AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Kia Soul i novi koncept urbanog vozila spremni za Frankfurt

Novi Kia Soul i novi koncept urbanog vozila spremni za Frankfurt

Sasvim novi Kia Soul će evropsku premijeru doživeti 10. septembra na salonu u Frankfurtu. Društvo će mu praviti novo konceptno vozilo B klase (svetska premijera) kao i osvežena limuzina Optima i mališan Picanto u LPG izvedbi...

Novi Kia Soul i novi koncept urbanog vozila spremni za Frankfurt

Novi Kia Soul ostaje veran originalnom ikoničnom dizajnu i poboljšanim dinamičnim i štedljivim motorima. Dizajneri su inspiraciju našli u konceptu Track’ster predstavljenom 2012. godine i predstavlja svež, odrasliji izgled bez gubitka jedinstvenog karaktera.

“Soul je imao verne sledbenike među kupcima Kije, zato je bilo vrlo važno da i novi model sačuva originalnost ikoničnog dizajna,” o novom Soulu je rekao Benny Oeyen, podpredsednik odgovoran za marketing i produktno planiranje u Kia Motors Europe. Novi Kia Soul stiže u Evropu početkom proleća, kada će biti na raspolaganju više informacija o novim snažnim benzinskim i dizelskim motorima, opremama i cenama.

Kia će u Frankfurtu predstaviti i dramatični novi evropski koncept, koji će svojim stilom i čvrstoćom naći svoje mesto u B klasi. Kijin najnoviji koncept, zasad kodnog imena KED-10, predstavlja njenu odlučnost u traženju novih mogućnosti za urbane vozače, a dizajniran je i stvoren u Evropi za zadovoljavanje evropskih okusa.

Novi Picanto LPG, razvijen zbog rastuće potražnje stranaka koje traže mala vozila sa niskim troškovima održavanja još je jedna Kijina novost spremna za Frankfurt. Novajliju će pokretati Kijin 1,0-litarski trocilindraš iz porodice Kappa snage 67 KS i ima 90 Nm obrtnog momenta. Novi Picanto LPG obećava niže troškove čak i od klasičnog benzinski pokretanog Picanta. LPG izvedba će imati rekordno nisku potrošnju goriva od samo 5,8 l / 100 km i emisije CO2 od 100 g/km – s automatskim start/stop sistemom (ISG) čak 5,6 l / 100 km i 97 g/km.

Novi Kia Soul i novi koncept urbanog vozila spremni za Frankfurt

Novi Picanto LPG opremljen je sa dva rezervoara za gorivo – klasičnim 35-litarskim za benzin, koji se nalazi na uobičajenom mestu i 27-litarskim za LPG ispod dna prtljažnika, gde se obično nalazi rezervni točak. Vozači jednostavnim pritiskom na prekidač na armaturnoj ploči mogu birati vrstu goriva.

Na početku će takav Picanto biti na raspolaganju u Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Češkoj, Portugalu i Nizozemskoj, gde bi trebao predstavljati 7% ukupne prodaje Picanta. Kada krajem godine stigne na navedena tržišta Picanto LPG će biti prvo i jedino vozilo, koje pokreće ukapljeni naftni gas uz fabričku 7-godišnju/150.000 km opštu garanciju za celo vozilo.


Kao odgovor na odaziv kupaca na uvek konkurentskom evropskom tržištu će Kia u Frankfurtu predstaviti i osveženu Optimu, sa usavršenim dizajnom, novim infotainmentom, sigurnosnim i drugim dodacima, većom prefinjenošću, poboljšanim kvalitetom i premiumskom doradom.
Pored vizuelnih osveženja limuzine D klase Kia se usredotočila na veću usavršenost, što je po mišljenju Kijinih inžinjera bilo jedno od ključnih područja poboljšanja. Donesene su mere pomoću kojih su smanjili buku u vozilu tokom vožnje, što uključuje podešavanja zadnjeg vešanja, poboljšanje zvuka vozila i čvršće aluminijumske naplatke. Sve poduzete mere su smanjile buku vozila tokom vožnje za 3,3 dB.

Novi Kia Soul i novi koncept urbanog vozila spremni za Frankfurt

Brojna poboljšanja između ostalog uključuju remen alternatora sa jednosmernim kvačilom i inovativnim sistemom delovanja baterije. Rezultat svega toga su niže emisije CO2, koje kod 1,7-litarskog dizela iznose 133 g/km, dok u slučaju ako je vozilo opremljeno start/stop sistemom iznose samo 128 g/km. Optima sa svojim niskim emisijama u brojnim evropskim zemljama spada u niže emisione klase što kupcu omogućava niže troškove registracije vozila.

Kia

Renault vozila uz dodatne 4 zimske gume

Renault vozila uz dodatne 4 zimske gume

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja je od prvog novembra je za sve učesnike u saobraćaju obavezno posedovanje  4 zimska pneumatika na automobilu (ako se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica). Ali to ne treba da brine Renault kupce...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje