AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Sajam automobila u Beogradu 2013 - Opel Adam

Sajam automobila u Beogradu 2013 - Opel Adam

Potpuno novi Opel ADAM je već dostupan u prodajnim salonima, a na domaćoj premijeri na Međunarodnom salonu automobila u Beogradu izmamio je brojne uzdahe oduševljenja i zadivljene poglede. Njegov moderan, smeo i živopisan izgled, kao i gotovo neograničene mogućnosti individualizacije, impresionirali su posetioce...

Sajam automobila u Beogradu 2013 - Opel Adam

Sa potpuno novim ADAM-om, Opel ulazi u rastući lifestyle segment. Sa dužinom od skoro 3,70 metara i širinom od 1,72 metra (bez retrovizora), ovaj fanki trovratni kompakt, savršen je za urbane sredine. Unutar kabine, ADAM nudi dovoljno prostora za četiri osobe koje će uživati u premijum atmosferi i velikom komforu neobičnom za mali automobil. ADAM i unutra može biti personalizovan prema ukusu vlasnika širokim izborom boja, dekora, plafona i svetlosnim efektima.

Opel ADAM takođe pruža vrhunske tehnologije iz viših segmenata. Zahvaljujući novom IntelliLink informativno-zabavnom sistemu, koji integriše vlasnikov smartphone u automobil (Android i Apple iOS), ADAM je mali automobil sa najboljom konekcijom. Pored toga, ADAM dolazi sa velikim brojem inovativnih tehnoloških dodataka koji su od posebne koristi za vožnju u gradskoj sredini: nova generacija parking asistenta (Park Assist) automatski parkira automobil, a tu su i upozorenje na bočni mrtvi ugao (Side Blind Spot Alert) i servo sistem, kao i "light touch" CITY režim.

U Srbiji, osnovna cena za ADAM-a sa 1.2-litarskim benzinskim motorom od 51 kW/70 ks kreće od 10.990 evra. Ova JAM FUNKY verzija dostupna je sa bogatim paketom opreme koji uključuje: 6 vazdušnih jastuka, volan presvučen kožom, tempomat, radio CD mp3 (sa bluetooth i USB konekcijom) sa komandama na volanu, manuelni klima uređaj, aluminijumske felne i elektropodesive retrovizore. Uz doplatu od samo 300 evra, dostupan je i BYOM (smartphone operating system) touch screen uređaj.

Prosto jedinstven – svaki ADAM je različit

Novi Opel ADAM privlači pažnju besprekornim dizajnom, a još više svojim, gotovo neograničenim, mogućnostima za prilagođavanje. ADAM je Opelov novi šampion personalizacije zahvaljujući širokom spektru boja eksterijera, širokom izboru dizajna točkova, mnogim opcijama unutrašnjeg uređenja - uključujući različite dekorativne panele, pakete ambijentalne rasvete i plafon koji je bez premca u automobilskoj industriji. Bezbroj mogućih kombinacija boja karoserije i krova, felni, konfiguracija enterijera i opcija uređenja, nude ADAM-ovim kupcima izbor koji nije dostupan ni u jednom drugom automobilu.

Kada je u pitanju spoljašnji izgled, kupci već mogu da biraju između 12 boja karoserije, a zarad boljeg kontrasta, sa svakom bojom karoserije mogu se kombinovati tri boje krova: sjajna crna, svetlo krem i tamna i bogata braon. Naravno, krov može da bude i u istoj boji kao karoserija. Da bi se slagao sa svakom bojom karoserije, tu je i personalizovani ključ.

Umesto da ponudi konvencionalnu hijerarhiju setova opreme, ADAM stupa na novi front sa tri različita modula opreme. Oni su postavili osnov za prvi nivo individualizacije: ADAM JAM je smeo i fanki, obraća se kupcima koji su modno veoma osvešćeni; ADAM GLAM je elegantan i stilizovan, namenjen ljudima sa prefinjenim ukusom; a ADAM SLAM je prilično mišićav, sportski, sa uličnom inteligencijom.

Opelov novi lifestyle automobil može imati i tri dodatna različita paketa (ADAM JAM ’’Splat’’, ADAM GLAM ’’Fly’’ i ADAM SLAM ’’Stripes’’) za personalizaciju retrovizora i drugih delova automobila, na primer, sa strane i pozadi.

Pored svega toga, ADAM nudi i 31 različit dizajn i boje za felne, sa veličinama koje idu od 15 do 18 inča, uključujući i felne u "Vintage" ili "Horn" stilu, što je korak dalje od klasičnih formi i dizajna. Tu je još jedan dodatni detalj među nepogrešivim ADAM-ovim karakteristikama: čak i nakon što je kupac poručio svog ADAM-a, pojedine felne od 18 inča, sa sasvim novim raznobojnim okvirima, mogu se dodatno personalizovati. Opel je prvi i jedini proizvođač na svetu koji je ponudio  ovakve okvire koji su dostupni u šest različitih višedelnih setova boja, a postavljaju se na felne sa pet krakova. Kupci mogu da kombinuju boje okvira sa bojom karoserije, da prave velike kontraste ili da se poigravaju sa dvobojnim kombinacijama. ADAM je jedini automobil koji omogućava vlasnicima da individualno izaberu boje točkova prema sopstvenom ukusu.

I u kabini postoji veliki broj mogućnosti za personalizaciju. Dostupne su četiri osnovne boje: crna, kakao, ljubičasta i bela. One se kombinuju sa 15 različitih dizajna sedišta koji takođe uključuje širok izbor materijala i boja. Pored toga, na raspolaganju je 19 različitih kompleta dekorativnih panela na instrument tabli i vratima. Ove instrument table mogu se posebno naručiti, tako da unutrašnjost ADAM-a može biti stalno personalizovana i prilagođena promenljivom ukusu vlasnika - ili različitim vlasnicima. Među 19 ponuđenih panela, 11 je u boji i slažu se sa eksterijerom, 8 je prekriveno premijum folijom sa ukrasnim šarama - od kojih 2 imaju čak i pozadinsko LED osvetljenje, što stvara blagi, svetlucavi izgled koji je apsolutno jedinstven u automobilskoj industriji.

Čak i krov može da se personalizuje kako bi odgovarao svačijem ukusu: počev od velikog krova koji ispunjava ADAM-a prirodnim svetlom do zvezdanog prostora iznad glave osvetljenog sa preko 60 LED sijalica, koje stvaraju utisak zvezdanog noćnog neba. Pored toga, mogu se naručiti tri različite štampane grafike za plafon sa oblacima, jesenjim lišćem ili šahovskom tablom kao motivima.  

ADAM privlači mlade ljude oba pola, kao i one koji su mladi u srcu i koji imaju snažan stav: oni žele da njihov automobil odražava njihovu ličnost. Oni visoko vrednuju modu i individualnost i ne samo da prate trendove, već takođe aktivno učestvuju u njihovom stvaranju.

Sajam automobila u Beogradu 2013 - Opel Adam

Pogonski sistemi: 3 efikasna benzinca za početak

ADAM će prvo biti ponuđen sa tri efikasna benzinska pogonska sistema – 1,2-litarski sa 51 kW/70 ks, 1,4-litarski sa 64 kW/87 ks i 1,4-litarski sa 74 kW/100 ks. Svi oni dolaze u kombinaciji sa petostepenim sistemom manuelnog prenosa i mogu se upotpuniti ecoFLEX tehnološkim setom koji dodatno pojačava njihovu efikasnost. 1,4-litarske jedinice pružaju maksimalan obrtni momenat od 130 Nm pri 4.000 opm; verzija sa 74 kW/100 ks dostiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 11,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 185 km/h. Tehnološki set opreme ecoFLEX uključuje Start/Stop sistem sa visokoperformantnim akumulatorom, HD starterom, optimizovanim generatorom i „Eco“ prekidačem koji dozvoljava aktivaciju ili deaktivaciju; pored toga, sadrži i Eco Drive Assistant sistem koji nadgleda potrošnju energije i ukazuje na to kada treba promeniti brzinu. Sa felnama od 15 i 16 inča, specijalne gume sa nižim otporom kotrljanja u ecoFLEX setu dodatno doprinose uštedi goriva. Pri kombinovanom ciklusu, ADAM 1,2 ecoFLEX beleži potrošnju goriva od samo 5,0 litara na 100 km, i emisiju CO2 od samo 118 g/km. Oba 1,4-litarska ecoFLEX modela troše samo 5,1 litara i imaju emisiju od samo 119 g/km.

Opel takođe razvija mali benzinski motor nove generacije koji će kasnije doživeti svoju premijeru u ADAM-u. Ova potpuno aluminijumska jedinica će imati direktno ubrizgavanje, turbopunjenje i Start/Stop tehnologiju zarad dodatno poboljšane efikasnosti i performansi. Biće ukombinovana sa novom generacijom šestostepenih manuelnih sistema prenosa.

IntelliLink: Individualizovani sistem za informisanje i zabavu

IntelliLink, Opelov sistem za informisanje i zabavu nove generacije, debituje u ADAM-u, čineći ga najbolje umreženim malim automobilom na tržištu. IntelliLink nudi vozačima visok stepen pogodnosti i fleksibilnosti, a napravljen je da pruži bežičnu podršku novim medijima – kao što su pametni telefoni i njihove aplikacije – preko Bluetooth ili USB konekcije. Jedna novina kod IntelliLinka je to što može da radi kako sa Android pametnim telefonima, tako i sa onima koji koriste Apple iOS. IntelliLink sistem za informisanje i zabavu donosi lične sadržaje vlasnika pametnog telefona direktno u automobil.
Još jedna korisna aplikacija koja je biti ponuđena za IntelliLink sistem je Stitcher, globalni internet radio sa podkast kanalima koji dozvoljava korisnicima da slušaju programe uživo ili nakon što su emitovani. Kada se Stitcher preuzme na pametni telefon, ADAM-ov vlasnik će imati pristup preko 10.000 podkast kanala po narudžbini, radio emisijama i stanicama koje se emituju uživo širom sveta preko IntelliLink ekrana osetljivog na dodir.
 
A za one koji žele vrhunski zvuk u svom ADAM-u, u ponudi je Infinity zvučni sistem. On se sastoji od osam zvučnika koji imaju pet jedinica od 45 vati i kutiju sa subvuferima od 90 vati postavljenu u odeljku za prtljag. Bezbedniji i opuštenija mobilnost zahvaljujući vrhunskim pomoćnim sistemima  

Novi Opel ADAM ne samo da tokom vožnje nudi obilje zabave svojom oštrom šasijom i živahnim motorima, već vožnju čini lakšom i bezbednijom sa svojim modernim pomoćnim sistemima. Ovo pomaže vozaču na mnogo načina, posebno u uslovima gradske vožnje koja je često haotična i stresna.

ADAM je prvi mali automobil na tržištu koji nudi drugu generaciju sistema za pomoć pri parkiranju (Park Assist) koji identifikuje prostore za parkiranje i automatski parkira vozilo. Park Assist sistem uvek dolazi sa opcijom za upozorenje na bočni mrtvi ugao (Side Blind Spot Alert) koja koristi ultrasonične senzore da upozori vozače o neizbežnom sudaru ako krenu da menjaju trake.
 
ADAM-ovo električno upravljanje (EPS) uključuje CITY režim koji na klik prekidača povećava snagu pri nižim brzinama. Ovaj sistem je standardan u svim modelima ADAM-a, a naročito je pogodan za manevrisanje u zagušenom gradskom saobraćaju.
 
Sadržajna funkcija ESP Plus najnovije generacije je takođe standardna na svim modelima ADAM-a. Dolazi u kompletu sa mnogim korisnim podfunkcijama, poput ABS-a i kontrole vuče, kao i elektronske raspodele kočione sile, kontrole kočenja pri ugaonom kretanju i podrške pri kretanju uzbrdo. Podrška kretanju uzbrdo zadržava vozilo sekundu do dve kako bi se sprečilo njegovo kretanje unazad, i time olakšava kretanje na uzbrdici, na primer na semaforima ili prilikom izlaska sa parkinga na strmoj ulici.
 
Kontrola krstarenja (Cruise Control) koja je standardna u verzijama ADAM JAM, ADAM GLAM i ADAM SLAM varijanti, uključuje novu funkciju graničnika brzine koja je od naročite pomoći u gradskom saobraćaju, a koja omogućava podešavanje maksimalne brzine od 30 km/h naviše. Ona upozorava vozača pomoću displeja kada dođe do prekoračenja izabrane brzine.
 
Retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem integrisan u Light&Sight paketu je prednost za bezbednost. Fotoelektrični senzori podešavaju nivo odbijanja svetlosti na retrovizoru, kako bi se smanjio odsjaj svetlosti koja dolazi od vozila iza. Čim senzori prestanu da opažaju jako svetlo, retrovizor se automatski vraća u normalan stepen osvetljenosti i odraza. Light&Sight paket uključuje još i senzore za kišu koji automatski aktiviraju brisače, te automatsku kontrolu farova koja, kada je to potrebno, pali svetla.
Radi veće udobnosti pri vožnji u hladnim vremenskim uslovima, ADAM može biti opremljen i volanom sa grejanjem – što je još jedna inovacija u A-Segmentu. Upravljač zagreva ruke za jedan minut; kada je grejanje uključeno, čitav obruč upravljača se zagreva, ali se toplota brže raspoređuje u glavnim oblastima hvatanja rukama, oko bočnih kraka.

Made in Germany: Od Ajzenaha do evropskih puteva

Zanimljiva je činjenica da ADAM nije samo razvijen u Nemačkoj - u Međunarodnom tehničkom razvojnom centru u Riselshajmu - već da se i proizvodi u Nemačkoj. To je omogućila visoka efikasnost fabrike u Ajzenahu, a Opel neprestano inovira objekate, kako bi ispunjavali najsavremenije standarde. U početak proizvodnje ADAM-a, uloženo je ukupno 190 miliona evra, od čega je 120 miliona investirano u samu fabriku, nove zgrade i nove proizvodne objekte.

Foto: Goran Sarić - Automagazin portal

Renault vozila uz dodatne 4 zimske gume

Renault vozila uz dodatne 4 zimske gume

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja je od prvog novembra je za sve učesnike u saobraćaju obavezno posedovanje  4 zimska pneumatika na automobilu (ako se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica). Ali to ne treba da brine Renault kupce...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje