskog menjača, kojeg će zameniti.

Sportski Kia cee’d GT Line sa novim motorom i dvostrukim kvačilom

Kijin novi DCT je baš kao i novi 1.0 T-GDI motor, razvijen u Kiji i napravljen je tako da pruža manju potrošnju goriva i sportskiju vožnju, karakterističnu za manuelni prenos, ali i udobnost i uglađenost automatike.


Novi DCT će vozačima cee'd GT Line varijanti nuditi brže menjanje brzina u odnosu na tradicionalni automatski menjač i štedljiviju vožnju. Kijini inženjeri očekuju da će novi DCT imati manje emisije i manju potrošnju goriva u odnosu na 6-stepenog automatika.


U Kijinom R&D centru veruju da će vozilo zbog toga imati od 3 do 5 odsto bolje ubrzanje (0 do 100 km/h) i da će biti od 5 do 7 odsto štedljivije. Nakon cee’d GT Line bi novi 7-stepeni DCT ubuduće trebala dobiti i većina ostalih Kijinih modela.

Sportski Kia cee’d GT Line sa novim motorom i dvostrukim kvačilom

Kia cee’d GT Line u prodaji krajem godine


Početak prodaje Kia cee’d GT Line širom Evrope planiran je krajem godine, a kao i svi ostali modeli Kia dolaziće sa jedinstvenom, fabričkom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km).


Modeli iz porodice cee'd (5-vratna, 3-vratna i karavanska varijanta), koji su dizajnirani i proizvode se u Evropi (Žilina, Slovačka), i u prošloj godini su sa prodatih 75.960 primeraka bili među Kijinim bestselerima.


Kia PR

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje