AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Bosch: konferencija za štampu u Beogradu - Stalni rast Boscha u Srbiji

Bosch: konferencija za štampu u Beogradu - Stalni rast Boscha u Srbiji

Kompanija Bosch danas je u Beogradu održala redovnu godišnju konferenciju za medije, na kojoj su predstavljeni poslovni rezultati Boscha u 2012. godini u Srbiji, najavljeno otvaranje fabrike auto delova u Pećincima, kao i strategiju usmerenu na unapređenje poslovanja odelenja auto opreme, termotehnologije, električnih alata i sigurnosnih sistema.

Bosch: konferencija za štampu u Beogradu - Stalni rast Boscha u Srbiji

U skladu sa prošlogodišnjim trendom, Bosch Grupa je u Srbiji, Crnoj gori, Makedoniji i na Kosovu ostvarila promet od 24 miliona evra. U 2013. godini se očekuje dalji rast prometa. U Srbiji ova kompanija, vodeći dobavljač tehnologije i usluga, ima 90 zaposlenih. Izgradnja proizvodnog pogona u Pećincima je u toku, “Veoma sam uzbudjena zbog pozitivnih rezultata pilot-proizvodnje koja je počela u junu ove godine i verujem da je ovo veliki izazov i veliki uspeh za poslovanje Boscha u Srbiji,” rekla je gospođa Jovanka Jovanović, Generalni Direktor Bosch-a Srbija.

Proizvodnja u fabrici će početi u avgustu i do kraja 2013. god. će biti zaposleno više od 100 saradnika.

Povećan broj centara tehničke podrške za Automotive Aftermarket

 U 2012. god. u Beogradu je otvoren šesti “Marketing intelligence” centar divizije automotive aftermarket. Zaposleni u ovom centru imaju zadatak da pružaju usluge na svetskom nivou vezano za održavanje baza podataka, planiranja proizvodnje, dizajna pakovanja i optimalizacije zaliha. Osim toga jedan od novih centara je takođe odgovoran za koordinaciju u delu marketinga i prodaje filtera u EMEA regionu(Evropa, Srednji istok, Afrika)kao i za unapređenje baze podatka vozila i opreme u azijsko-pacifičkom regionu.

100 godina Bosch alternatora i 111 godina Bosch svećica:

Važna prekretnica kako na globalnom tako i na lokalnom tržištu Srbije je obeležavanja 100 godina Bosch alternatora koji su osnova elektrifikacije modernih automobila. Tokom 111 godina Bosch svećice su igrale značajnu ulogu u razvoju efikasnog, ekonomičnog i ekološki prihvatljivog motora. Danas praktično sva vozila na benzinski pogon imaju Bosch svećice u prvoj ugradnji. One se takođe koriste u brodskim motorima, baštenskom i šumarskom alatu, velikim gasnim motorima, vodenim pumpama i električnim generatorima.

Besplatno puštanje u rad proizvoda iz asortimana Bosch Termotehnike

Odelenje Termotehnike u Srbiji predstavilo je u 2013. godini nekoliko novih proizvoda. To su između ostalog reverzibilne vazduh-voda i zemlja-voda toplotne pumpe i solarni kolektori. Buderus Logatherm WPL toplotna pumpa može da se koristi za grejanje, hlađenje i pripremu tople vode. Novi solarni kolektori imaju površinu od samo 2.09 m2 tako da ih je moguće montirati na skoro svaki krov. Od ove godine puštanje u rad Bosch proizvoda iz oblasti temotehnike je
besplatno za krajnje kupce.

Bosch: konferencija za štampu u Beogradu - Stalni rast Boscha u Srbiji

Automatsko pomeranje kosilice zahvaljujući Bosch odelenju Električnih ručnih alata


Na tržištu se tokom 2012. god. pojavilo preko 100 inovativnih rešenja iz odelenja Električnih ručnih alata,između ostalog i robot-kosilica „Indego“ sa inteligentnom “Logicut“ tehnologijom. Ovaj navigacioni sistem automatski snima travnjak i izračuna najkraći mogući put košenja. Indego je veoma efikasan i potrebno mu je veoma malo energije, ekstremno je tih i ne ispušta izduvne gasove čime doprinosi zaštiti životne sredine.

Naša društvena odgovornost

Bosch Grupa u Srbiji i u 2013. godini nastavlja uspešnu saradnju sa gradskom upravom Beograda. Krajem jula šest čekaonica u Domovima zdravlja biće opremljeno didaktičkim materijalima za decu zahvaljujući finansijskoj pomoći Boscha. Među njima je i Dom zdravlja u Pećincima.

Bosch: konferencija za štampu u Beogradu - Stalni rast Boscha u Srbiji

Razvoj poslovanja Bosch Grupe u 2012-2013:

U poslovnoj 2012. godini promet Bosch-a je porastao za 1,9% na 52,5 milijardi evra. Dobit pre oporezivanja iznosila je 2,8 milijardi evra. Poslovne oblasti su zabeležile različite rezultate. U 2012. godini najveća poslovna oblast Automobilske tehnologije ostvarila je za 2,1% veći ukupan prihod odn. 31,1 milijardu evra. Ukupan prihod poslovne oblasti Industrijske tehnologije je stagnirao i iznosi osam milijardi evra. Poslovna oblast robe široke potrošnje i građevinskih tehnologija je ostvarila ukupan prihod od 13,4 milijarde evra, odnosno rast od 2,5%. Tokom godine broj zaposlenih na globalnom nivou se neznatno povećao – otvoreno je 3400 novih radnih mesta, te ukupan broj zaposlenih sada iznosi 305 900. Sveukupno Bosch je u 2012. investirao otprilike 8 milijardi evra u budućnost kompanije: 4,8 milijardi evra za istraživanje i razvoj kao i 3.2 milijarde evra za kapitalne investicije. U 2013. godini se očekuje rast prometa između dva i četiri posto. Bosch će nastaviti s merama koje su prošle godine uvedene u cilju poboljšanja rezultata – kao što su ograničenja fiksnih troškova, kapitalnih investicija i akvizicija. Bosch će i dalje odlučno slediti glavne smernice svoje strategije svojim sistemima za očuvanje životne sredine, povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti. Bosch kroz modernizaciju energetskih sistema u zgradama vidi ogroman potencijal za razvoj energetske efikasnosti i ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata. Od 1. januara 2013. Bosch je osnovao četvrtu poslovnu oblast Energetskih i građevinskih tehnologija. Ova poslovna oblast je u 2012. godini ostvarila promet od 5 milijardi evra. Bosch očekuje da će rastu ukupnog prihoda doprineti inovativni i korisni proizvodi, poslovni modeli bazirani na korišćenju interneta kao i dalje širenje međunarodne prisutnosti. Na godišnjoj konferenciji za štampu dr. Folkmar Dener, predsednik upravnog odbora Boscha je rekao:“Bosch pokriva veliki deo svetskog tržišta što je u današnje vreme, kada je sve međusobno povezano, vrednije nego ikad.”

Foto: Milomir Bošković - Automagazin portal

Kia predstavlja novu limuzinu K5

Kia predstavlja novu limuzinu K5

Novi Kia K5 je fastback evolucija Kijine globalno najprodavanije limuzine, koja združuje agresivan dizajn sa enterijerom podređenom vozaču, najnovije tehnologije i nove motore...

U 2020. godini očekujemo mnogo noviteta iz Kije

U 2020. godini očekujemo mnogo noviteta iz Kije

Kia će sledeće godine na našem tržištu predstaviti mnogo noviteta. Ukupno će u 2020. godini ponuditi 9 novih ili unapređenih varijanti modela među kojima će biti najveći novitet prolećni dolazak potpuno novog Sorenta...

Renault Symbioz
Slika nedelje