AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Na korak od „Belgrade Classic Car Show-a 2013”

Na korak od „Belgrade Classic Car Show-a 2013”

Svi zaljubljenici u skupocene i retke klasične automobile s velikim nestrpljenjem očekuju još jedan „Belgrade Classic Car Show-a 2013” powered by UNIQA, koji će se održati 07. septembra, u okviru manifestacije „24 sata Elegancije“, u saradnji sa Srpskim savezom za istorijska vozila, Muzejom automobila i regionalnim partnerom Scuderia Zagreb.

Na korak od „Belgrade Classic Car Show-a 2013”

Okupljanje će početi u 10.00h kada će se na platou ispred paviljona Cvijete Zuzorić predstaviti pravi lepotani kako svetskih, tako i kolekcionara sa naših prostora, koji će zajedno sa svim posetiocima podeliti svoju ljubav prema automobilizmu i kulturu starih majstora, koja ne prolazi.

Uz fantastične četvorotočkaše, posetioci će moći da pogledaju i izložbu fotografija Titovih automobila, u selekciji Miroslava Milutinovića, jednog od osnivača i redovnog člana  Udruženja istoričara automobila u Beograd, koji će u toku ove godine objaviti knjigu koja se bavi motornim vozilima vezanim za život i rad Josipa Broza Tita, u periodu 1912-1980. Jedan od automobila koji se našao u knjizi je Rolls-Royce Phantom V iz 1960. o kojem je raširena „urbana legenda“, koju preuzima čak i beogradski dopisnik londonskog dnevnikа „Guardian“, u jednom članku objavljenom januara 1986. godine, da je fantom V „poklon engleske kraljice“, ali sva prikupljena dokumentacija demantuje ovu tvrdnju.

Na korak od „Belgrade Classic Car Show-a 2013”

Tačno u podne, oko Kalemegdana, zablistaće jedinstvena parada, odabranih automobila u okviru “Auto Bild Grand Tour Historique”, fantastičnog defilea, koji će, nakon velikog prošlogodišnjeg uspeha, još više oduševiti sve prisutne. Pored Alfa Romea 6C 2500 ss Pininfarina, iz 1949. godine, čuvenog kolekcionara Corrado Lopresta i FIAT 8V iz 1954. godine, u vlasništvu Giuliano Bensi-ja, prodefilovaće, između ostalih i Ferrari Dino 246 GT, Berlinetta Pininfarina, iz 1971. godine. Ovaj model automobila je dizajniran sredinom pedesetih godina, uz stalno unapređivanje novih verzija, ali je od samog početka bio opremljen motorom sa izuzetnim karakteristikama, što ga je činilo sjajnim takmičarem na trkama Formule 1 i Formule 2 na kojima je postizao brojne uspehe i zaslužno obeležio jedno od najfascinantnijih poglavlja u istoriji Ferrari-ja. Danas, ovaj prelepi automobil, u vlasništvu Franco Lombardi-ja, učestvuje na brojnim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima i Ferrari skupovima, na kojima osvaja značajna priznanja. Nastavak dana je posvećen „CHIVAS Concours d’Elegance 2013“, izložbi najlepših modela klasičnih  automobil, ispred Grand Casino Beograd, koji je besplatan i otvoren za publiku.

Na korak od „Belgrade Classic Car Show-a 2013”

Među luksuznim mašinama izdvojiće se  Jaguar D-Type, sportski trkački automobil, proizveden 1957. godine, koji je sada u vlasništvu Gianpaolo Casazza, i jedan  je od ukupno 53 ikada proizvedenih. Prodat je 1957. timu HB, da bi učestvovao u trci  Francia a Reims, osvojivši treće mesto, odmah iza Ferrari-ja i Maserati-ja. Nakon ove trke, ovaj prelepi automobil odlazi u SAD i učestvuje u još dva izdanja Grand Prix, u Nasau i na Bahamima, u klasi rezervisanoj za vozače džentlmene.  Nakon saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao 1959. godine, Jaguar D-Type takmičio se samo u manjim trkama na Istočnoj obali.

Pored onih koji stižu iz raznih delova Evrope, predstaviće se i fantastični automobili kolekcionara iz Srbije, zahvaljujući Srpskom savezu za istorijska vozila koji okuplja auto-moto klubove sa dugom i  bogatom tradicijom koji su svoje aktivnosti počeli još šezdesetih godina prošlog veka kada je svest o istorijskom značaju klasičnih vozila počela da raste. Na beogradskoj manifestaciji će biti predstavljeni samo najbolji iz bogate konkurencije od preko trista automobila. 

Na korak od „Belgrade Classic Car Show-a 2013”

Stručni žiri imaće težak zadatak pri izboru najboljih vozila koje će ocenjivati u različitim kategorijama, kao što su najbolja restauracija, najbolje očuvan auto, najbolji trkački auto, najboli sportski i GT automobil, najbolji u kategoriji Supercars,  ali samo jedan može odneti najznačajnije priznanje „CHIVAS Best of Show“, koje će svečano biti dodeljeno u 18.30h, ispred Grand Casina Beograd, u prisustvu značajnih gostiju, ali i publike koja će doći u velikom broju da podrži i pozdravi pobednike.

Za više informacija posetite www.24hoursofelegance.com ili Facebook stranu 24 sata Elegancije.

24 sata Elegancije 2013

Renault vozila uz dodatne 4 zimske gume

Renault vozila uz dodatne 4 zimske gume

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja je od prvog novembra je za sve učesnike u saobraćaju obavezno posedovanje  4 zimska pneumatika na automobilu (ako se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica). Ali to ne treba da brine Renault kupce...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje