AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Volvo FM – bolja vožnja uz veću efikasnost i manje troškove

Novi Volvo FM – bolja vožnja uz veću efikasnost i manje troškove

Novi Volvo FM uvodi potpuno nove standarde za upravljanje i ponašanje na putu i daje efikasnosti novu dimenziju. U poboljšane vozne karakteristike spadaju revolucionarni Volvo Dynamic Steering i niz poboljšanja na šasiji...

Novi Volvo FM – bolja vožnja uz veću efikasnost i manje troškove

Pogledajte vest Uskoro stiže novi Volvo FM - Da li ste ga videli?

 

Osim toga, kamion nudi novu tehnologiju i nove usluge čiji su glavni ciljevi transportna efikasnost i radni troškovi transportne firme.

„Vozač postiže izvanredne vozne karakteristike, a prevoznik maksimalnu radnu efikasnost i minimalne troškove goriva", kaže Klaes Nilson, predsednik firme Volvo Trucks.

Volvo Dynamic Steering, bolje oslanjanje spreda i pozadi i novi oslonci motora doprinose izvanrednim voznim karakteristikama novog modela Volvo FM. Stručnjaci za šasije u firmi Volvo Trucks fokusirali su se i na optimizaciju težine.

VIDEO:




„Značajna redukcija težine kod svih verzija kamiona Volvo FM čini ih vrlo konkurentnim za transportni segment kod koga je bitna težina, npr. za transport cisterni i rasutog tereta, jer kupci žele lake kamione sa predvidljivim i bezbednim voznim karakteristikama", objašnjava Klaes Nilson.

Proizvodnja novog kamiona Volvo FM za kupce u Evropi počinje u septembru 2013.

Novi Volvo FM – bolja vožnja uz veću efikasnost i manje troškove

Pogledajte vest Volvo Dynamic Steering: Vožnja bez napora + VIDEO.


Jedinstveni upravljački sistem

Volvo Dynamic Steering je kombinacija elektronski regulisanog elektromotora na upravljačkom prenosniku i hidrauličnog servo upravljanja. On daje kamiondžiji niz prednosti:

Na malim brzinama vozač može da se opusti i da upravlja kamionom ne naprežući ramena i ruke. Volvo Dynamic Steering se automatski vraća u centralni položaj pri hodu unazad;
Sistem automatski kompenzuje strmo nagnute puteve i bočne vetrove, pa vozač može da vozi pravolinijski ne pomerajući volan;
Stabilnost po pravcu omogućava opuštenu vožnju i potpunu kontrolu pri svim brzinama;
Nepravilnosti na putu, kao što su pukotine i udarne rupe, minimalno ometaju vozača.

Novi Volvo FM – bolja vožnja uz veću efikasnost i manje troškove

Tri upravljive osovine

Još jedna nova karakteristika su tri upravljive osovine, jedna napred i dve nazad na 8x2 sa trostrukom osovinom, a dve napred i jedna nazad na 8x2 sa dve prednje osovine.

„Krug zaokretanja je znatno manji, pa se kamionski pneumatici ne usecaju u površinu puta, što je idealno pri prikupljanju proizvoda u skučenim oblastima kao što su seoska dvorišta", kaže Peter Frleta, stručnjak za šasije u firmi Volvo Trucks.


VIDEO:



Vrlo cenjeni sistem oslanjanja A-Ride sada se može poručiti sa disk ili doboš kočnicama.
I-See štedi gorivo

Volvo Trucks uvodi novu tehnologiju i nove usluge čiji je cilj da smanje transportne troškove kupaca. Poboljšana I-See tehnologija, dopuna I-Shift menjača, može se poručiti za Volvo FM.

I-See je uglavnom razvijen za dugolinijski transport i može da uštedi do 5% goriva. Ova tehnologija elektronski snima informacije o topografiji puteva po kojima se kamion vozi.

„Kod proširene verzije takođe se unapred mogu preuzeti informacije iz drugih vozila. Znači da vozač može maksimalno da iskoristi I-See već pri prvoj vožnji po određenom putu", kaže Anders Erikson, menadžer za razvoj I-See tehnologije.

Pri korišćenju snimljenih ili preuzetih podataka o putu, automatski se optimizuju promena stepena prenosa, brzina i pomoćno kočenje pri sledećoj vožnji kamiona istom rutom.

Novi Volvo FM – bolja vožnja uz veću efikasnost i manje troškove

Usluge za uštedu goriva

U druge funkcije i usluge za uštedu goriva za vozače Volvo kamiona spadaju Dynafleet usluga za gorivo i životnu sredinu, saveti za gorivo i obuka u efikasnoj vožnji.

„Suština je u stilu vožnje, u tome kako planirate da vozite. Bez obzira na iskustvo, uvek ima šta da se poboljša radi veće rentabilnosti transportne firme", kaže Jarko Ajne, odgovoran za obuku vozača i davanje saveta za gorivo.

Maksimalna radna efikasnost

Prvoklasni kvalitet je zaštitni znak firme Volvo - a novi Volvo FM je izdržao sistematski program testiranja i verifikacije u uslovima koji su isti kao u stvarnom kamionskom radnom okruženju.

VIDEO:



Zahvaljujući prvoklasnom proizvodu i opciji telematike za nadzor habanja i stanja određenih ključnih komponenti, Volvo Trucks može vlasniku kamiona da ponudi zlatni ugovor o servisiranju sa garantovanom maksimalnom radnom efikasnošću.

„U radionici mogu preko računara da prate stvarno habanje raznih komponenti. Na taj način, radionica može blagovremeno da kontaktira sa transportnom firmom i isplanira servisiranje kada je to najpogodnije", objašnjava Kristijan Gustavson, direktor za servisne usluge u firmi Volvo Trucks.

Kompletan asortiman Euro 6 motora

Od samog početka proizvodnje, za novi Volvo FM koristiće se kompletan asortiman 11-litarskih i 13-litarskih motora. Sve verzije zadovoljavaju zahteve predstojećeg Euro 6 standarda koji počinju da važe početkom 2014. Snaga D13 motora iznosi od 420 KS do 500 KS, a D11 motora od 330 KS do 450 KS.

„Dodatno smo razvili svoju tehnologiju Selective Catalytic Reduction (SCR). Novi Euro 6 motori imaju izvanredne performanse i vrlo ekonomičnu potrošnju goriva", kaže Astrid Drevsen, menadžerka proizvodnog programa za motor u firmi Volvo Trucks.

Volvo Trucs Serbia

Toyota Start Your Impossible Talk na Belom dvoru (FOTO)

Toyota Start Your Impossible Talk na Belom dvoru (FOTO)

Toyota Srbija je organizovala druženje srpskih (para)olimpijaca s predstavnicima medija i VIP zvanicama na Belom dvoru, na kome su Saška Sokolov, Goran i Ivana Maksimović i Dejan Majstorović govorili o svojim karijerama i  pripremama za Igre koje će sledeće godine biti održane u Japanu...

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

Otvoren novi Volvo Car centar Beograd

U četvrtak 28.novembra 2019. godine otvoren je novi velelepni prodajno servisni centar u Beogradu. Volvo Car centar Beograd nalazi se na adresi Auto-put za Novi Sad 98 u Zemunu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje