AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Bosch predstavlja inovacije za elektrifikaciju pogona

Bosch predstavlja inovacije za elektrifikaciju pogona

Na 43. sajmu automobila u Tokiju Bosch je kao vodeći dobavljač tehnologija i usluga predstavio niz sigurnih, komfornih, čistih i ekonomičnih inovacija koje su u skladu sa sve većim potrebama za zaštitom životne sredine i smanjenjem broja saobraćajnih nesreća u svetu...

"Naš poslovni sektor automobilske tehnologije je trenutno u zamahu. Očekujemo da će promet u 2013. godini porasti za 5 procenata – više od rasta proizvodnje automobila u svetu. Posebno obećava poslovanje u azijsko-pacifičkom regionu gde očekujemo rast od otprilike deset procenata u lokalnoj valuti”, objasnio je Volf-Hening Šajder, direktor poslovnog sektora automobilske tehnologije, na konferenciji za štampu na sajmu „Tokyo Big Sight". "Po našim predviđanjima u budućnosti će glavni trendovi u razvoju automobila biti elektrifikacija pogona, automatizacija i umrežavanje sistema, a u sve tri oblasti prednjačimo sa inovacijama."

Elektrifikacijom pogona do čiste i ekonomične mobilnosti

Na putu do električnog pogona Bosch je razvio rešenja sa slabim, snažnim i plug-in hibridima kao i samostalne električne pogone. Ovakav razvoj se poklapa sa strategijom japanske vlade koja želi da do 2020. godine "vozila nove generacije" imaju udeo na tržištu od otprilike 20 do 50 posto, a do 2030. god. otprilike 50 do 70 posto.

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Tokiju Bosch je predstavio celi spektar inovacija kao što su npr. sistem za plug-in-hibride koji može da smanji emisiju ugljen dioksida za 65 procenata. Do 2014. realizovaće se 30 projekata elektrifikacije pogona za koje Bosch serijski proizvodi odgovarajuće komponente. „Ovim projektima stekli smo iskustvo u prodaji snažnih i ekonomičnih električnih pogona na masovnom tržištu“, rekao je Šajder. „Postepeno se bližimo potpunoj elektromobilnosti".

Akumulatori su i dalje ključna tehnologija za elektrifikaciju vozila. Do 2020. godine Bosch želi da prepolovi troškove izrade litijum-jonskog akumulatora i istovremeno udvostruči njegov kapacitet, upotrebom preciznijih upravljačkih tehnologija akumulatora, inovativnih materijala i elektrohemijskih tehnologija. Da bi ubrzao ovaj razvoj, Bosch je nedavno potpisao ugovor o zajedničkim ulaganjima sa japanskim kompanijama GS Yuasa i Mitsubishi Corporation.

Automatizovane funkcije vožnje za više sigurnosti i komfora

Iako je dug put do potpuno automatizovane vožnje, Bosch već sada nudi veliki broj funkcija za sigurnost i asistenciju vozaču. "Ubeđeni smo da će nam automatizovana vožnja pomoći  da ostvarimo viziju o sigurnoj vožnji bez saobraćajnih nesreća. Povrede bi trebalo da postanu prošlost, a u idealnom slučaju saobraćajnih nesreća više ne bi ni bilo", dodao je Šajder. Preko 90 posto saobraćajnih nesreća u svetu prouzrokovano je ljudskom nepažnjom. 74 posto saobraćajnih nesreća u Japanu nastalo je zbog nepoštovanja saobraćajnih i sigurnosnih pravila. U 2012. god. u 40 posto nesreća sa smrtnim ishodom umešani su stariji vozači - prema nacionaloj policiji ovaj broj se povećao za tri procenta u odnosu na 2011. godinu. Bosch proizvodi su već pomogli da se ovaj broj značajno smanji.

Bosch predstavlja inovacije za elektrifikaciju pogona

Volf-Hening Šajder, direktor poslovnog sektora automobilske tehnologije

 

Osim toga, automatizacija će nam omogućiti komforniju vožnju. Japanski vozači provedu oko 30 sati godišnje u zastoju. Sistemi za asistenciju vozaču kao što su adaptivna regulacija brzine (Adaptive Cruise Control, ACC) već su smanjili gužve u saobraćaju. Sledeće godine Bosch će na tržište izbaciti sistem za asistenciju u zastoju, koji će u gustom saobraćaju odgovarajućim prilagođavanjem brzine obezbeđivati dovoljno rastojanje do drugih vozila i aktivnim  upravljanjem održavati vozilo u traci. Razvojem funkcija za automatsku vožnju Bosch se približava svom cilju za sledeću dekadu - potpuno automatskoj vožnji.

