AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Sistem City Brake Control osvojio nagradu ‘Euro NCAP Advanced’

Sistem City Brake Control osvojio nagradu ‘Euro NCAP Advanced’

Od 2010. godine, ‘Euro NCAP Advanced’ nagrađuje proizvođače koji opremaju svoje automobile najnovijim sigurnosnim sistemima koji vozačima garantuju stvarne prednosti...

Ove inovacije obuhvataju novu funkciju „City Brake Control“ (kontrola kočenja u gradskoj vožnji) koja je osvojila prestižnu nagradu ‘Euro NCAP Advanced’ (nagrada za napredne sigurnosne tehnologije Evropskog programa za ocenjivanje novih automobila) za 2013. godinu.

Inovativni i aktivni sigurnosni sistem, kao opcija na modelima Fiat Panda i 500L, opaža vozila ili prepreke ispred automobila i automatski aktivira kočnice ako vozač to ne uradi, radi izbegavanja sudara ili radi ublažavanja njegovih posledica.

Sistem „City Brake Control“ je kreiran kako bi vozačima pružio podršku u gradskoj vožnji i uvek je uključen kada se automobil kreće brzinama od 5 do 30 km/h. Aktivirajući se kad god se upali motor, sistem može biti isključen i ponovo uključen po želji vozača.

Konkretno, sistem „City Brake Control“ koristi laserski senzor tipa LIDAR (opažanje svetlosti i određivanje daljine) koji se nalazi na gornjem delu vetrobrana,  radi komunikacije sa sistemom ESC (Elektronska kontrola stabilnosti). Zavisno od određenih parametara (kao što su stanje puta, dinamika i putanja kretanja vozila, pozicija prepreka i stanje guma, itd.), uključivanjem sistema, moguće je potpuno izbeći ili olakšati posledice sudara („Izbegavanje sudara“ ili „Ublažavanje posledica sudara“).

Sistem City Brake Control osvojio nagradu ‘Euro NCAP Advanced’

Sofisticirani uređaj objedinjuje tri funkcije: Automatsko kočenje u kritičnim situacijama (AEB), Predpunjenje kočionog sistema i Podrška kočenju. Poštujući želje vozača koji u potpunosti zadržava kontrolu nad vozilom, AEB uključuje kočenje u kritičnim situacijama kada se čini da je sudar neizbežan, a vozač ne reaguje. Time zapravo predviđa njegovu/njenu reakciju.

Funkcija "Predpunjenja", pak, vrši predpunjenje kočionog sistema radi obezbeđenja bržeg odgovora na komande, i kad se uključi sistem Automatskog kočenja u kritičnim situacijama i kada vozač pritisne kočnicu. Funkcija Podrške kočenju, s druge strane,  prepoznaje kritične situacije i prilagođava odgovor na komandu kočione pedale, radi bržeg postizanja kočionog dejstva.


FAS

Toyota Start Your Impossible Talk na Belom dvoru (FOTO)

Toyota Start Your Impossible Talk na Belom dvoru (FOTO)

Toyota Srbija je organizovala druženje srpskih (para)olimpijaca s predstavnicima medija i VIP zvanicama na Belom dvoru, na kome su Saška Sokolov, Goran i Ivana Maksimović i Dejan Majstorović govorili o svojim karijerama i  pripremama za Igre koje će sledeće godine biti održane u Japanu...

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

U četvrtak 28.novembra 2019. godine otvoren je novi velelepni prodajno servisni centar u Beogradu. Volvo Car centar Beograd nalazi se na adresi Auto-put za Novi Sad 98 u Zemunu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje