AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Bosch elektronsko kvačilo (eClutch) štedi gorivo i čini vožnju lakšom

Bosch elektronsko kvačilo (eClutch) štedi gorivo i čini vožnju lakšom

Učestvovati u zagušenom saobraćaju bez automatskog menjača je dvostruko naporno. Razlog je taj što konstantno moramo da naizmenično pritiskamo kvačilo, pedalu gasa i kočnice. U „stani-kreni“ saobraćaju, Bosch eClutch omogućava vozačima koji koriste ručni menjač da koriste prvu brzinu bez upotrebe kvačila...

Oni jednostavno mogu da koriste kočnicu i pedalu gasa, baš kao i kod automatskog menjača, a da pri tome ne dolazi do nenamernog gušenja  motora. Ovo elektronski kontrolisano kvačilo zatvara jaz između automatskog i ručnog menjača. Uz to, eClutch omogućava ekonomičnu vožnju bez dodavanja gasa, čime se štedi gorivo. Nezavisno od vozača, kvačilo razdvaja motor od menjača ako vozač ne ubrzava. Motor tada staje i rezultat je stvarna ušteda goriva u proseku od 10 procenata.

Što se tiče cene, eClutch košta znatno manje od konvencionalnog automatskog menjača, pa tako predstavlja atraktivnu alternativu u segmentu kompaktnih automobila, gde je velika konkuretnost cena. Za razliku od potpuno automatskog menjača, e - Clutch automatizuje jedino kvačilo, ne i menjač. Pedala kvačila prenosi električni signal do aktuatora, koji odvaja kvačilo.

Princip „kreni-stani“ vožnje bez dodavanja gasa je jednostavan. Bosch sistem detektuje manji pritisak vozača na pedalu gasa, odvaja motor od menjača, i na taj način sprečava motor da troši gorivo. Vozači već mogu ručno da simuliraju ovaj efekat tako što ne koriste kvačilo na dužoj nizbrdici. U budućnosti, sistem će automatski preuzeti tu funkciju i istovremeno će zaustavljati motor. To je tehnički zahtevno, ali se isplati, jer dovodi do 10 procenata manje potrošnje goriva.

Bosch elektronsko kvačilo (eClutch) štedi gorivo i čini vožnju lakšom

eClutch štedi gorivo i čini vožnju lakšom - Ovo elektronski kontrolisano kvačilo zatvara jaz između automatskog i ručnog menjača. Osim toga, eClutch omogućava ekonomičnu vožnju bez dodavanja gasa


Pomoć u sprečavanju nagle promene brzina

Uz „stani-kreni“ funkciju i mogućnosti uštede goriva, eClutch nudi niz drugih funkcija. Na primer, može se koristiti kao pomoć pri menjaju brzina čime sprečavamo naglo prebacivanje. Specijalan senzor detektuje početak promene brzine i podešava brzinu motora. Rezultat je mirno, jednostavno menjanje brzina.

Ako je pogon elektrifikovan, elektronski kontrolisano kvačilo znači da je kombinacija hibridnog pogona i manuelnog menjača sada, po prvi put, moguća. Do sada, jedino je bilo moguće kombinovati hibridni pogon sa automatskim menjačem, s obzirom da nije moguće koordinisati motor sa unutrašnjim sagorevanjem i električni pogon samo pomoću ručnog menjača. U tom smislu, eClutch nudi dve prednosti: ručni menjač je ipak moguć u hibridnim vozilima, a cena osnovnih modela hibrida može da se smanji, jer potpuno automatski menjač više nije nephodan.

Bosch

Novi TV spot za Lexus nastao je u Srbiji

Novi TV spot za Lexus nastao je u Srbiji

Lexus je nedavno krenuo sa svetskom reklamnom kampanjom za redizajnirani model RX, a ono što je posebno interesantno za nas u Srbiji jeste činjenica da je TV sport za ovaj novitet kompletno snimljen tokom leta u Beogradu i okolini...

BMW 5 Touring (2024)
Slika nedelje