Umrežavanje sistema u vozilu sa okolinom

Važan preduslov za potpunu automatizaciju je umrežena vožnja. Između ostalog, Bosch se fokusira i na komunikaciju Car-to-Cloud, koja omogućava da vozilo bude u konstantnoj vezi sa brzim mrežama za prenos podataka. Kompanija očekuje da će do 2015. godine skoro svako novo vozilo imati za to odgovarajuću opremu.  

Umreženost sistema u unutrašnjosti vozila obezbeđuje sigurniju i komforniju vožnju. Na sajmu automobila u Tokiju Bosch će predstaviti i novi „mySpin“ sistem, koji aplikaciju za Smartphone na displeju vozila prikazuje na potpuno isti način kao na mobilnom telefonu. To znači da će vozači imati  jednostavniji i sigurniji pristup aplikaciji tokom vožnje.  "Ove inovacije su posebno atraktivne za mlade vozače, koji ne žele da putuju bez internet-veze. Osim toga one sprečavaju i saobraćajne nesreće“, objasnio je Šajder.

Kompletan spektar sigurnosnih sistema za motocikle
 
Bosch je razvio tehnologije za komforniju, sigurniju i efikasniju vožnju. Najveći istraživački centar za aktivne sigurnosne sisteme izvan Nemačke nalazi se u japanskom gradu  Yokahama i specijalizovan je za tehnologiju motocikala.

Proizvodi, razvijeni u Jokahami, pokrivaju celokupnu paletu sigurnosnih sistema za motocikle. Stabilizaciona kontrola (Motorcycle Stability Control, MSC) je tehnološki najmoderniji sigurnosni sistem za motocikle premijum klase, koji smanjuje opasnost od nesreće čak i prilikom snažnog kočenja u krivinama. Povoljni sistem za deblokadu točkova "ABS 9M light", koji kontroliše samo prednji točak, koncipiran je za azijsko masovno tržište. Pošto su dvotočkaši u nekim zemljama Azije glavna transportna sredstva, ova pristupačna inovacija ima potencijal da značajno smanji broj  saobraćajnih nesreća sa teškim povredama ili smrtnim ishodom u celom regionu. Ovaj primer jasno ilustruje strateški moto Boscha - "Tehnologija za život".

Snažan partner proizvođačima automobila u celom svetu

Da bi trajno sačuvali dobru poziciju na internacionalnom tržištu, japanski proizvođači automobila nastoje da unaprede svoje tehnološko vođstvo, posebno u oblasti elektrifikacije pogona. Isto kao i drugi proivođači vozila, i oni sve više investiraju u zemlje u razvoju. Zahvaljujući internacionalnoj prisutnosti i inovativnoj snazi, Bosch je u prilici da ovu šansu iskoristi za veliki rast i širenje internacionalne mreže. Samo u ovoj godini Bosch je otvorio dva velika poslovna društva u Kini i trenutno otvara prvi proizvodni pogon za benzinske sisteme u Indoneziji i širi proizvodne kapacitete na Tajlandu.

"Sa naših 95 proizvodnih lokacija širom sveta uvek smo u blizini naših kupaca iz automobilske industrije. Ako neko od naših kupaca izabere novu lokaciju, postoje velike  šanse da smo i mi već tu blizu. No, naša proizvodna mreža se i dalje širi", zaključio je Šajder.

Bosch

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Corolla je za kratko vreme ostvarila veliki uspeh na tržištu, a njen kvalitet prepoznao je i međunarodni novinarski žiri izbora za „Automobil godine“ u Evropi koji je Toyotin model C segmenta tržišta svrstao u red glavnih kandidata za ovu laskavu titulu...

Kia XCeed osvojio prestižnu nagradu „Zlatni volan“

Kia XCeed osvojio prestižnu nagradu „Zlatni volan“

Novi krosover primio priznanje za „najbolji auto za manje od 35.000 EUR“  Kijin novi urbani krosover XCeed nedavno je primio priznanje Zlatni volan (Das Goldene Lenkrad) koje se najčešće naziva najvažnijom nemačkom automobilskom nagradom...

Lotus Evija prvi put u akciji (VIDEO)

Lotus Evija prvi put u akciji (VIDEO)

Prvi put, Lotus nam je omogućio da pogledamo prototip modela Lotus Evija u pokretu. Prototip sa brojem 2 testira se u uslovima visokih brzina, a serijska produkcija kreće uskoro...

Novi diler Citroen vozila na Novom Beogradu - Autopromet

Novi diler Citroen vozila na Novom Beogradu - Autopromet

Kompanija Avtonova KAB, ekskluzivni uvoznik Citroën vozila i rezervnih delova, proširila je svoju dilersku mrežu na teritoriju Novog Beograda. Sada kupci Citroën vozila mogu pogledati vozila ili obaviti test vožnju i na novoj lokaciji u ulici Autoput br.5 u salonu kompanije Autopromet...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje