AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Bosch otvara novu fabriku poluprovodnika u Drezdenu, u Nemačkoj

Bosch otvara novu fabriku poluprovodnika u Drezdenu, u Nemačkoj

Nastavljajući svoj put značajnih investicija u Nemačkoj, Bosch gradi fabriku poluprovodnika u Drezdenu. Da bi se zadovoljila potražnja usled sve veće primene interneta stvari (IoT) i mobilnosti, nova lokacija će proizvoditi čipove na osnovu poluprovodnika od 12 inča.

Izgradnja visokotehnološke fabrike treba da bude završena do kraja 2019. godine. Nakon faze puštanja u pogon, proizvodnja će verovatno početi s radom krajem 2021. Ukupna ulaganja u lokaciju biće do otprilike milijardu evra.


„Nova fabrika poluprovodnika je najveća pojedinačna investicija u istoriji kompanije Bosch dugoj više od 130 godina“, rekao je dr Volkmar Dener, predsednik upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH. Čak 700 novih radnih mesta otvoriće se u Drezdenu. „Poluprovodnici su ključne komponente svih elektronskih sistema. Kako povezivanje i automatizacija raste, oni se koriste u sve većem broju oblasti primene. Širenjem proizvodnih kapaciteta poluprovodnika, dali smo sebi dobru osnovu za budućnost i jačanje konkurentnosti“, rekao je Dener. Prema studiji PricewaterhouseCoopers, globalno tržište poluprovodnika rašće za više od 5 posto godišnje do 2019. godine, dok tržišni segmenti mobilnosti i IoT-a napreduju naročito ubrzano.

Investiranje u Nemačku kao visokotehnološku lokaciju


Brigit Cipris, nemački savezni ministar za ekonomske odnose i energetiku, podržala je ulaganje kompanije Bosch u Nemačku kao visokotehnološku lokaciju: „Podržavamo odluku kompanije Bosch da investira u Saksoniji. Jačanje stručnosti u oblasti poluprovodnika u Nemačkoj, kao i u Evropi, predstavlja ulaganje u ključne tehnologije budućnosti, a samim tim i veoma važan korak ka očuvanju i unapređenju konkurentnosti, što se odnosi i na Nemačku kao industrijsku lokaciju. „U skladu sa odobrenjem Evropske komisije, Ministarstvo za ekonomske odnose i energetiku (BMWi) planira da podrži izgradnju i puštanje u rad nove fabrike poluprovodnika u Drezdenu.“ Kao industrijska lokacija, savezna država Saksonija nudi odlične uslove za unapređenje naše ekspertize u oblasti poluprovodnika“, rekao je dr Dirk Hohajzel, član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH.


Koncetracija mikroelektronike u Drezdenu, poznata i kao Silikonska Saksonija, bez konkurencije je u Evropi. Ona uključuje automobilske dobavljače i pružaoce usluga, kao i univerzitete koji nude tehnološku ekspertizu. Pored toga, Inicijativa digitalnih koncentratora, koju je pokrenula BMWI, ima za cilj da Drezden postane IoT ekosistem. Bosch planira blisku saradnju sa lokalnim kompanijama, i na taj način da se industrijska pozicija ojača ne samo Nemačkoj već i Evropi kao industrijskoj lokaciji. „Ovo je još jedna dobra odluka za vodeću evropsku mikroelektronsku grupu koja se nalazi u Saksoniji. Želeo bih da se zahvalim kompaniji Bosch što ima poverenja u ovu lokaciju, kao i njenu radnu snagu, i saksonsku inovativnost. Novi proizvodi za IoT i povezana proizvodnja među najvažnijim su temama u sektoru mikroelektronike, kao i u evropskoj industriji u celini“, rekao je Stanislav Tilih, savezni predsednik ministar Saksonije.

Bosch otvara novu fabriku poluprovodnika u Drezdenu, u Nemačkoj

12-inčna tehnologija kao osnova za ekonomiju obima


Poluprovodnici su ključna tehnologija našeg modernog doba, posebno zato što proizvodnja, mobilnost i kuće postaju sve povezanije, i automatizovanije, sa sve više elektronike. Proces izrade poluprovodničkih čipova uvek počinje na silikonskom disku, koji je poznat kao poluprovodnička ploča. Što je veći njegov prečnik više čipova može se napraviti po proizvodnom ciklusu. U poređenju sa konvencionalnim poluprovodničkom pločom od 6 i 8 inča, 12-inčna tehnologija poluprovodnika nudi ekonomiju obima. Ovo je važno, jer omogućava da Bosch zadovolji rastuću potražnju za poluprovodnicima usled povezane mobilnosti i aplikacija koje se odnose na pametne kuće i pametne gradove.


Vodeći proizvođač poluprovodnika i pionir u MEMS proizvodnji


Za više od 45 godina, Bosch je napravio poluprovodničke čipove u više varijanti, pre svega kao specifično primenljiva integrisana kola (ASIC), poluprovodnike struje i mikro-elektro-mehanički sistem (MEMS). Bosch ASIC se koriste u vozilima od 1970. Oni su prilagođeni individualnoj primeni, i od suštinskog su značaja za funkcije kao što su vazdušni jastuci. Od 2016. godine, svaki automobil koji izlazi sa proizvodnih linija u svetu ima u proseku više od devet čipova koje je proizveo Bosch.


Kada je reč o MEMS senzorima, Bosch je i pionir i vodeći svetski proizvođač. Pre više od 20 godina, dobavljač tehnologije i usluga razvio je tehniku mikroproizvodnje poznatu širom sveta kao „Bosch proces“, koja se koristi za izradu poluprovodnika. U fabrici poluprovodnika u Rojtlingenu, u Nemačkoj, Bosch trenutno proizvodi oko 1,5 miliona ASIC i 4 miliona MEMS senzora na dan na osnovu tehnologije zasnovane na 6 i 8 inča. Sve u svemu, kompanija je napravila više od 8 milijardi MEMS senzora od 1995. Danas, 75 odsto Bosch MEMS senzora koristi se u potrošačkim i komunikacionim primenama elektronike. Bosch MEMS senzori mogu se naći u tri od četiri pametnih telefona. Trenutni portfolio poluprovodnika uključuje pre svega senzore za ubrzanje, skretanje, masovni protok, pritisak i okolinu, kao i mikrofone, poluprovodnike i ASIC za ECU vozila.


PR

Emil Frey Auto Centar predstavio prvi MAR2020 salon u Srbiji

Emil Frey Auto Centar predstavio prvi MAR2020 salon u Srbiji

Kompanija Emil Frey Auto Centar d.o.o. otvorila je vrata svog potpuno renoviranog salona na Novom Beogradu za posetioce. Ovo je prvi i za sada, jedini, Mercedes-Benz salon u Srbiji dizajniran prema strogim principima i standardima MAR2020 propisanim od strane kompanije Mercedes-Benz AG...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje