AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Formula student Serbia - Predstavljena Drumska strela 2013!

Formula student Serbia - Predstavljena Drumska strela 2013!

U holu Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, tim mladih studenata koji učestvuju u projektu Formula student, sinoć je pred mnogobrojnim gostima i partnerima predstavio vozilo Drumska strela za sezonu 2013. Studenti na ovom projektu rade sami, a ovo je drugo vozilo koje su izradili i sa kojim idu na takmičenje...

Formula student Serbia - Predstavljena Drumska strela 2013!

Drumsku strelu pokreće motor iz motocikla Yamaha R6, čija snaga iznosi 85 KS

 

Na projektu izrade vozila se radilo godinu dana, a ucesca u projektu uzelo je 24 studenta Masinskog fakulteta, Fakuleta organizacionih nauka i Saobracajnog fakulteta u Beogradu. Prvo takmicenje je u avgustu uu Ceh Ringu, potom sledi madjarski Gijor i Varano di Melegari u Italiji.

Ovo je treca godina u kojoj Srbija i Univerzitet u Beogradu ima a druga godina sa izradjenim vozilom. Studenti Drumska strela tima 2013 imali su jasne ciljeve u ovoj sezoni:

1. Izrada vozila
2. Redukcija težine vozila
3. Promocija nauke i inženjerstva među mladima i u javnosti.

Formula student Serbia - Predstavljena Drumska strela 2013!

Specifikacija vozila Drumska strela 2013 je:

250kg težina
Lakše je skoro 60kg od prošlogodišnje verzije
85 konjskih snaga i 63kW
Vozači se obučavaju na NAVAK akademiji i vozači su članovi tima
Oplata vozila je rađena od karbonskih vlakana

Vozilo košta 30 000 evra, što je najdalje nizak budžet u odnosu na tehničke univetzitete u svetu.

Formula student Serbia - Predstavljena Drumska strela 2013!

Govor podrške dekana Mašinskog fakulteta, profesora doktora Milorada Milovančevića


Dobro je znati

Drumska strela – Road arrow - Formula Student Serbia

Drumska strela predstavlja prvi Formula Student tim koji je formiran u Srbiji, ispred Univerziteta u Beogradu i jedini koji se trenutno takmiči na svetskim Formula Student (FS) takmičenjima. Ideja da se oformi tim studenata koji će pokušati da se plasira na FS takmičenje i konstruiše prvi srpski bolid nastala je 2010.godine, kada su studenti sa Mašinskog fakulteta se prema priči kolega sa Univerziteta u Rijeci, koji su počeli da rade na vozilu, zainteresovali da otpočnu priču na našem Univerzitetu.

Formula student Serbia - Predstavljena Drumska strela 2013!

Vozilo je lakše od prošlogodišnjeg za 60 kg (ukupno 250 kg)

 

Tim Drumska strela formiran je krajem 2010.godine ispred STT udruženja (Studentska Tehnička Takmičenja, stt.org.rs), Rektorat Univerziteta u Beogradu, čija podrška i pomoć postoji od tada do danas. Tadašnji tim činili su studenti Mašinskog fakulteta. Idejni kocept srpske Drumske strele osvojio je 2.mesto na svom prvom učešću u FS takmičenju, u julu 2011. Godine na najprestižnijem takmičenju FS, u Silverstonu Velika Britanija.

Nakon ovog uspeha, studenti su stekli pravo da izrade pravo vozilo zasnovano na uspešnom konceptu i odmah se takmiče tokom leta 2012. Priča Drumske strele podignuta je na viši nivo, i Univerzitet u Beogradu tom prilikom je podržao projekat a studenti sa Fakulteta organizacionih nauka priključili su se timu kako bi se na takmičenju ostvario bolji rezultat i predstavio projekat prema svim pravilima i propozicijama. Formula Student takmičenje sastoji se iz 2 dela: statičkog i dinamičkog. Osim testiranja, tehničkih pregleda i drugih testova koje vozilo svakog Univerziteta koje učestvuje na takmičenju mora da prođe, postoji i biznis prezentacija u kojoj je potrebno uveriti stručne sudije u troškovnu opravdanost projekta, objasniti koncepte saradnji sa partnerima i samu organizaciju rada tima studenata.

Formula student Serbia - Predstavljena Drumska strela 2013!

Na promociji su se pojavili mnogobrojni predstavnici medija, partneri, prijatelji...


U 2012.godini prvo srpsko FS vozilo zabeležilo je sledeće rezultate:

- Silverston, Velika Britanija: 68.mesto (uk. 140 timova)
- Verano di Malagari, Italija: 30.mesto (uk. 70 timova)

Ambicije tima nakon prve sezone u kojoj su se takmičili sa vrhunskim Univerzitetima tehničkih nauka u svetu su preciznije postavljene za sezonu 2013. Prema propozicijama, potrebno je postaviti nov inženjerski concept izrade vozila ii konstruisati novo vozilo. Prema iskustvima Drumske strele sa prethodnih takmičenja,postavljeni su novi ciljevi na projektu da bi se izradilo vozilo sa boljim performansama.

Tim je proširen za sezonu 2013. Sproveden je konkurs  i selekcija na jesen 2012.godine i u tim je ušao određen broj studenata Mašinskog, Saobraćajnog i Fakulteta organizacionih nauka. Od tada, tim radi na projektu za sezonu 2013. U sezoni 2013, Drumska strela – Road arrow registrovan je uspešno na 4 takmičenja: u Silverstonu (Velika Britanija) od 3. do 7. jula, Češkoj od 8. do 11. avgusta, Gijor (Mađarska)  od  22. do 25. avgusta i Verano di Malagari (Italija) od 13. do 16. septembra 2013.godine. Studenti zajednički rade na cilju da se vozilo i konstruiše i zabeleži bolje rezultate ovog leta.

Formula student Serbia - Predstavljena Drumska strela 2013!

Podela posla je urađena, i svaki tim ima svoje aktivnosti koje preduzima za potrebe projekta:
- Tim za pogon
- Tim za upravljanje, oslanjanje i kočenje
- Tim za dizajn
- Tim za marketing i sponzorstva.
Mentor tima je prof dr Aleksandar Veg, Mašinski fakultet. Tim čini 25 studenata.

"Za uspešan projekat potrebna su inženjerska znanja, entuzijazam, posvećenost i pristup radu na projektu, organizacija rada tima i sredstva uz podrške. Drumska strela je u sezoni 2013 imala medijsku podršku uz podršku, i novčanu, institucija kao i partnera iz prethodnih godina.
Međutim, da bi se konkretizovao cilj i 4 takmičenja na pravi i profesionalan način, Drumskoj streli je potrbna značajnija novčana podrška i sredstva koja pristižu u dogovorenom roku.
Misijia Drumske strele 2013 nije samo plasman, odlazak i FS rezultat. Izrada formule i rad na jednogodišnjem projektu je pobeda studenata u Srbiji sama po sebi. Misija studenata Drumske strele 2013 jeste da podstaknu mlade inženjere i buduće lidere da se bave inženjerstvom i naukom, da preduzimaju inicijativu i donesu promene kroz svoj rad i narpedak dok se uključuju u projekte ovakve vrste u vreme studiranja. Mi se nadamo dobrim rezultatima, radimo na tome i borimo se da obezbedimo sve što je neophodno za učešće na 4 takmičenja ove sezone."

Formula student Serbia - Predstavljena Drumska strela 2013!

Foto: Milomir Bošković - Automagazin portal

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Corolla je za kratko vreme ostvarila veliki uspeh na tržištu, a njen kvalitet prepoznao je i međunarodni novinarski žiri izbora za „Automobil godine“ u Evropi koji je Toyotin model C segmenta tržišta svrstao u red glavnih kandidata za ovu laskavu titulu...

Kia XCeed osvojio prestižnu nagradu „Zlatni volan“

Kia XCeed osvojio prestižnu nagradu „Zlatni volan“

Novi krosover primio priznanje za „najbolji auto za manje od 35.000 EUR“  Kijin novi urbani krosover XCeed nedavno je primio priznanje Zlatni volan (Das Goldene Lenkrad) koje se najčešće naziva najvažnijom nemačkom automobilskom nagradom...

Lotus Evija prvi put u akciji (VIDEO)

Lotus Evija prvi put u akciji (VIDEO)

Prvi put, Lotus nam je omogućio da pogledamo prototip modela Lotus Evija u pokretu. Prototip sa brojem 2 testira se u uslovima visokih brzina, a serijska produkcija kreće uskoro...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje