AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

2. Tesla reli

2. Tesla reli

Auto-moto savez Srbije je i ove godine pokrovitelj međunarodnog “2. TESLA RALLY” koji se održava od 11. do 13. jula 2013. godine u organizaciji Auto reli turing kluba Srbija iz Beograda. Ovaj reli se nalazi u zvaničnom kalendaru Svetske automobilske federacije – FIA i boduje se za svetski FIA Altrenative Energies Cup.

2. Tesla reli

“2. TESLA RALLY” je sportska, promotivna, humanitarna i istorijsko-turistička manifestacija koja treba da unapredi svest kod vozača i celokupne javnosti o prednostima upotrebe automobila sa smanjenom emisijom ugljen-monoksida i korišćenju ekološki čistijih goriva zbog zaštite i očuvanja životne sredine.

Ove godine „2. TESLA RALLY“ posvećen je obeležavanju 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta i priznavanja hrišćanstva kao religije, kao i proširenju saznanja o ličnosti Nikole Tesle, jednog od najvećih umova u istoriji čovečanstva i njegovih dostignuća na polju elektrotehnike.

Sportski deo relija započinje ceremonijalnim startom u četvrtak 11. jula u 19 časova u Nišu, na Trgu Kralja Milana, a cilj je u Beogradu, u subotu, 13. jula u16 časova, ispred hotela Metropol Palace.

Itinerer relija, prvog dana, povezuje tri carske palate u Srbiji u kojima je rođeno ili živelo 18 rimskih imperatora (NAISUS - Niš, FELIX ROMULIANA - Gamzigrad i VIMINACIUM - Stari Kostolac). Drugog dana reli se voziu na terenima Košutnjaka, Avale i Lisovića.

Na ovogodišnjem „2. TESLA RALLY“ će učestvovati i električno vozilo TESLA ROADSTER koji izaziva veliko interesovanje u celom svetu, a kojim će upravjati francuski vozač  James Morlaix.

2. Tesla reli

Duž itinerera predviđene su deonice gde se takmičarima vrednuju tačnost (zadata brzina) i količina utrošenog goriva. Reli se vozi u regularnim uslovima saobraćaja, bez obustava, a svi učesnici moraju u potpunosti da poštuju saobraćajne propise.

Prema FIA propisima, učesnici su svrstani u tri kategorije i to: kategorija III A - vozila na električni pogon, kategorija VII - hibridna vozila i kategorija VIII - vozila na alternativna goriva - TNG, CNG, bio dizel itd. Očekuje se učešće takmičara iz desetak evropskih zemalja (Italije, Španije, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, BIH, Grčke i Srbije).

“2. TESLA RALLY” ima i humanitarni karakter jer je u znaku već tradicionalne saradnje sa dobrotvornom organizacijom HELP THEM ONLUS iz Milana koja je do sada Srbiji donirala značajna materijalna sredstva. Njihova pomoć je stigla deci oboleloj od raka, finansirali su nabavku ortopedske proteze za automobilistu Miloša Spasojevića koji je povređen na treningu brdske trke na Tari 2012. godine, kao i nabavku sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Aleksincu. Milanski humanitarci trajno su opredeljeni za slične aktivnosti i tokom održavanja ovogodišnjeg 2. Tesla relija dodeliće jednu donaciju i najaviti buduće.

Foto: Milomir Bošković - Automagazin portal

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Corolla je za kratko vreme ostvarila veliki uspeh na tržištu, a njen kvalitet prepoznao je i međunarodni novinarski žiri izbora za „Automobil godine“ u Evropi koji je Toyotin model C segmenta tržišta svrstao u red glavnih kandidata za ovu laskavu titulu...

Kia XCeed osvojio prestižnu nagradu „Zlatni volan“

Kia XCeed osvojio prestižnu nagradu „Zlatni volan“

Novi krosover primio priznanje za „najbolji auto za manje od 35.000 EUR“  Kijin novi urbani krosover XCeed nedavno je primio priznanje Zlatni volan (Das Goldene Lenkrad) koje se najčešće naziva najvažnijom nemačkom automobilskom nagradom...

Lotus Evija prvi put u akciji (VIDEO)

Lotus Evija prvi put u akciji (VIDEO)

Prvi put, Lotus nam je omogućio da pogledamo prototip modela Lotus Evija u pokretu. Prototip sa brojem 2 testira se u uslovima visokih brzina, a serijska produkcija kreće uskoro...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje