AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Volvo FM – funkcionalni dizajn za atraktivno radno okruženje

Novi Volvo FM – funkcionalni dizajn za atraktivno radno okruženje

Tokom razvoja kabine novog kamiona Volvo FM, sve vreme su u centru pažnje bili svakodnevni radni uslovi vozača. Kreirano je efikasno, ergonomsko i bezbedno radno mesto koje odlikuju moderan dizajn i sve potrebne funkcije nadohvat ruke...

Novi Volvo FM – funkcionalni dizajn za atraktivno radno okruženje

Pogledajte vest Novi Volvo FM – bolja vožnja uz veću efikasnost i manje troškove.

 

Kabina je postavljena nisko na šasiju, što olakšava ulazak jer postoje samo dva stepenika i povećava vidljivost vozača, a tamni deo odmah ispod vetrobranskog stakla naglašava nisku pojavu.

Kao i kod kamiona FH, klasičan Volvo simbol je premešten gore i nalazi se ispod vetrobranskog stakla.

„Kabina ima moderan izgled sa izraženim Volvo identitetom. Deluje niže, praktičnije. Blago zaobljeni uglovi nagnuti unazad povećavaju aerodinamičku efikasnost. Novi FM je usklađen sa saobraćajem na vrlo zanimljiv način", kaže direktor za dizajn Rikard Orel.

Gornji deo prednje konstrukcije kabine je jednodelan i lako se otvara. Praktičan rukohvat je integrisan sa prednjom konstrukcijom. Donji deo maske hladnjaka se izvlači da bi se dobio široki stepenik, što je praktično, na primer, za čišćenje vetrobranskog stakla.

Da bi kabina imala vrhunski kvalitet i da bi radno okruženje bilo što bezbednije, napravljena je od vrlo istegljivog čelika i testirana prema najstrožim bezbednosnim normama na svetu.

Nova prednja svetla

Nova prednja svetla prepoznatljivih linija takođe naglašavaju vezu sa novim kamionom Volvo FH. I duga i kratka svetla imaju bolje performanse. Mnogo se lakše servisiraju pošto su sva prednja svetla, uključujući pokazivače pravca i upadljiva, nagnuta dnevna svetla za vožnju, integrisana u istom kućištu.

Kupac može još da poveća efikasnost prednjih svetala ako poruči biksenonska i aktivna prednja svetla, koja povećavaju vidljivost u mraku jer usmeravaju svetlosne snopove u smeru skretanja kamiona.

Novi Volvo FM – funkcionalni dizajn za atraktivno radno okruženje

Pogledajte vest Volvo Dynamic Steering: Vožnja bez napora + VIDEO.

 

Udobno i praktično radno mesto


Udobnost i ergonomičnost vozačevog radnog mesta povećavaju potpuno nova instrument tabla i nove funkcije u kabini.

„Hteli smo da kreiramo radno okruženje koje će pomoći kupcima da privuku najbolje vozače. Nudimo im dobro raspoređeno i logično okruženje gde su sva dugmad, komande i funkcije nadohvat ruke", objašnjava Ulf Andreason, menadžer za razvoj kabina u firmi Volvo Trucks.

Novo sedište može da bude nagnuto unapred za još četiri stepena, a naslon za leđa je 10 milimetara tanji. Opseg podešavanja je veći, a položaj za vožnju bolji, pre svega za visoke vozače.

Novo sedište je dizajnirano tako da bolje podupire slabine i bokove, a prostor za noge je veći pošto je kontakt brava premeštena na instrument tablu.

Novi Volvo FM – funkcionalni dizajn za atraktivno radno okruženje

Nagnuta instrument tabla

Nova instrument tabla je nagnuta ka vozaču i sva dugmad i komande se lako uočavaju i nadohvat su ruke. Na volanu se nalaze integrisane komande za nekoliko funkcija, uključujući regulaciju stalne brzine kretanja, telefon, Dynafleet i navigaciju.

U modul za fleksibilne prekidače mogu se staviti razne komande. Na primer, I-Shift menjačem se može rukovati preko četiri dugmeta umesto preko standardne kontrolne jedinice pored sedišta.

Instrument tabla takođe ima više inteligentnih odeljaka za odlaganje stvari.

„Naša osnovna ideja je da treba da bude puno odeljaka za odlaganje stvari da bi vozač lakše radio. Dokumenti, tovarni listovi, magnetne identifikacione kartice i lične stvari - za sve njih postoje specijalno dizajnirani odeljci", objašnjava Ulf Andreason.

Novi Volvo FM – funkcionalni dizajn za atraktivno radno okruženje

Bezbednija vožnja

Novi Volvo FM takođe može da ima sistem za pomoć vozaču sa radarom i kamerom koji ga upozorava na sudar sa vozilom ispred.

„Ovaj sistem u početku upozorava vozača, što je u većini slučajeva dovoljno da bi se sprečila teška nesreća", kaže Karl-Juhan Almkvist, direktor za bezbednost saobraćaja i proizvoda u firmi Volvo Trucks.

Prednja zaštita od podletanja je laka konstrukcija projektovana tako da apsorbuje značajan deo udara u slučaju sudara sa lakšim vozilom.

Novi Volvo FM – funkcionalni dizajn za atraktivno radno okruženje

Daljinski upravljač za lakše rukovanje teretom

Volvo FM se takođe može poručiti sa sistemom koji vozaču olakšava posao čak i izvan kabine.

„Pomoću našeg bežičnog daljinskog upravljača vozač može odmah da vidi kolika je težina tereta i kako je raspoređena na utovarnoj platformi. Daljinski upravljač takođe omogućava obavljanje niza drugih zadataka bez čestog ulaženja u kabinu i izlaženja iz nje", kaže Samuel Nerdal, menadžer proizvodnog programa za električne i elektronske sisteme u firmi Volvo Trucks.

Novi Volvo FM – funkcionalni dizajn za atraktivno radno okruženje

Daljinska kontrola preko nove aplikacije za mobilni telefon

Aplikacija za mobilni telefon „My Truck" (Moj kamion) još jedna je nova korisna funkcija za vozače jer omogućava kontrolu i praćenje niza kamionskih funkcija sa bilo kog mesta. Funkcije aplikacije su:

Daljinsko aktiviranje grejača: Ako kamion ima parkirni grejač ili hladnjak, on se može startovati direktno ili programiranjem tajmera preko aplikacije;


„Instrument tabla" koja vozaču daje razne informacije: trenutni nivo dizel goriva, tečnosti AdBlue, motornog ulja, rashladne tečnosti i tečnosti za pranje vetrobranskog stakla, kao i status akumulatora i raznih lampica;

 

Informacije o zaključanim ili otključanim vratima;


Status alarma: Ako se aktivira alarm, vozač se upozorava preko mobilnog telefona.

VIDEO:



Volvo Trucs Serbia

Toyota Start Your Impossible Talk na Belom dvoru (FOTO)

Toyota Start Your Impossible Talk na Belom dvoru (FOTO)

Toyota Srbija je organizovala druženje srpskih (para)olimpijaca s predstavnicima medija i VIP zvanicama na Belom dvoru, na kome su Saška Sokolov, Goran i Ivana Maksimović i Dejan Majstorović govorili o svojim karijerama i  pripremama za Igre koje će sledeće godine biti održane u Japanu...

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

U četvrtak 28.novembra 2019. godine otvoren je novi velelepni prodajno servisni centar u Beogradu. Volvo Car centar Beograd nalazi se na adresi Auto-put za Novi Sad 98 u Zemunu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje