AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Opel ADAM S: Džepna raketa spremna za poletanje

Novi Opel ADAM S: Džepna raketa spremna za poletanje

Trendi, vrlo prilagodljiv  – i zavodljivo sportski: Verzija ADAM S čija proizvodnja samo što nije počela, prikazuje potpuno novi performantan model koji će biti na vrhu Opelove linije super-kul malih automobila...

Novi Opel ADAM S: Džepna raketa spremna za poletanje

Pogledajte test: Opel Adam 1.4 Twinport Ecotec.

 

Sa 1,4-litarskim Turbo ECOTEC motorom sa 110 kW/150 ks, sportski-podešenim vešanjem, OPC kočionim sistemom i jedinstvenim ‘Red ’n Roll’ stajlingom, ADAM S besprekorno objedinjuje probojnost i snagu sa energičnim, žustrim odzivom. ADAM S će biti premijerno predstavljen na Opelovom štandu na 84. Sajmu automobila u Ženevi uz nove modele ADAMa koje pokreće trocilindarski 1.0 ECOTEC turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem i novi ADAM ROCKS. Proširena ponuda prikazuje koliko raznvrsno i zabavno će linija ADAM izgledati za jednu godinu, sa izlaznim snagama motora u opsegu od 51 kW/70 ks do 110 kW/150 ks. ADAM S će tada biti najbolji model linije ADAM u serijskoj proizvodnji dodajući snagu i duh ostalim ADAMovim vanserijskim svojstvima, kao najbolje povezan mali automobil na tržištu koji nudi  mogućnosti za individualizaciju bez premca.

Džepna raketa sa turbo punjenjem

Sa 110 kW/150 ks i raspoloživim obrtnim momentom od 220 Nm, specijalna nova verzija 1,4-litarskog Turbo ECOTEC motora u modelu ADAM S može da se pohvali specifičnom izlaznom snagom od preko 100 ks po litru. To je visoko-performantan motor sa turbo punjenjem izveden iz postojećeg ADAMovog 4-cilindarskog motora zapremine 1,4 litre, koji je proizveden ekskluzivno za model ADAM S. On isporučuje 50% više konjskih snaga i 70% veći obrtni momenat u odnosu na 1,4-litarski model sa prirodnim usisavanjem. U kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim menjačem, on pokreće ADAM S do najveće brzine od 220 km/h.

 

Pogledajte vest: Opel ADAM stigao u Srbiju.

1.4 turbo motor modela ADAM S  1.4 poseduje dvostruko varijabilno otvaranje za kontinuirano varijabilno podešavanje ventila i turbo-punjač integrisan unutar izduvne grane, radi smanjenja težine i kompaktnosti. Brojne uštede na težini uključuju: blok od livenog gvožđa sa šupljom nosećom strukturom, bregaste osovine sa šupljinama i plastičnu usisnu granu. Start/Stop tehnologija je takođe ugrađena, a motor je već sada u skladu sa budućim Evro 6 standardima emisije izduvnih gasova.

Veća snaga predstavlja samo jedan deo onoga što ovu džepnu raketu čini atraktivnom – model takođe poseduje specijalno podešenu performantnu šasiju koja je proizvedena ekskluzivno za mdel ADAM S, kao i odgovarajuće žustro, performantno upravljanje. Automobil prikazan na Opelovom štandu demonstrira i kako se kočiona snaga povećava ugradnjom  'S' Red Brakes kočnica, poboljšanih OPC performansi, uključujući i 16-inčne i 15-inčne prednje i zadnje kočione diskove sa crvenim kočionim čeljustima. 18-inčni točkovi opremljeni su gumama 225/35 R 18.

Novi Opel ADAM S: Džepna raketa spremna za poletanje

Jedinstven izgled sa Red ’n Roll temom u dizajnu

ADAM S na Sajmu automobila u Ženevi prenosi dodatne impresije karakteristika buduće proizvodne verzije. Crvena boja njegove karoserije uparena je sa antracit sivim krovom, koji je poboljšan posebnim zadnjim spojlerom; rešetka hladnjaka sa znakom i kućišta retrovizora odlikuju se sportskim karbonskim izgledom. Prednji spojler, umeci bočnih pragova i produženi zadnji branik, koji je „presečen“ upadljivom izduvnom cevi, kompletiraju postavku detalja modela ADAM S.

 

Pogledajte test: Opel Astra GTC Sport 1.6 Turbo.

U kabini se nalaze prednja Recaro performantna sedišta u kožnoj i Morrocana izvedbi a primenjena je i jedinstvena Red ’n Roll tema dizajna modela ADAM S. Ona se sastoji od paketa kožne opreme koji obuhvata upravljač prekriven crvenom kožom, ručicu menjača i ručnu kočnicu, kao i karakteristična crvena i bela svetla na panelima vrata. Mnogi dodatni sofisticirani detalji omogućavaju dodatnu individualizaciju.

Novi Opel ADAM S: Džepna raketa spremna za poletanje

Verzija ADAM S koja će uskoro ući u proizvodnju, takođe poseduje zatamnjena zadnja stakla, dnevna i zadnja LED svetla, elektronsko upravljanje klimom i Opelov nagrađivani sofisticirani IntelliLink sistem koji nudi vrhunsku povezanost i aplikacije. Ovaj info-zabavni sistem je potpuno kompatibilan sa najnovijim pametnim telefonima, koji koriste ANDROID i Apple  operativne sisteme. Sistem poseduje USB i Bluetooth konekcije, audio striming, sedam zvučnika i 7-inčni tač skrin u boji visoke rezolucije. Opelov pametni IntelliLink sistem takođe omogućava navigaciju pomoću BringGo aplikacije, a poseduje i Stitcher i TuneIn aplikacije. Integracija uređaja sa Apple iOS u sistemom omogućava upotrebu SIRI EYES FREE funkcije glasovne kontrole. To je tehnologija koja je bezbedna i laka za upotrebu, a koja ADAM čini najbolje povezanim malim automobilom na tržištu.

Opel

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

U četvrtak 28.novembra 2019. godine otvoren je novi velelepni prodajno servisni centar u Beogradu. Volvo Car centar Beograd nalazi se na adresi Auto-put za Novi Sad 98 u Zemunu...

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Corolla je za kratko vreme ostvarila veliki uspeh na tržištu, a njen kvalitet prepoznao je i međunarodni novinarski žiri izbora za „Automobil godine“ u Evropi koji je Toyotin model C segmenta tržišta svrstao u red glavnih kandidata za ovu laskavu titulu...

Kia XCeed osvojio prestižnu nagradu „Zlatni volan“

Kia XCeed osvojio prestižnu nagradu „Zlatni volan“

Novi krosover primio priznanje za „najbolji auto za manje od 35.000 EUR“  Kijin novi urbani krosover XCeed nedavno je primio priznanje Zlatni volan (Das Goldene Lenkrad) koje se najčešće naziva najvažnijom nemačkom automobilskom nagradom...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje