AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nove procedure i kontrole za uvoz polovnih vozila u Srbiju

Nove procedure i kontrole za uvoz polovnih vozila u Srbiju

Agencija za bezbednost saobraćaja pripremila je odgovarajuću proceduru za ovu aktivnost trudeći se da budućim uvoznicima upotrebljavanih vozila omogući brzu i efikasnu uslugu. Kontrolisanje upotrebljavanih vozila vršiće šest ovlašćenih organizacija za kontrolisanje na preko 300 ispitnih mesta u Republici Srbiji gde će se ova aktivnost i sprovoditi.

Dana 11.04.2014. godine (“Službeni glasnik RS”, br 40/14) Ministarstvo saobraćaja Republike Srbije objavilo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o ispitivanju vozila (“Službeni glasnik RS”, br. 8/12, 13/13, 31/13 i 114/13), koji stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 19.04.2014. godine.

Ove izmene i dopune, pored ostalog, u najvećoj meri se odnose na početak primene dela Pravilnika koji se odnosi na KONTROLISANjE motornih i priključnih vozila koja se uvoze kao upotrebljavana sa ciljem stvaranja uslova za kvalitetniju tehničku kontrolu, kao i kontrolu verodostojnosti prateće dokumentacije vozila, da bi se kao rezultat dobilo bezbednije vozilo na putevima Republike Srbije i tačni tehnički podaci o samom vozilu. Tačnost svih tehničkih podataka o vozilu, koji su ne retko bili i predmet zloupotrebe, pre svega radi umanjivanja dažbina prilikom registracije vozila, predstavlja jedan od važnih razloga za početak primene ovog Pravilnika.

Agencija za bezbednost saobraćaja pripremila je odgovarajuću proceduru za ovu aktivnost trudeći se da budućim uvoznicima upotrebljavanih vozila omogući brzu i efikasnu uslugu. Kontrolisanje upotrebljavanih vozila vršiće šest ovlašćenih organizacija za kontrolisanje na preko 300 ispitnih mesta u Republici Srbiji gde će se ova aktivnost i sprovoditi. Pri tome je naročita pažnja usmerena na pokrivanje najvećih centara u kojima se vrši uvoz i carinjenje najvećeg broja upotrebljavanih vozila.

Na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja www.abs.gov.rs blagovremeno će biti objavljene sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu sprovođenja postupka kontrolisanja vozila, zatim uplatni računi za sve troškove sa iznosima kao i adrese ispitnih mesta.

Ova procedura počinje postupkom carinjenja, tako što će radnici Uprave carina omogućiti uvoznicima da prilikom smeštaja pod carinski nadzor vrše ujedno i izuzimanje vozila radi predmetnog kontrolisanja. Uvoznik dovozi vozilo na ispitno mesto uz popunjen zahtev i potrebne dokaze o uplatama kao i sa originalnom saobraćajnom dozvolom koja će nakon kontrole biti vraćena. Ovlašćena organizacija o izvršenom kontrolisanju sačinjava zapisnik, a na osnovu toga Agenciji za bezbednost saobraćaja dostavlja IZVEŠTAJ o kontrolisanju. Na osnovu pozitivnog izveštaja Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje Uverenje o ispitivanju (kontrolisanju) vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, što se koristi u daljem postupku carinjenja odnosno registracije vozila. Počev od izdavanja ovog Uverenja, koje sadrži i podatak da li vozilo ispunjava uslove člana 4. stav 1. Uredbe o uvozu motornih vozila (“Službeni glasnik RS”, br. 23/10), Agencija za bezbednost saobraćaja će izdavanje Potvrda „EURO 3“ vršiti samo za vozila za koja Uprava carine u postupku carinjenja naknadno zatraži.

Svi postupci započeti pred carinskim organima zaključno sa 18.04.2014. godine biće sprovedeni po procedurama koje su važile do objavljivanja Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o ispitivanju vozila (“Službeni glasnik RS”, br 40/14), odnosno ova vozila neće biti podvrgnuta postupku kontrolisanja vozila.

Takođe je potrebno istaći da je Agencija za bezbednost saobraćaja sa Ministarstvom finansija – Upravom carina, Ministarstvom saobraćaja, kao i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova postigla punu koordinaciju svih potrebnih aktivnosti kako bi početak primene ovog Pravilnika prošao nesmetano. Inače, Agencija za bezbednost saobraćaja je predložila Ministarstvu saobraćaja odlaganje primene navedenog Pravilnika, prvenstveno zbog utvrđivanja metodologije rada prilikom kontrolisanja vozila i obuke ljudi koji bi to obavljali, ali su ovlašćene institucije za ispitivanje vozila istakle spremnost da se sa ovim procesom može započeti odmah.

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje