AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Balkanska Minijada 2012

Balkanska Minijada 2012

Ovogodišnja Balkanska Minijada, četvrta po redu, okupila je više od 100 učesnika, koji su došli iz Finske, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Italije, Grčke, Velike Britanije, Makedonije i Srbije, zemlje domaćina. Organizator je vredni Mini Club Serbia, uz klub VW Buba, verovatno najvredniji klub ljubitelje i vlasnika jednog modela automobila kod nas...

Balkanska Minijada 2012

Skup su pomogle firme Foerch, Delta Mini, LukOil, Castrol, Sintium i Sworks. Na platou ispred Skuštine Beograda legendarnom Miniju društvo su pravili i najnoviji Miniji koji se proizvode pod dirigentskom palicom BMW-a, ali koji sada imaju potpuno drugu filozofiju, ali i veličinu. Originalni Mini se pojavio davne 1959. godine pod okriljem kompanije British Motor Corporation (BMC). Konstruktor je bio slavni Sir Alec Issigonis. Bio je to prvi mali automobil sa prednjim pogonom i poprečno postavljenim motorom.

To je i danas važeći standard u svetskoj automobilskoj industriji. Mini je postao svetska automobilska legenda i jedna od ikona Britanske industrije uopšte. Na ovogodišnjem skupu društvo su mu pravili rođaci sa ostrva, dva Austina 1300, u proizvodnji bio od 1963 – 1974, Austin Allegro, u proizvodnji bio od 1973 – 1983, i sportski MG F, u proizvodnji bio od 1995 – 2011, tek toliko da pokažu koliko je nekada bila moćna britanska auto industrija i BMC.

Balkanska Minijada 2012

Na ovogodišnjem skupu, kao i na ranijim, bilo je puno različitih modela Minija, različitih godina proizvodnje, u različitom stanju. Najstariji Mini na skupu bio je Mini Morris Cooper, proizveden 1965. godine, vlasništvo Karla Bajta iz Maribora, iz Slovenije. Ovaj izuzetno vredni trkač je kupljen u Londonu, a novi vlasnik mu je promenio položaj upravljača, sa desne je prebačen na levu stranu. Nepotreban trošak, a kvari mu i autentičnost.

Balkanska Minijada 2012

Odmah do njega, po starosti, bio je Mini Morris Traveller, proizveden 1966. godine, koji je, takođe, došao iz Slovenije. Iz Velike Britanije sa svojim Minijem došao je Jeff Ruggles, urednik britanskog časopisa Mini Magazine, časopisa posvećenog ovom legendarnom automobilu. U svom časopisu je već puno puta pisao o Balkanskoj Minijadi i Srbiji, uvek sve najbolje. Skoro da mu zameraju pristrastnost.

Balkanska Minijada 2012

Foto:

 

Balkanska Minijada 2012
Balkanska Minijada 2012
Balkanska Minijada 2012

Tekst i foto: Ljubomir Ivanović

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje