AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Chevrolet: mnoštvo inovacija na Sajmu automobila u Frankfurtu

Chevrolet: mnoštvo inovacija na Sajmu automobila u Frankfurtu

Debi novog Camaro kabrioleta i kupea, nemačka premijera novog Corvette Stingray modela, jačanje ponude Chevrolet My Link konektovanog radija kao i mnoge nove opcije za automobile sa više putnika su glavne novine iz Chevrolet-a na 65. Sajmu automobila u Frankfurtu...

Chevrolet: mnoštvo inovacija na Sajmu automobila u Frankfurtu

Bilo da ste ljubitelj sportskih automobila, neko ko odmah želi da poseduje novu tehnologiju povezanosti, ili vozač koji želi da dobije bolju vrednost za svoj novac, Chevrolet štand (B03 u Hali 9) na IAA 2013 sajmu nudi mnoštvo relevantnih tema i atrakcija. Na skoro 1800 kvadratnih metara, ovaj štand uključuje i prodavnicu koja nudi brendiranu robu vezanu za određeni proizvod, kao i mesto sastanka gde posetioci mogu da se okušaju u zabavnim aktivnostima i da osvoje poklone.  Tokom Dana za medije (10. i 11. septembar 2013.), predstavnici BringGo, Stitcher i TuneIn brendova će biti na licu mesta kako bi objasnili funkcionalnost i širok spektar prednosti koje ove aplikacije nude vozačima.

Novi Camaro donosi poboljšanu aerodinamičnost

Sa brzom, spuštenom siluetom i Chevrolet novim MyLink radio uređajem, ovo najnovije izdanje američkog čuvenog automobila predstavlja najznačajniji redizajn od uvođenja pete generacije modela Camaro u vidu konceptnog automobila 2006. godine.

Takođe donosi poboljšanja u visoko-performantnoj aerodinamici koja omogućavaju efikasnije rashlađivanje i stabilnost pri velikim brzinama. Prednji deo ima širu donji i uži gornji deo prednje maske, dok funkcionalni ventlacioni otvor na haubi pomaže smanjenju toplote i aerodinamičkog podizanja. Sa zadnje strane, skulpturalni poklopac prtljažnika, horizontalna svetla i prigušivač kompletiraju novi dizajn.

Snagu isporučuje dokazani V8 motor od 6.2L, koji je uparen sa 6-stepenim manuelnim menjačemili sa automatskim prenosom. Verzija sa manuelnim prenosom proizvodi 432 ks (318 kW) pri 5.900 ob/min,dajući obrtni momenat od 569 Nm pri 4.600 ob/min. Ubrzanje od 0 do 100 km/h se postiže za 5,2 sekunde kod kupea sa manuelnim prenosom  i za 5,4 sekunde kod kabrioleta sa manuelnim prenosom.*

Daljinsko otključavanje je standard, kao i novi displej u boji koji se nalazi iznad glave, jedan od dva nova Chevrolet MyLink radio uređaja te zadnju kameru.

Chevrolet: mnoštvo inovacija na Sajmu automobila u Frankfurtu

Corvette Stingray diže performanse i individualizaciju na novi nivo

Prvi put prikazan na sajmu automobila u Nemačkoj, novi Corvette Stingray model će biti opremljen i podešen da ispunjava potrebe kupaca na izuzetno konkurentnom evropskom tržištu. Model će biti ponuđen sa Z51 performance paketom i najnovijim magnetnim vešanjem kao standardnim delom opreme.
Dok je prodaja modela Corvette Stingray u S.A.D. već počela, izabrana Chevrolet-ova predstavništva širom Evrope se pripremaju za dolazak kupea krajem ove godine. U Nemačkoj, cene kupe i kabriolet varijanti počinju od 69.990 evra, odnosno 72.990 evra. Kabriolet verzija će se naći u prodaji u Evropi od početka 2014.

Snagu ispručuje novi LT1 V8 motor zapremine 6,2L koji daje 460 ks (343 kW) pri 6.000 ob/min i 630 Nm (465 lb-ft) obrtnog momenta pri 4.600 ob/min, sa performantnim izduvnim sistemom.* Nova Corvette Stingray postigla je najveće ikad zabeležene nivoe snage kod jedne Corvette; podaci o performansama evropskog modela uključuju ubrzanje od 0-100 km/h za 4,2 sekunde i gravitacionu silu jaču od 1g pri ugaonom kretanju.

Chevrolet: mnoštvo inovacija na Sajmu automobila u Frankfurtu

Corvette Stingray obuhvata čitav niz naprednih tehnologija, uključujući:

• novi 7-stepeni ručni menjač sa funkcijom Active Rev Matching koja predviđa izbor stepena prenosa i prilagođava brzinu motora radi savršenog menjanja brzina
• aktivno upravljanje gorivom, koje omogućava vožnju modela Corvette Stingray sa upotrebom četiri cilindra u uslovima niskog opterećenja, tokom vožnje po autoputu
• potpuno novi aluminijumski okvir koji je 57 odsto krući i 45kg lakši u odnosu na čelični okvir korišćen u prethodnom modelu
• sistem podmazivanja sa suvim karterom, hlađenje diferencijala i prenosnog sistema
• pozicioni selektor režima vožnje koji prilagođava 11 faktora u vezi sa vozilom kako bi odgovarali okruženju vozača
• kontrola kretanja: na raspolaganju u Track režimu, radi maksimalnog ubrzanja pri kretanju iz mesta
• potpuno nov dizajn eksterijera koji može da se pohvali aerodinamikom trkačkog automobila, kao i novi enterijer koji nudi jedinstvene karbonske i aluminijumske elemente, obložene kožom.

Novi vrhunski Chevrolet MyLink povezan radio uređaj, inspirisan tablet uređajima, vozačima omogućava da personalizuju veliki broj funkcija njihovog automobila kako bi bile u skladu sa njihovom vožnjom svaki dan, od opuštene lagane vožnje autoputem do visokoperformantnih opcija na stazi. Sistem se sastoji od dva 8-inčna LCD displeja sa opcijom personalizacije ekrana, USB port-om, čitačem SD kartica, kao i centralnim ekranom koji se obara radi odlaganja.

Chevrolet: mnoštvo inovacija na Sajmu automobila u Frankfurtu

Chevrolet je jedan od evropskih automobilskih brendova sa najboljom konekcijom

Od kako je predstavljen u Evropi na leto 2012. godine Chevrolet MyLink je osvojio naklonost mnogih zbog svoje inovativne tehnologije i lakoće korišćenja. Ove jeseni, Chevrolet će predstaviti dve nove verzije ovog sistema, sa poboljšanim sposobnostima, i još privlačnije za kupce. Chevrolet MyLink tehnologija nudi mnogo toga modernom umreženom korisniku, bez obzira da li je reč o vozačima koji žele da njihov radio u kolima odražava funkcije njihovih pametnih telefona ili o zaljubljenicima u tehnologiju koji žele da prilagode njima individualno iskustvo vožnje.

Postavljen oko ekrana osetljivog na dodir, u punom koloru sa dijagonalom od 7 ili 8 inča, Chevrolet MyLink radio omogućava korisniku da pristupi odabranom mediju, uključujući i specijalizovane aplikacije, sa njihovih prenosnih uređaja. Ovo uključuje telefonske imenike, lične plejliste, foto galerije i druge uskladištene podatke. Uređaji za čuvanje podataka poput MP3 plejera, Ipod-a i Ipad-a se mogu sa radijom povezati preko USB ulaza, Bluetooth ili aux-in ulaza.

Sistem koji je trenutno u ponudi, dostupan je na odabranim varijantama modela Chevrolet Aveo, Trax i Cruze kompakt. Ima ekran dijagonale od 7 inča sa visokom rezolucijom, osetljiv na dodir, a može da paralelno čuva informacije of maksimalno 5 pametnih telefona u isto vreme.  Vlasnici kompatibilnih iPhone telefona mogu upravljati sa Siri, inteligentnim asistentom koji pomaže da se stvari obave prostom naredbom. Radio takođe omogućava korisnicima da koriste tri aplikacije za pametne telefone – BringGo, TuneIn i Stitcher. Prvi od dva nova Chevrolet MyLink radija će biti ponuđen kupcima najnovijih modela Chevrolet Cruze, Orlando porodičnog kombija i novog Camaro modela. Novi radio ima na svom ekranu od 7 inča unapređen meni zasnovan na ikonicama. Dodatno, uz tehnologiju jednog prolaza i ugrađeno prepoznavanje glasa, ovaj sistem će ponuditi i opciju pretvaranja teksta u zvuk koja omogućava korisniku da sluša tekstualne poruke sa svog pametnog telefona**.

Chevrolet: mnoštvo inovacija na Sajmu automobila u Frankfurtu

Zadnja kamera omogućava bolji pregled situacije prilikom manevrisanje kod parkiranja. U zavisnosti od modela, verzije i tržišta, radio može biti isporučen sa integrisanim navigacionim sistemom koji pokriva celu Evropu. Vlasnici Corvette Stingray će moći da koriste vrhunski sistem inspirisan tablet uređajima, sa dva 8-inčna LCD displeja.

Ekran koji se nalazi iznad integrisane centralne konzole nudi potpunu kontrolu dodirom pomoću animiranog interfejsa. LCD ekran u centru instrument table može da ponudi do 69 jedinstvenih izvora informisanja, od interaktivnog merača performansi do prikaza temperature u pneumaticima.
Organizovan je u skladu sa sport, tour i track režimima vožnje, koji se mogu menjati preko Driver Mode Selector sistema. Svaka tema ekrana je dizajnirana za određen scenario vožnje i može se konfigurisati preko aplikacija koje se nalaze u „app tray“ ponudi aplikacija.

Chevrolet MyLink povezan radio uređaj u Corvette Stingray modelu takođe donosi opciju prepoznavanja glasa i pretvaranja teksta u govor**. Do 10 uređaja sa Bluetooth-vezom mogu se povezati, a njih nekoliko mogu biti povezani istovremeno; konekcija je moguća i preko USB i aux-in ulaza. Zadnja kamera je standardan deo opreme, kupci mogu da se odluče i za integrisan navigacioni sistem.

Kao što je slučaj i sa Chevrolet MyLink povezanim radio stanicama, vlasnici novih sistema će moći da ažuriraju svoje uređaje preko specijalizovanih aplikacija čim postanu dostupne.

Chevrolet: mnoštvo inovacija na Sajmu automobila u Frankfurtu

Veća vrednost za novac: svež dizajn, nove opcije pogonskih sistema i poboljšana bezbednost
 
Jedan od najuspešnijih evropskih Chevrolet automobila, Spark, sa novom sezonom će ponuditi unapređenu bezbednost, zahvaljujući sistemu elektronske kontrole stabilnosti (ESC), te će ispunjavati standarde Euro 5+ emisije. Unutar automobila, grupa instrumenata i nivoi opreme su restilizovani. Novi radio sa Bluetooth konekcijom, CD plejerom, USB i aux-in ulazom je standard kod većine nivoa opreme.

Kupci na odabranim evropskim tržištima mogu da naruče novi Spark Bubble, specijalno izdanje ovog popularnog gradskog automobila. Ova verzija donosi sportski branik, bočne ukrasne lajsne, 15-inčne bele alu-felne te živahne bele ili roze Bubble detalje na prednjim blatobranima.
Kupce koji planiraju da kupe Aveo sa Chevrolet MyLink radio priključkom će dobiti standardnu zadnju kameru. Pored toga, viši nivoi opreme kod modela Chevrolet Aveo će imati stilizovane LED žmigavce koji se nalaze na bočnim retrovizorima.

Od ove jeseni, u ponudi će biti četiri benzinska motora za sve stilove karoserija modela Cruze – 1,4l (100ks/75 kW) sa prirodnom aspiracijom, 1,4l Turbo motor (140ks/103 kW), 1,6l (117 ks/86 kW) i 1,8l (141 ks/104 kW) motor. Ponuda dizel motora, koja trenutno obuhvata motore 1,7l (130 ks/96 kW) i 2,0l (163 ks/120 kW), biće upotpunjena verzijom dizel motora od 1,7l sa 110 ks (81 kW). Ovaj drugi ima najmanji ekološki otisak – svega 99g CO2 po pređenom kilometru – od svih motora u ponudi za model Cruze.

Bočni retrovizori na Cruze modelu imaće integrisane LED žmigavce. Kod viših nivoa opreme linije modela Cruze, Chevrolet uvodi Upozorenje na slepi ugao (Side Blind Zone Alert), bezbednosnu funkciju koja, pomoću radara, opaža vozila koja se približavaju a nalaze se u zoni slepog ugla.
U novoj modelskoj godini, i Orlando će imati na raspolaganju Upozorenje na slepi ugao. Ovaj sistem poseduje ultrazvučne senzore koji opažaju vozilo koje se približavau zoni slepog ugla i upozorava vozače pomoću osvetljene ikonice na bočnim retrovizorima. Sistem napredne podrške parkiranju (Advanced Parking Aid) prepoznaje paralelna parking mesta pri niskim brzinama, navodeći vozača kako da upravlja vozilom.

Chevrolet: mnoštvo inovacija na Sajmu automobila u Frankfurtu

Izmene eksterijera uključuju LED žmigavce na bočnim retrovizorima, kao i nove 16-inčne ratkapne i 17 i 18-inčne alu-felne. Ispod haube, Orlandov dokazan benzinski motor sa turbo-punjenjem od 1,4L sada se može upariti sa 6-stepenim automatskim prenosom.

Benzinska varijanta (1.4L) sa turbo-punjenjem malog Chevrolet  SUV-a, Trax-a, biće na raspolaganju u izvedbi sa pogonom na prednje točkove počev od ove jeseni. Uparena sa 6-stepenim manuelnim prenosom, ova varijanta modela Trax postiže ubrzanje od 0 do 100km/h, za svega 9,5 sekundi. Potrošnja goriva u kombinovanom režimu vožnje je 6.0L/100 km, sa Start/Stop tehnologijom, dok je emisija izduvnih gasova 139g CO2  po pređenom kilometru. Na raspolaganju za ovu opciju pogonske grupe je i automatski menjač.

Chevrolet prodajni saloni širom Evrope počeli su da nude unapređenu verziju modela Malibu 2.0L, sa dizel motorom. Varijanta sa ručnim menjačem je sa standardnom Start/Stop funkcijom, smanjenom potrošnjom goriva od 4,7L/100 km u kombinovanom režimu vožnje. Emisija CO2 je 125 g po km. Dodatna poboljšanja uključuju, kod viših nivoa opreme,  zadnju kameru, kao i signal naglog zaustavljanja, koji se aktivira na svim varijantama prilikom naglog kočenja.

*Preliminarni tehnički podaci
** Dostupnost opcija za prepoznavanje glasa i pretvaranja teksta u govor na lokalnom jeziku varira u zavisnosti od tržišta

Chevrolet

Toyota Start Your Impossible Talk na Belom dvoru (FOTO)

Toyota Start Your Impossible Talk na Belom dvoru (FOTO)

Toyota Srbija je organizovala druženje srpskih (para)olimpijaca s predstavnicima medija i VIP zvanicama na Belom dvoru, na kome su Saška Sokolov, Goran i Ivana Maksimović i Dejan Majstorović govorili o svojim karijerama i  pripremama za Igre koje će sledeće godine biti održane u Japanu...

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

U četvrtak 28.novembra 2019. godine otvoren je novi velelepni prodajno servisni centar u Beogradu. Volvo Car centar Beograd nalazi se na adresi Auto-put za Novi Sad 98 u Zemunu...

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Corolla je za kratko vreme ostvarila veliki uspeh na tržištu, a njen kvalitet prepoznao je i međunarodni novinarski žiri izbora za „Automobil godine“ u Evropi koji je Toyotin model C segmenta tržišta svrstao u red glavnih kandidata za ovu laskavu titulu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje