AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Dizajnerska nagrada ‘Grand Prix’ za Kijinog Petera Schreyera

Dizajnerska nagrada ‘Grand Prix’ za Kijinog Petera Schreyera

Na svečanoj večeri održanoj uoči 29. festivala automobila u Parizu, Kijinom glavnom dizajneru, Nemcu Peteru Schreyeru uručena je nagrada ‘2014 Grand Prix du Design’. Schreyer je takođe predsednik i glavni dizajner sestrinske kompanije Hyundai Motor Group...

Govoreći pred više od 600 VIP gostiju iz automobilske, modne, muzičke, filmske, medijske i reklamne javnosti Jean-Michel Wilmotte, predsednik žirija, rekao je: „Ovo priznanje prepoznaje fantastičan dizajnerski rad u međunarodnim okvirima. Peter Schreyer je nagrađen Grand Prix-om zbog svojih dizajnerskih dostignuća u grupaciji Hyundai-Kia“ i dodao: “Za ovih sedam godina otkako je glavni dizajner u Kiji Peter koordinira dizajnerske studije u Koreji, Americi i Evropi i uspešno transformiše Kijin dizajn u poželjan. Izvanredna evolucija proizvoda južnokorejskog giganta neodvojivo je povezana s Peterovom predanošću i znanjem koji ga čine dobro poznatim protagonistom savremenog automobilskog dizajna”.

Osim toga na festivalu su podelili i nagrade za najlepše proizvode u kategorijama najbolji superauto, najbolje konceptno vozilo i najbolja unutrašnjost vozila – a pored toga su podelili i priznanja za knjigu, fotografiju, reklamu, umetnički rad i arhitekturu godine, pretežno s automoto tematikom.

Ovogodišnji 15-člani žiri festivala uključuje vrhunske dizajnere i top menadžere velikana kao što su Dassault Systems, Louis Vuitton, Eurosport, Le Point, AD i Bell & Ross. Tokom 5-dnevne izložbe ‘2014 Concept Cars’, koja je održana od 29. januara do 2. februara i koja je imala više od 20.000 posetilaca, Kia je izložila konceptno vozilo Provo (premijerno predstavljeno na salonu automobila u Ženevi 2013.).

Peter Schreyer / biografija

Peter Schreyer je rođen 1953. u nemačkom Bad Reichenhallu, i već rano je razvio strast prema automobilima, avionima i umetnosti. Tokom studija industrijskog dizajna na univerzitetu primenjenih umetnosti u Minhenu Schreyer je dobio praksu u Audijevom dizajnerskom centru kada je i započela njegova 28 godina duga veza s Audijem i Volkswagenom.

Posle studija na londonskom kraljevskom koledžu za umetnost (Royal College of Art) zaposlio se u Audiju sada već davne 1980. godine. U periodu 1993.-1994. učestvovao je u nastanku Volkswagenovih modela Passat i Golf. Kao glavni dizajner u Audiju od 1994. do 2002. Schreyer je igrao značajnu ulogu u gradnji Audija kao dizajnerskog premium brenda.

2002. godine vratio se u Volkswagen na položaj glavnog dizajnera. 2006. Schreyer prihvata novi izazov i postaje glavni dizajner u Kiji. Sledeće godine kao priznanje njegovog doprinosa automobilskom dizajnu dobija počasni doktorat britanskog Royal College of Art.

Pod Schreyerovim vodstvom Kia je u potpunosti promenila svoju gamu modela i razvila novi dizajnerski identitet. Uspeh nove dizajnerske strategije ovenčan je brojnim međunarodnim dizajnerskim nagradama. Prodaja vozila Kia i vrednost brenda od tada su se dramatično povećali.

Početkom 2013. godine Peter je postao predsednik i glavni dizajner Hyundai Motor Group, odgovoran za Kijinu i Hyundaijevu dugoročnu dizajnersku strategiju, kao i za njihovo međusobno razlikovanje.

Kia Motors

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Corolla je za kratko vreme ostvarila veliki uspeh na tržištu, a njen kvalitet prepoznao je i međunarodni novinarski žiri izbora za „Automobil godine“ u Evropi koji je Toyotin model C segmenta tržišta svrstao u red glavnih kandidata za ovu laskavu titulu...

Kia XCeed osvojio prestižnu nagradu „Zlatni volan“

Kia XCeed osvojio prestižnu nagradu „Zlatni volan“

Novi krosover primio priznanje za „najbolji auto za manje od 35.000 EUR“  Kijin novi urbani krosover XCeed nedavno je primio priznanje Zlatni volan (Das Goldene Lenkrad) koje se najčešće naziva najvažnijom nemačkom automobilskom nagradom...

Lotus Evija prvi put u akciji (VIDEO)

Lotus Evija prvi put u akciji (VIDEO)

Prvi put, Lotus nam je omogućio da pogledamo prototip modela Lotus Evija u pokretu. Prototip sa brojem 2 testira se u uslovima visokih brzina, a serijska produkcija kreće uskoro...

Novi diler Citroen vozila na Novom Beogradu - Autopromet

Novi diler Citroen vozila na Novom Beogradu - Autopromet

Kompanija Avtonova KAB, ekskluzivni uvoznik Citroën vozila i rezervnih delova, proširila je svoju dilersku mrežu na teritoriju Novog Beograda. Sada kupci Citroën vozila mogu pogledati vozila ili obaviti test vožnju i na novoj lokaciji u ulici Autoput br.5 u salonu kompanije Autopromet...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje