AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Karakoram Highway: Najviši autoput na svetu

Karakoram Highway: Najviši autoput na svetu

Od uništenog puta, sa mnoštvom rupa i neravnina, koji vijuga između velikih stenovitih planinskih vrhova, polako nastaje gladak autoput. Kineski i pakistanski radnici, od najvišeg asfaltnog puta na svetu, sa najvišom tačkom na 4.693 metra iznad mora, prave autoput. Autoput Karakoram spaja pakistanski region Gilgit sa kineskom provincijom Sin-tiang...

Karakoram Highway: Najviši autoput na svetu

Naravno, autoput je dobio ime po planinskom vencu kroz koji prolazi, a zbog nadmorske visine na kojoj se nalazi, zovu ga i "deveto čudo sveta". Peking tvrdi, da je autoput poklon za susedni Pakistan, ali realnost je da Kina njegovom izgradnjom želi da efikasnije sprovede svoje dugoročne strateške ciljeve. Ova putna veza najpre će služiti za transport kineske robe do najvećeg grada i najveće luke u Pakistanu, Karačija, odakle kineska roba putuje u ceo svet. Pored autoputa, biće izgrađen i plinovod za iranski plin.

Kako prenose neki zapadni mediji, Indija je zabrinuta, da se ovim autoputem do Indijskog okeana, pored robe, može brzo transportovati i teška vojna oprema. "Mi Kinezi smo uvek kritikovani, da radimo nešto nepravedno. Ali, takve optužbe govore više o onima od kojih dolaze, nego o nama samima." - sa smehom kaže Li, jedan od odgovornih za novi autoput. Zanimljivo je da je gradilište obezbeđeno pakistanskim vojnicima, koji u rukama drže automatske puške. Bezbednost je na prvom mestu, kažu na gradilištu.

Karakoram Highway: Najviši autoput na svetu

Gore pomenuti Li, smatra da je svrha izgradnje autputa, da obezbedi pouzdane veze između Kine i Pakistana, koja će se koristiti tokom cele godine. Sada je zbog snega u zimskom periodu, put zatvoren. Autoput se prostire između planinskih vrhova kao što su Nanga Parbat i K2 (preko 8.000 metara nadmorske visine). Prvi put, ovde je izgrađen 60-ih godina prošlog veka, pomoću eksploziva. Zanimljivo je da je i originalni put bio "dar" Kine Pakistanu, a na njemu je radilo oko 20 kineskih i oko 15 hiljada pakistanskih radnika - uglavnom vojnika. Prilikom izgradnje originalnog puta, život je izgubilo nekoliko stotina ljudi.

Karakoram Highway: Najviši autoput na svetu

Umesto uništenog zemljanog neravnog puta, sada je ovde autoput, koji negde ima i četiri saobraćajne trake. Procenjena vrednost: oko 400 miliona dolara. Put će biti završen sledeće godine.

Automagazin.rs

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje