AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Napredak u analizi stanja u bezbednosti u saobraćaju u Srbiji

Napredak u analizi stanja u bezbednosti u saobraćaju u Srbiji

Na osnovu podataka kojima raspolaže Agencija za bezbednost saobraćaja, u toku 2013. godine na putevima u Republici Srbiji dogodilo se 37.127 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 23.617 nezgoda sa materijalnom štetom i 13.510 nezgoda sa nastradalim licima. Prema preliminarnim podacima, u ovim nezgodama poginula su 643 i povređena 18.444 lica.

Broj teško povređenih lica u saobraćajnim nezgodama u toku 2013. godine je 3.415, dok je broj lako povređenih lica 15.029. U odnosu na isti period prošle godine, broj saobraćajnih nezgoda je smanjen za 1,3%, dok je broj poginulih lica smanjen za 6,5%. Broj teško povređenih lica manji je u odnosu na 2012. godinu za 3,6%.

U odnosu na kategorije učesnika u saobraćaju, najveći broj poginulih lica su vozači motornih vozila (243 + 27 vozači traktora), zatim pešaci (162), putnici (144) i biciklisti (56). U toku 2013. godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 11 dece, što je za 31,2% manje u odnosu na 2012. godinu. Najveći broj poginulih lica u toku 2013. godine zabeležen je u julu, kada je poginulo 80 lica. Najmanji broj poginulih lica u toku 2013. godine zabeležen je u martu, kada je u saobraćajnim nezgodama poginulo 26 lica.

Na osnovu preliminarnih podataka za 2013. godinu kojima raspolaže Agencija za bezbednost saobraćaja i trenda broja poginulih lica u poslednjem tridesetogodišnjem periodu, 2013. godina je godina sa najmanjim brojem smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama, od kada se u Srbiji statistički prati stanje bezbednosti saobraćaja.

Kada se uporede statistički podaci o saobraćajnim nezgodama u periodu od 4 godine pre i posle donošenja novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, ukupan broj nezgoda se smanjio za 25.631 (38,3%). U ovom periodu prosečno godišnje poginulih je manje za 219 (24,4%) i povređenih za 2.235 (10,6%).

Posebno ističemo smanjenje ukupnog broja poginule dece koje poslednjih godina beleži stalni pad. Tako je 2004. godine poginulo 49 dece, a 2013. godine jedanaest. U odnosu na 2004. godinu, broj poginule dece u 2013. godini je smanjen za 77%, što predstavlja značajan pomak u pogledu smanjenja stradanja mališana na našim putevima u Republici Srbiji.

Kao značajan doprinos praćenju stanja bezbednosti saobraćaja, Agencija je u toku 2013. godine realizovala projekat ''Metode praćenja indikatora bezbednosti saobraćaja i njihov značaj za strateško upravljanje bezbednošću saobraćaja'' čime je ostvaren veliki iskorak u dosadašnjoj praksi u Republici Srbiji. Rezultati ovog projekta doprineće kvalitetnijem sagledavanju stanja bezbednosti saobraćaja i omogućiće da se aktivnosti najznačajnijih subjekata usmere ka ključnim problemima u ovoj oblasti.
Agencija za bezbednost saobraćaja poziva sve nadležne institucije i subjekte u Republici Srbiji da maksimalno nastave aktivnosti ka unapređenju bezbednosti saobraćaja kako bi zajednički ostvarili postavljeni cilj ''Decenije akcije za unapređenje bezbednosti saobraćaja'', koju su pokrenule Ujedinjene nacije i Svetska zdravstvena organizacija, a koji se odnosi na smanjenje broja poginulih u saobraćajnim nezgodama za 50% do 2020. godine.

Agencija za bezbednost saobraćaja

Toyota Start Your Impossible Talk na Belom dvoru (FOTO)

Toyota Start Your Impossible Talk na Belom dvoru (FOTO)

Toyota Srbija je organizovala druženje srpskih (para)olimpijaca s predstavnicima medija i VIP zvanicama na Belom dvoru, na kome su Saška Sokolov, Goran i Ivana Maksimović i Dejan Majstorović govorili o svojim karijerama i  pripremama za Igre koje će sledeće godine biti održane u Japanu...

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

U četvrtak 28.novembra 2019. godine otvoren je novi velelepni prodajno servisni centar u Beogradu. Volvo Car centar Beograd nalazi se na adresi Auto-put za Novi Sad 98 u Zemunu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje