AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Jeep® Renegade: Novi, mali globtroter brenda JEEP

Novi Jeep® Renegade:  Novi, mali globtroter brenda JEEP

Nakon svetske premijere na salonu automobila u Ženevi u martu mesecu ove godine, i premijere u SAD-u  na Međunarodnom salonu automobila u Njujorku održanom u aprilu, novi Jeep Renegade, malo SUV vozilo debituje pred međunarodnim medijima pre nego što krene njegova prodaja na području Evrope, Bliskog istoka i Afrike...

Novi Jeep® Renegade:  Novi, mali globtroter brenda JEEP

Potpuno novi Jeep® Renegade proširuje paletu vozila ovog brenda ulaskom na segment malih SUV vozila, ostajući veran avanturističkom duhu i sposobnosti pogona na sva četiri točka po kojima je Jeep poznat.  Odlučnost, umeće i potreba za pripadnošću zajedničkom, jakom timu: upravo to su bili najvažniji sastojci u stvaranju novog Jeep Renegade modela, prvog modela firme Fiat Chrysler Automobiles koji je razvijen u saradnji italijanskih i američkih dizajnera i prvi model u istoriji brenda proizveden u Italiji, u modernizovanoj fabrici SATA u Melfiju (pokrajina Bazilikata). Jedan potpuno novi Jeep, koji predstavlja proizvod kombinacije dizajna, funkcionalnosti i stručnosti na polju terenskih vozila, svojstvenih američkom brendu - koji je pune 73 godine sinonim za slobodu i vožnju sa pogonom na sva četiri točka – i stila i dinamičnih karakteristika koje ceo svet prepoznaje kao zaštitni znak italijanskih automobila.

Jeep Renegade je model izraženih stilskih karakteristia. Agilan i prostoran, idelan je za završavanje obaveza po gradu a sa svojim off road mogućčnostima, spreman je da istražuje nove off road staze. Poseduje najprostraniju unutrašnjost u svojoj klasi, izuzetnu dinamiku upravljanja  i neprevaziđene terenske sposobnosti.

Dva nova napredna 4x4 sistema „Jeep Active Drive“ i „Jeep Active Drive Low“ omogućavauju funkciju koja je jedinstvena u ovoj kategoriji – sistem za isključivanje zadnjeg pogona koji omogućava neprimetno prebacivanje sa dvo osovinskog na jedno-osovinski pogon kako bi se smanjio utrošak energije kada pogon na sva četiri točka nije potreban, i time smanjila potrošnja goriva.


Devetostepeni automatski sistem prenosa, koji je takođe prvi u ovom segmentu, omogućava vrhunske performanse kako na putu tako i van njega. Niz ekonomičnih motora dostupnih u dvanaest kombinacija pogonskih agregata omogućava da Renegade zadovolji potrebe svih kupaca.

Novi Jeep® Renegade:  Novi, mali globtroter brenda JEEP

Na području Evrope, Bliskog istoka i Afrike, novi Jeep Renegade biće dostupan u punom u četiri različite verzije - Sport, Longitude, Limited i Trailhawk. To je ukupno 12 ekonomičnih kombinacija pogonskih agregata i mogućnost izbora između benzinskih i turbo dizel motora u konfiguracijama sa pogonom na sva četiri točka ili sa pogonom na prednje točkove.Linija motora koja će biti u ponudi u području Evrope, Bliskog istoka i Afrike sastoji se iz dva MultiAir2 i jednog E.torQ  benzinska motora i dva MultiJet II dizel motora. Ponuda menjača uključuje izbor između dva manuelna, jednog sistema prenosa sa duplim suvim kvačilom (DDCT) i 9-stepenog automatskog menjača, prvog u ovom segmentu.

Novi Renegade će biti ključni model brenda Jeep za ovo područje, jer ulazi na jedan najbrže rastućih segmenata – tržište malih SUV vozila.

Novi Jeep® Renegade:  Novi, mali globtroter brenda JEEP

Eksterijer

Od samog početka, dizajneri znali da Renegade posedovati najbolju terensku sposobnost u svojoj klasi sa gradskim prporocijama, a da istovremeno unapredi svestranost, upravljivost i stil. Pored toga, dizajneri su dobili zadatak da stvore potpuno novo malo SUV vozilo koji će biti simbol američkog dizajna po kom je Jeep poznat, koji će obeležiti prvo pojavljivanje brenda u segment malih terenaca na preko 100 tržišta širom sveta. Na kraju, Renegade je morao da obezbedi slobodu vožnje na otvorenom, s obzirom da je to tradicija koja je započeta još 1941. godine modelom Jeep Willys MB, je i dalje prisutna na današnjem modelu Jeep Wrangler.

Rezultat je vozilo izgrađeno na moćnom stavu modela Jeep Wrangler uz osvežen, potpuno nov dizajn eksterijera koji će se nesumnjivo dopasti mladalačkim i avanturistički nastrojenim vozačima koji prepoznaju sebe u dobro poznatom Jeep dizajnu inspirisanom vrednostima kao što su sloboda i avanturistički duh. Spoljašnjost vozila ima odlučan izgled sa robusnim konturama i agresivnim proporcijama točkova u odnosu na karoseriju. Iz svih uglova vidljive su jasne naznake stilskog nasleđa ovog brenda, puput okruglih farova, zaštitnog znaka – rešetke sa sedam proreza i trapezoidnih blatobrana. Dva sistema otvorenog krova će takođe biti dostupna kako bi vozačima omogućila uživanje u slobodnoj vožnji na otvorenom: veliki, električni klizni stakleni krov iz dva dela i „My Sky“ koji je jedinstven u ovom segmentu. Sa dve lagane ploče koje se lako i jednostavno skidaju i smeštaju u prtljažnik, „My Sky“ u ovaj segment uvodi panoramsko iskustvo vožnje na otvorenom. Dostupno je ukupno sedam vrsta dizajna točka za novi Jeep Renegade. Svi modeli su sa pet krakova i specifičnom završnom obradom, u veličinama od 16 do 18 inča.

Novi Jeep® Renegade:  Novi, mali globtroter brenda JEEP

Enterijer

Enterijer odlikuje moderan, prefinjen izgled koji je u skladu sa DNK brenda Jeep. Kabinu karakterišu pažljivo odabrane, inovativne kombinacije boja, visoko-kvalitetni materijali, napredni tehnološki sadržaj i dobro osmišljeni i funkcionalni delovi za smeštanje prtljaga.

Enterijer poseduje poseban osvežen stil koji su dizajneri nazvali „Tek-Tonic“. Ovaj novi tematski dizajn definisan je presecima finih, opipljivih oblika i robusnih funckionalnih detalja. Veće površine, kao što je izvajana instrument tabla od mekog materijala, kombinuju se sa naglašenim funkcinonalnim elementima kao što je ručka za pridržavanje, pozajmljena od njegovog starijeg brata legendarnog Jeep Wrangler-a, koja predstavlja nezamenljiv detalj prilikom avantura terenske vožnje. Jedinstveni zaštitni okviri, eloksirani detalji dizajna i sjajan izbor boja preuzeti su sa opreme za ekstremne sportove. A kako bi osigurali da putnici imaju dovoljno mesta za svu potrebnu opremu, Renegade je konstruisan sa efikasnom i fleksibilnom unutrašnjošću koja uključuje i sedište suvozača koje se sklapa unapred i jedinstveni u ovoj klasi, odvojivi, podesivi po visini pod teretnog odeljka sa dva lica.

Novi Jeep® Renegade:  Novi, mali globtroter brenda JEEP

Motori

Linija motora za Jeep Renegade za područje Evrope, Bliskog Istoka i Afrike obuhvata dvanaest ekonomičnih kombinacija pogonskih agregata stvorenih da odgovore potrebama tržišta datog regiona. Linija uključuje 1,4-litarski MultiAir2 benzinski turbo motor od 140 konjskih snaga sa Stop&Start sistemom i konfiguracijom 4x2 sa manuelnim menjačem sa šest brzina ili DDCT (prenos sa dvostrukim suvim kvačičom); 1,4-litarski MultiAir2 benzinski turbo motor od 170 konjskih snaga sa Stop&Start sistemom, devetostepenim automatskim prenosom i konfiguracijom 4x4; 1,6-litarski MultiJet II dizel motor od 120 konjskih snaga sa Stop&Start sistemom i konfiguracijom 4x2 sa manuelnim menjačem sa šest brzina; 2,0-litarski MultiJet II dizel motor od 120 ili 140 konjskih snaga sa Stop&Start sistemom i konfiguracijom 4x4 sa manuelnim menjačem sa šest brzina; 2,0-litarski MultiJet II dizel motor od 140 ili 170 konjskih snaga sa Stop&Start sistemom i konfiguracijom 4x4 sa automatskim devetostepenim menjačem;  1,6-litarski E.torQ benzinski motor od 110 konjskih snaga sa Stop&Start sistemom, petostepenim manuelnim menjačem i konfiguracijom 4x2, i 2,4 litarski „Tigershark“ MultiAir od 185 konjskih snaga sa devetostepenim automatskim prenosom, u konfiguracijama 4x2 i 4x4.

Devetostepeni automatski sistem prenosa

Novi Renegade u svoju kategoriju uvodi prvi devetostepeni automatski sistem prenosa. Uparen sa 2,0 -litarskim MultiJet II dizel motorom, 2,4-litarskim ili 1,4-litarskim MultiAir2 benzinskim turbo motorom od 170KS, ovaj devetostepeni menjač pruža mnoge prednosti, kao što su odlično ubrzanje, ravnomeran dotok snage pri brzoj vožnji na autoputu i poboljšana ekonomičnost. Sasvim novi, potpuno elektronski devetostepeni automatski sistem prenosa poseduje „shift-on-the-fly“ promenu obrasca menjanja brzina, kao i AutoStick funkciju manuelnog menjanja brzina za veću ekonomičnost, bolje performanse i veće užitak u vožnji.

Novi Jeep® Renegade:  Novi, mali globtroter brenda JEEP

4x4 sistemi: „Jeep Active Drive“ i „Jeep Active Drive Low“

Novi Renegade poseduje dve potpuno nove konfiguracije pogona na sva četiri točka. Ovaj model ima najbolje prilazne i silazne uglove u svojoj klasi, kao i dva sistema za 4x4 pogon – „Jeep Active Drive“ i „Jeep Active Drive Low“.Ovaj poslednji, zahvaljujući posebnom načinu mapiranja prenosnih odnosa i kombinaciji funkcija „Hill Descent Control“ (kontrola pri vožnji nizbrdo) i „Low“, omogućava takvo ponašanje van puta koje Renegade svrstava u sam vrh svoje kategorije i pruža legendarnu terensku sposobnost svojstvenu brendu Jeep. Oba sistema stvaraju dovoljno obrtnog momenta za bilo koju situaciju u vožnji i pružaju dodatnu bezbednost u klizavim uslovima kao što je vožnja po kiši ili snegu, kao i dovoljno vučne snage za agresivnije startove.

„Jeep Active Drive“ i „Active Drive Low“ sistemi kombinuju se sa „Jeep Selec-Terrain“ sistemom kontrole vučne snage sa četiri mogućnosti podešavanja (pet za model Trailhawk, koji pored Auto, Snow, Sand i Mud poseduje i Rock podešavanje) koja omogućavaju adekvatan izbor režima za vožnja na putu ili van njega za optimalne performanse na svim vrstama terena. Sa nezavisnim vešanjem koje omogućava maksimalnu artikulaciju točkova od 205 mm i klirens od 210 mm na modelu Trailhawk, Jeep Renegade postavlja nove standarde u segmentu malih terenaca i pruža najveću funkcionalnost pogona na sva četiri točka u svojoj klasi.

Takođe, novi Jeep Renegade je prvo malo SUV vozilo opremljeno sistemom za isključivanje pogona na zadnjoj osovini. Ovaj sistem smanjuje utrošak energije kada 4x4 pogon nije potreban i potrošnju goriva svodi na nivo 4x2 pogona. Sistem za isključivanje neprimetno prebacuje pogon sa dvo-osovinskog na jedno-osovinski uz automatsku kontrolu obrtnog momenta bez ikakvog učešća od strane vozača.

Novi Jeep® Renegade:  Novi, mali globtroter brenda JEEP

Info-zabavni sistem i bezbednost

Jeep Renegade je bez premca u svom segmentu i po pitanju opreme koja omogućava ugodnu vožnju sa info-zabavnim sistemom i naprednim tehničkim sadržajima. To uključuje UConnect sistem sa 5-inčnim (standardna oprema na svim verzijama) ili 6,5-inčnim ekranom osetiljivim na dodir, Bluetooth sa hends-fri režimom i 7-inčnom instrument tablom sa „multiview“ ekranom u boji, najvećim u svom segmentu.

Bezbednost i sigurnost su takođe predstavljale prioritet u razvoju novog Jeep-a Renegade koji nudi do 70 standardnih ili dodatno dostupnih funkcija, uključujući 6 standardnih vazdušnih jastuka, elektronski sistem za stabilnost (ESC) sa elektronskim ublažavanjem naginjanja (ERM), zadnjom kamerom za parkiranje, upozorenjem na mogućnost čeonog sudara (Forward Collision Warning-Plus), sistem upozorenja pri promeni trake (LaneSense Departure Warning-Plus) i prilagodljivu kontrolu brzine (Adaptive Cruise Control).

FAS PR

Audi RS Q8 kralj Nürburgringa! (VIDEO)

Audi RS Q8 kralj Nürburgringa! (VIDEO)

Audi RS Q8 zvanično je najbrži SUV na stazi Nürburgring. Sa vremenom vožnje od 7:42 pokorio je dosadašnjeg kralja - Mercedes-AMG GLC 63 S, koji je "Zeleni pakao" prešao za 7 minuta i 49 sekundi...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje