AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Vozači, oprez u jeku letnje sezone!

Vozači, oprez u jeku letnje sezone!

Jul i avgust su meseci sa najizraženijim stradanjem na putevima u Republici Srbiji. Od 11.516 poginulih u saobraćajnim nezgodama, koliko je bilo u periodu od 2000. do 2012. godine, u ovim mesecima poginulo je 2.411 lica, što čini oko 21% od ukupnog broja poginulih...

Od približno 244.000 povređenih u saobraćajnim nezgodama, u periodu od 2000. do 2012. godine, samo u julu i avgustu povređeno je više od 51.000 lica, što je oko 21% od ukupnog broja povređenih u ovom periodu. Duži niz godina više od petine svih poginulih i povređenih lica u saobraćajnim nezgodama bilo je u julu i avgustu. Ove činjenice svrstavaju mesece jul i avgust u najrizičnije mesece kada su u pitanju stradanja u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji.
Samo u prošloj 2012. godini u julu i avgustu u Srbiji je poginulo 179 lica, što čini 26,2% od ukupnog broja poginulih u 2012. godini. U istoj godini u julu i avgustu povređeno je 4.055 lica, što čini 22% od ukupnog broja povređenih u ovoj godini.

Tokom letnjih meseci na srpskim putevima je pojačan međunarodni tranzitni saobraćaj, veće su gužve na primarnim putnim pravcima u zemlji. Letnji meseci obiluju danima sa izrazito visokim temperaturama koje uzimaju svoj danak. Za vreme visokih temperatura psihofizičke i psihomotorne sposobnosti svih učesnika u saobraćaju su smanjene, što dodatno povećava rizik učestvovanja u saobraćajnim nezgodama. Važno je znati da je u Srbiji tokom letnjih meseci znatno veća verovatnoća učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi.

U danima vikenda koji su pred nama doći će do smene turista u letnjim turističkim centrima Srbije, Crne Gore, Grčke ali i drugih interesantnih zemalja za domaće i strane turiste. Smena turista se u velikoj meri odvija preko naših puteva, posebno duž koridora 10, odnosno puteva E-70 i E-75 (autoput kroz Srbiju), kao i duž Ibarske magistrale, i magistralnog puta koji preko Čačka i Užica vodi za Prijepolje i dalje prema Crnoj Gori.

Poštovani učesnici u saobraćaju shvatimo ozbiljnost situacija u kojima se možemo naći u saobraćaju, shvatimo da ne postoje bezazlene radnje koje činimo u saobraćaju, shvatimo da nekada delići sekunde odlučuju o katastrofi prouzrokovanoj našom greškom.

Posebno apelujemo na vozače i putnike u vozilu da vezuju sigurnosne pojaseve i upozoravamo na opasnost od upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. Sve ovo dodatno zahteva oprez, pravovremeno planiranje putovanja, često odmaranje u toku putovanja, pripremu i vozača i vozila i obavezu poštovanja saobraćajnih propisa. Poštovani građani Srbije, poštovani učesnici u saobraćaju: Budite svesni svoje odgovornosti za bezbednost saobraćaja. Pomozite da svi zajedno doprinesemo smanjenju stradanja na srpskim putevima tokom letnjih meseci.

Poštujmo propise, poštujmo život!

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

U 2020. godini očekujemo mnogo noviteta iz Kije

U 2020. godini očekujemo mnogo noviteta iz Kije

Kia će sledeće godine na našem tržištu predstaviti mnogo noviteta. Ukupno će u 2020. godini ponuditi 9 novih ili unapređenih varijanti modela među kojima će biti najveći novitet prolećni dolazak potpuno novog Sorenta...

Proizveden 500.000. Dacia Duster u fabrici u Mioveniju

Proizveden 500.000. Dacia Duster u fabrici u Mioveniju

Krajem novembra fabrika automobila Dacia u Mioveniju proslavila je proizvodnju 500 000. primerka vozila Duster (4x4, Prestige, 1.3 TCE 150 KS, crvena Fusion). Radi se o drugoj generaciji legendarnog modela za Rumuniju i Grupu Renault, koji je lansiran prije dve godine na Salonu automobila u Frankfurtu. 500 000. Duster je proizveden za kupca iz Francuske.

Šesta generacija Opel Corse stigla je u Srbiju!

Šesta generacija Opel Corse stigla je u Srbiju!

Opelov mali bestseler sinoć je svečano predstavljen pred brojnim gostima koji su imali priliku da se uvere u savršen spoj dizajna, nemačkog inženjeringa, premijum HI-Tech enterijera i inovativnih tehnologija u oblasti bezbednosti koji ovaj automobil poseduje...

Toyota GR Yaris stiže u januaru

Toyota GR Yaris stiže u januaru

Potpuno novi sportski automobil, inspirisan relijem, Toyota GR Yaris, imaće međunarodnu premijeru na Tokyo Auto Salonu u Japanu, sledećeg meseca (10. januara)...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje