AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Istinski atleta: Nova generacija Corse OPC

Istinski atleta: Nova generacija Corse OPC

Moćna, brza, performantna, po izuzetnoj ceni. Nova Opel Corsa OPC, sa 152 kW/207 ks ispod haube, kombinovanom potrošnjom od 7,5 l na 100 km i emisijom CO2 od 174 g/km i obimnom OPC opremom koštaće 24.395 evra (sa uključenim PDV-om u Nemačkoj)...

Ovo najbržeg člana nove Corsine porodice čini jefitnijim u odnosu na prethodni model, uz 11 kW/15 ks više. Maksimalni obrtni moment je takođe povećan za do 50 Nm, što u zbiru iznosi 280 Nm sa aktivnim „overboostom“. Najmlađi OPC model može već sada da se naruči, a u prodajnim salonima će se naći od maja.

“Nova Corsa OPC na impresivan način dokazuje koliko visoko su naši inženjeri postavili standarde u segmentu malih sportskih automobila.  Ipak, naš novi visokoperformantni atleta nije ni za cent skuplji. Naprotiv, nudi čak više nego ranije: više snage, višu brzinu, više OPC osećaja“, kaže Peter Kristijan Kispert (Peter Christian Küspert), potpredsednik prodaje i postprodaje Opel grupe, sumirajući prednosti u kojima će uživati budući kupci. “A za one koji su u potrazi za  još izraženijim OPC osećajem u serijskoj verziji, mi nudimo OPC Performance paket – ultimativne sportske atribute u klasi“.

Corsa OPC je „atletski“ model iz porodice malih automobila. Ona to jasno pokazuje kroz svoj karakterističan dizajn, oličen u velikim otvorima za usis vazduha, sportski oblikovanu haubu motora, izražen zadnji spojler i dostruke završetke Remus izduvnog sistema. Izduvne cevi dodatno stavljaju akcenat na potentnost 1,6 litarskog turbo benzinskog motora putem akustičnog doživljaja. U odnosu na prethodni model, raspolaže sa 15 ks i do 50 Nm više, obezbeđujući impresivne sprinterske mogućnosti. Nova Corsa OPC ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,8 sekundi, gotovo pola sekunde brže od Corse OPC prošle generacije. Pri preticanju u petom stepenom prenosa, novom izdanju je potrebno tri deseta dela sekunde manje, tako da od 80 do 120 km/h ubrzava za 6,4 sekunde. Maksimalna brzina je takođe povećana za 5 km/h, i sada iznosi 230 km/h. Ove brojke su uporedive sa aktuelnom OPC Nürburgring Edition Corsom, ali za 4.000 evra manje. Nova Corsa OPC svoje performanse na put isporučuje bezbedno i ubedljivo, zahvaljujući inovativnoj tehnologiji amortizovanja putem selektivne frekvencije (Frequency Selective Damping (FSD)). Iskusni vozači mogu da isključe ESP u potpunosti kada žele svoje vozilo da dovedu do krajnjih mogćnosti. Kao i svi drugi Opelovi OPC modeli, Corsa je takođe uspešno prošla obiman program testova na najzahtevnijoj trkačkoj stazi na svetu – Nürburgring Nordschleife.

Enterijer nove Corse OPC takođe pruža sportski ambijent. Performantna Recaro sedišta, koja putnicima nude optimalnu lateralnu podršku čak i pri vožnji u najzahtevnijim krivinama, dominiraju u unutrašnjosti vozila. Volan presvučen kožom, zaravnjen na dnu, OPC ručica šestostepenog menjača sa kratkim prenosnim odnosima i sportske papučice uz instrumentaciju u karakterističnom OPC dizajnu, kompletiraju enterijer. Dodatno, čak i sportski vozači se ne odriču izuzetne konektivnosti. Opelov IntelliLink info-zabavni sistem je dostupan kao opcija i uvodi svet pametnih mobilinih telefona u Corsu OPC, kako u vidu Apple iOS, tako i Androida.

OPC Performantni paket: Talenat ultimativnog trkača na putu

Vozači koji su u potrazi za još više trkačkog osećaja, mogu da naruče „OPC Performance“ paket za 3.150 evra. Naglasak je na mehaničkoj blokadi diferencijala sa više lamela, tehnologiji koju potpisuje firma Drexler. Na ovaj način je obezbeđena bolja trakcija automobila, koji je primer u ovom domenu kada su u pitanju automobili s prednjim pogonom. Tu su i naplaci od 18 cola sa Michelin pneumaticima visokog stepena prijanjanja, kao i više sportski podešena šasija. Brembo kočnice sa diskovima od 330 mm napred, zadužen je za optimalno usporavanje tokom izazovne vožnje, poput one na Nirburgringu. „OPC Performance“ paket obezbeđuje ultimativne performanse za Corsu OPC.

Opel

Renault vozila uz dodatne 4 zimske gume

Renault vozila uz dodatne 4 zimske gume

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja je od prvog novembra je za sve učesnike u saobraćaju obavezno posedovanje  4 zimska pneumatika na automobilu (ako se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica). Ali to ne treba da brine Renault kupce...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje