AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Tribina o bezbednosti saobraćaja

Tribina o bezbednosti saobraćaja

U sklopu pratećeg programa na sajmu automobila DDOR BG car show i Motopassion održana je Tribina o bezbednosti saobraćaja, koju je organizovala Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda (NATEP) i uz podršku Agencije za bezbednost saobraćaja...

Problemski okvir za diskusiju dali su direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović i, u ime NATEP-a, direktor „Dunav auta“ Andrija Vujičić obrazlažući nužnost primene novih mera kako u tehničkom pogledu tako i u pogledu implementacije zakonskih i podzakonskih odredaba.

O stanju bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji i aktivnosti Agencije za bezbednost saobraćaja, sa posebnim osvrtom na projekat „Indikatori performansi bezbednosti saobraćaja“, govorio je Darko Petrović istakavši da je ovim projektom Agencija napravila prekretnicu na polju praćenja i analize stanja bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji u skladu sa najboljom evropskom praksom, što praktično znači da će biti moguće na osnovu praćenja određenih indikatora preduzeti mere i akcije radi povećanja bezbednosti saobraćaja pre nego što do same saobraćajne nezgode dođe.

Vesna Danilović je saopštila da je nakon dugogodišnjeg čekanja na implementaciju sistema digitalnih tahografa u Republici Srbiji, i stalnih pritisaka od strane Evropske komisije Agencija je nakon osnivanja uspela da za dve godine i dva meseca uspostavi sistem digitalnih tahografa u Republici Srbiji implementiravši veliki broj aktivnosti: izdavanje memorijskih kartica, sprovođenje stručnog ispita za tehničare u radionicama za tahografe, utvrđivanje ispunjenosti uslova za rad radionica i izdavanje dozvola za rad, kontrolu rada radionica i uvođenje jedinstvenog softvera za rad radionica za tahografe.

Nebojša Arsov, takođe iz Agencije, ukazao je na aktuelnu problematiku u vezi sa predviđenom kontrolom vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, a koja je ZoBS-om predviđena. Pravilnikom o ispitivanju propisano je da kontrola navedenih vozila počinje od 15. aprila ove godine, s tim što se početak primene odlaže za 1. oktobar ove godine. On je takođe napomenuo da će se kontrola vozila vršiti pre carinjenja vozila, i da je potrebna dokumentacija za kontrolisanje: važeća saobraćajna dozvola, dokaz o izmirenim obavezama prema Agenciji, odnosno pravnom licu koji će vršiti kontrolisanje, kao i Potvrda o saobraznosti – Certificate of conformity (CoC) ili njen duplikat ili potvrda izdata od proizvođača/ovlašćenog predstavnika proizvođača vozila u Republici Srbiji ukoliko se podaci o tehničkim karakteristikama vozila iz saobraćajne dozvole ne slažu sa podacima iz odgovarajućih baza tehničkih karakteristika vozila.

O veoma dinamičnim promenama u regulisanju emisije izduvnih gasova, i novinama u okviru UN/ECE pravilnika govorio je Dejan Tomašević. Naglasio je da je u prelaznim odredbama pravilnika broj 49/06 (nivo Euro 6), koji se odnosi na izduvne emisije teških vozila, propisano da od 1. januara 2014. prestaju da važe homologacije tipa dodeljene prema 05 seriji amandmana (nivo Euro 5). U postupku je donošenja 07 serije amandmana UN/ECE pravilnika broj 83 (nivo Euro 6) koji se odnosi na izduvne emisije lakih vozila, na primer, za vozila vrste M1 i N1, od 1. septembra 2015. godine prestaju da važe homologacije tipa vozila, dodeljene prema 06 seriji amandmana (nivo Euro 5).
Nina Dragutinović Jovanović iz Sektora za vozače govorila je o licenciranju kadrova za osposobljavanje kandidata za vozače. Ona je kazala da je početkom 2013. Agencija započela proces licenciranja instruktora vožnje, predavača teorijske obuke i ispitivača na vozačkom ispitu. Do sada je izdato preko 2.600 licenci za instruktore vožnje. Proces pripremne nastave prošlo je preko 450 kandidata za predavače, a licencu je steklo preko 300 predavača, a do sada je licencu steklo i preko 180 ispitivača.

Rezimirajući izneto na tribini, direktor „Dunav auta“ je ukazao na brojne devijacije i nelogičnosti u sadašnjem sistemu tehničkih pregleda, naglašavajući da su tehnički pregledi potčinjeni interesima osiguravajućih kompanija umesto interesu same bezbednosti. Načelnik Sektora za vozila Agencije Zoran Alimpić je, odgovarajući na pitanja iz publike, obavestio prisutne da su, s obzirom da postupak kontrolisanja upotrebljavanih vozila iz uvoza još uvek nije konačan, svi predlozi i sugestije na ovu temu dobrodošli, jer Agenciji nije cilj da oteža uvoz vozila, već naprotiv, da ovakvim postupkom još više poboljša kvalitet upotrebljavanih vozila iz uvoza, što ujedno predstavlja još veću garanciju krajnjem korisniku da je vozilo koje kupi prethodno provereno i da ima odgovarajuću dokumentaciju.

Agencija za bezbednost saobraćaja

Toyota Start Your Impossible Talk na Belom dvoru (FOTO)

Toyota Start Your Impossible Talk na Belom dvoru (FOTO)

Toyota Srbija je organizovala druženje srpskih (para)olimpijaca s predstavnicima medija i VIP zvanicama na Belom dvoru, na kome su Saška Sokolov, Goran i Ivana Maksimović i Dejan Majstorović govorili o svojim karijerama i  pripremama za Igre koje će sledeće godine biti održane u Japanu...

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

U četvrtak 28.novembra 2019. godine otvoren je novi velelepni prodajno servisni centar u Beogradu. Volvo Car centar Beograd nalazi se na adresi Auto-put za Novi Sad 98 u Zemunu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje