AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Vozači, oprez u jeku letnje sezone!

Vozači, oprez u jeku letnje sezone!

Jul i avgust su meseci sa najizraženijim stradanjem na putevima u Republici Srbiji. Od 11.516 poginulih u saobraćajnim nezgodama, koliko je bilo u periodu od 2000. do 2012. godine, u ovim mesecima poginulo je 2.411 lica, što čini oko 21% od ukupnog broja poginulih...

Od približno 244.000 povređenih u saobraćajnim nezgodama, u periodu od 2000. do 2012. godine, samo u julu i avgustu povređeno je više od 51.000 lica, što je oko 21% od ukupnog broja povređenih u ovom periodu. Duži niz godina više od petine svih poginulih i povređenih lica u saobraćajnim nezgodama bilo je u julu i avgustu. Ove činjenice svrstavaju mesece jul i avgust u najrizičnije mesece kada su u pitanju stradanja u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji.
Samo u prošloj 2012. godini u julu i avgustu u Srbiji je poginulo 179 lica, što čini 26,2% od ukupnog broja poginulih u 2012. godini. U istoj godini u julu i avgustu povređeno je 4.055 lica, što čini 22% od ukupnog broja povređenih u ovoj godini.

Tokom letnjih meseci na srpskim putevima je pojačan međunarodni tranzitni saobraćaj, veće su gužve na primarnim putnim pravcima u zemlji. Letnji meseci obiluju danima sa izrazito visokim temperaturama koje uzimaju svoj danak. Za vreme visokih temperatura psihofizičke i psihomotorne sposobnosti svih učesnika u saobraćaju su smanjene, što dodatno povećava rizik učestvovanja u saobraćajnim nezgodama. Važno je znati da je u Srbiji tokom letnjih meseci znatno veća verovatnoća učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi.

U danima vikenda koji su pred nama doći će do smene turista u letnjim turističkim centrima Srbije, Crne Gore, Grčke ali i drugih interesantnih zemalja za domaće i strane turiste. Smena turista se u velikoj meri odvija preko naših puteva, posebno duž koridora 10, odnosno puteva E-70 i E-75 (autoput kroz Srbiju), kao i duž Ibarske magistrale, i magistralnog puta koji preko Čačka i Užica vodi za Prijepolje i dalje prema Crnoj Gori.

Poštovani učesnici u saobraćaju shvatimo ozbiljnost situacija u kojima se možemo naći u saobraćaju, shvatimo da ne postoje bezazlene radnje koje činimo u saobraćaju, shvatimo da nekada delići sekunde odlučuju o katastrofi prouzrokovanoj našom greškom.

Posebno apelujemo na vozače i putnike u vozilu da vezuju sigurnosne pojaseve i upozoravamo na opasnost od upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. Sve ovo dodatno zahteva oprez, pravovremeno planiranje putovanja, često odmaranje u toku putovanja, pripremu i vozača i vozila i obavezu poštovanja saobraćajnih propisa. Poštovani građani Srbije, poštovani učesnici u saobraćaju: Budite svesni svoje odgovornosti za bezbednost saobraćaja. Pomozite da svi zajedno doprinesemo smanjenju stradanja na srpskim putevima tokom letnjih meseci.

Poštujmo propise, poštujmo život!

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Audi RS Q8 kralj Nürburgringa! (VIDEO)

Audi RS Q8 kralj Nürburgringa! (VIDEO)

Audi RS Q8 zvanično je najbrži SUV na stazi Nürburgring. Sa vremenom vožnje od 7:42 pokorio je dosadašnjeg kralja - Mercedes-AMG GLC 63 S, koji je "Zeleni pakao" prešao za 7 minuta i 49 sekundi...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje