AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Nissan Qashqai zvanično predstavljen

Novi Nissan Qashqai zvanično predstavljen

Druga generacija modela Nissan Qashqai danas je predstavljena svetskoj javnosti. Dizajn nove generacije modela Qashqai nastavlja koncept predstavljen na novoj generaciji modela Nissan X-Trail, a pod njegovom "haubom" će disati samo turbo motori...

Novi Nissan Qashqai zvanično predstavljen

Istorija modela Nissan Qashqai datira od 2007. godine, otkada je proizvedeno više od 2 miliona primeraka. Za pet godina egzistencije, ovaj atraktivni SUV je postao jedan od najpopularnijih SUV modela u Evropi. Najnovija generacija nam dolazi sa dizajnom i tehnikom, spremnim za direktnu borbu sa konkurencijom, koja je veoma snažna.

 

Pogledajte vest: Novi Nissan Qashqai - Otkriven izgled prednjeg dela.


Novi Nissan Qashqai se drži osnovnog pravila, kada je veličina u pitanju - porastao je u svim smerovima: 49 mm je duži, 20 mm širi i 15 mm niži. Povećan je i prtljažni prostor, čija zapremina iznosi 439 litara (+29 L), a poboljšan je i pristup prtljažniku. Kao što je poznato, u razvoju modela Qashqai učestvovao je Renault.

Pogledajte vest: Nissan Qashqai (2014) - Zvanične špijunske fotografije i video.

 

Qashqai je dobio potpuno novu platformu CMF (Common Module Family), koja je prvi put upotrebljena u novom X-Trailu, koji je debitovao u septembru mesecu. Nova platforma je obezbedila smanjenje mase, pa je nova generacija za 40 kilograma lakša od prethodnika. Ponudu motora čine samo turbo agregati smanjene zapremine. Osnovnu paletu čine četiri motora, dva benzinska i dva dizel. Atmosferskim motorima u modelu Qashqai je odzvonilo i možemo očekivati više obrtnog momenta u niskim obrtajima i manju potrošnju goriva.

Novi Nissan Qashqai zvanično predstavljen

Osnovna motorizacija je 4-cilindarski benzinski motor 1.2 DIG-T maksimalne snage 85 kW. Agregat je spojen sa manuelnim šestostepenim manječem. U odnosu na atmosferski motor 1.6, potrošnja je manja za 0,6 litara, a standard je i sistem Start/Stop. Snažnija motorizacija 1.6 DIG-T stiže u leto 2014. godine.

 

Pogledajte vest: Sajam automobila u Frankfurtu 2013 - Nissan predstavlja novi X-Trail.

Osnovni dizel motor 1.5 dCi razvija maksimalnu snagu od 81 kW. Ovaj motor se nalazi u ponudi modela Qashqai od modernizovane verzije ovog automobila, predstavljene 2010. godine. U odnosu na prethodni, novi motor je modernizovan, a može se pohvaliti povećanjem obrtnog momenta od 20 Nm. Nissan tvrdi da prosečna potrošnja goriva iznosi 3,8 l/100 km, što je u odnosu na prethodnika smanjenje od 36 %. Svoj udeo u ovom smanjenju potrošnje ima i sistem Stop/Start.

Novi Nissan Qashqai zvanično predstavljen

Vrhunac ponude dizelskih motora predstavlja 4-cilindarski motor 1.6 dCi maksimalne snage 96 kW. Nissan Qashqai 1.6 dCi biće dostupan, kako sa pogonom na prednje, tako i sa sistemom pogona na sve točkove ALL MODE 4x4-i. Prvi put u ponudi će biti mogućnost kombinovanja dizelskog motora i bestepenog CVT menjača. Menjač Xtronic sa potpuno varijabilnim prenosom, razvijen je specijalno za drugu generaciju modela Qashqai. Do sada je menjač tipa CVT bio dostupan isključivo sa benzinskim motorom 2.0 maksimalne snage 103 kW, a uz turbodizel motor 2.0 dCi (110 kW) bio je dostipan samo sa klasičnim automatskim menjačem.

Novi Qashqai je rekao zbogom dvolitarskim motorima, a u budućnosti bi se trebala pojaviti njegova plug-in hybrid verzija. Nova generacija modela Nissan Qashqai neće biti dostupna ni u produženoj verziji sa sedam sedišta Qashqai+2. Zato će u verziji sa tri reda sedišta biti dostupan model X-Trail.

Novi Nissan Qashqai zvanično predstavljen

Novi Nissan Qashqai druge generacije odličan je i u drugim oblastima. Protiv konkurencije će se boriti i novim dvocilindarskim amortizerima, koji su u okviru alijanse Renault-Nissan do sada bili dostupni samo u vozilima marke Infiniti. Automobil će biti opremljen i sistemom aktivnog praćenja putanje kretanja vozila, koji simulira efekat aktivnog diferencijala, kako bi se obezbedila što bolja trakcija, sistemom monitoringa mrtvog ugla, sistemom čitanja saobraćajnih znakova, sistemom automatskog kočenja... Nissan Qashqai sa pogonom na prednje točkove imaće jednostavnu zadnju torzionu osovinu, a verzija sa 4x4 pogonom standardno će biti opremljen Multilink zadnjom osovinom.

Novi Nissan Qashqai zvanično predstavljen

Druga generacija modela Nissan Qashqai, kao i prethodnik, proizvodiće se u fabričkim pogonima u britanskom Sunderlandu, iz kojih izlaze i modelu Note, Juke i LEAF. Početak prodaje planiran je za februar 2014. godine. Više informacija očekujemo uskoro.

Novi Nissan Qashqai zvanično predstavljen

Automagazin.rs

Renault vozila uz dodatne 4 zimske gume

Renault vozila uz dodatne 4 zimske gume

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja je od prvog novembra je za sve učesnike u saobraćaju obavezno posedovanje  4 zimska pneumatika na automobilu (ako se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica). Ali to ne treba da brine Renault kupce...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje