AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Oprez, traktori na putu!

Oprez, traktori na putu!

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, povodom učestalih saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktori, još jednom podseća sve učesnike u saobraćaju na važnost poštovanja propisa i neophodnu dodatnu opreznost na putevima kojima traktori često saobraćaju...

Ovo je naročito važno iz razloga što je poslednjih dana zbog magle na putevima u Vojvodini, pa i drugim delovima Srbije, znatno smanjena vidljivost.

Imajući u vidu da je od delike važnosti za bezbednost u saobraćaju vidljivost vozila, kao i činjenicu da veliki broj taktora nije propisno označen, podsećamo da Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima nalaže da traktor mora imati uključeno žuto rotaciono ili trepćuće svetlo u noćnim uslovima saobraćaja, u uslovima smanjene vidljivosti i kada ima priključke za izvođenje radova na najisturenijoj tački tih uređaja. Takođe, svi svestlosni uređaji moraju biti ispravni, posebno u ovom periodu smanjene vidljivosti i u noćnim satima. Ukoliko ne postoji odgovarajuća i ispravna svetlosna signalizacija na traktoru, novčana kazna za ovaj prekršaj je 5 hiljada dinara.

Čest uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina kretanja vozila. Podsećamo da se traktori smeju kretati brzinom do 40, odnosno 30 km/h ukoliko se u priključnom vozilu koje vuče traktor prevozi najmanje jedno lice. Za nepoštovanje ove odredbe Zakona, novčana kazna je 5 hiljada dinara. Izuzetno je važno da se i ostala vozila kreću dozvoljenom brzinom, posebno na putevima kojima se kreću i traktori.

Traktor može da vuče samo priključno vozilo za traktor. U priključnom vozilu se može prevoziti najviše pet osoba, koje ne smeju da stoje, sede na stranicama karoserije, na nestalnom teretu ili teretu koji prelazi visinu tovarnog sanduka. Prilikom prevoza, mlađi od 14 godina moraju biti u pratnji punoletnih osoba. Ukoliko se ne poštuje ova odredba Zakona, predviđena je kazna od 5 hiljada dinara. Podsećamo i da je ovakav prevoz putnika izuzetno opasan, i da je čest uzrok stradanja u saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju traktori.

Podsećamo da traktor i priključna vozila za traktor moraju biti registrovani, odnosno moraju posedovati registracionu nalepnicu o tehničkoj ispravnosti, koja se izdaje na godišnjem nivou nakon izvršenog obaveznog tehničkog pregleda. Za upravljanje neregistrovanim traktorom kazna je od 15 do 30 hiljada dinara, a ukoliko je istekao rok važenja registracione nalepnice kazna se kreće od 6 do 20 hiljada dinara. Podsećamo vozače traktora da pre uključenja na glavni put treba da skinu blato sa pneumatika traktora i priključnog vozila. U jesenjem periodu kada su česte kiše i magla, blato na putu predstavlja veliku opasnost u saobraćaju.

U Srbiji u prvih 9 meseci ove godine poginulo je 20, i povređena su 92 vozača traktora. S obzirom da je u septembru ove u odnosu na isti mesec prošle godine, broj poginulih i povređenih lica u saobraćajnim nezgodama sa traktorima povećan, Agencija upozorava na važnost poštovanja propisa, kako vozača traktora tako i vozača ostalih vozila, bilo da je reč o tehničkoj ispravnosti vozila ili ponašanju vozača, s obzirom da najveći broj saobraćajnih nezgoda nastaje zbog prekoračenja brzine, nepropisnog i nebezbednog preticanja, neadekvatnog obeležavanja vozila, ali i vožnje pod dejstvom alkohola.

Zato upozoravamo sve vozače, bilo da je reč o traktoristima ili onima koji upravljaju drugim vozilima, da to ne čine pod dejstvom alkohola, jer time ugrožavaju svoj život, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju. U zavisnosti od količine alkohola u krvi koja je iznad Zakonom određene granice od 0,30 promila alkohola u krvi, predviđene su novčane kazne u iznosu od 5 do 30 hiljada dinara, a za najteže prekršaje, odnosno više od 2 promila, predviđena je kazna od 100 do 120 hiljada dinara, odnosno kazna zatvora od najmanje 15 dana, 14 kaznenih poena.

Važnija od navedenih kazni je činjenica da nepoštovanje saobraćajnih propisa, pre svega od strane vozača traktora, dovodi do rizičnih situacija u kojima nastaju saobraćajne nezgode sa težim posledicama.

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA REPUBLIKE SRBIJE

Renault vozila uz dodatne 4 zimske gume

Renault vozila uz dodatne 4 zimske gume

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja je od prvog novembra je za sve učesnike u saobraćaju obavezno posedovanje  4 zimska pneumatika na automobilu (ako se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica). Ali to ne treba da brine Renault kupce...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje