AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Efekat umreženog automobila u 2025. godini

Efekat umreženog automobila u 2025. godini

Nakon duže vožnje na auto-putu desi se trenutak iznenadnog straha: zastoj iza sledeće krivine. Kada kasnije dođete do svog odredišta, nema parkinga nigde na vidiku. U današnje vreme to je svakodnevni život za volanom.

Međutim, za manje od deset godina, postojaće potpuno nove mogućnosti: potpuno autonomna vožnja obezbediće opušteno putovanje auto-putem, automobili ispred vas slaće blagovremena upozorenja o usporavanju saobraćaja, i Vaše vozilo će smanjiti brzinu pre nego što nastane opasna situacija. Na kraju putovanja, navigacioni uređaji vodiće vozača direktno do slobodnog prostora za parking ili će automobil čak naći svoj put kroz garažu potpuno samostalno.

 


Uz integraciju automobila u internet, ta vizija iz naučne fantastike prelazi u realnost. „Efekat umreženog automobila u 2025. godini”, istraživanje koje su sproveli Bosch i konsalting firma Prognos, detaljno prikazuje šta će taj trend značiti konkretno za SAD, Nemačku i veće gradove u Kini. Rezultat: sigurnosni sistemi i funkcije zasnovane na „cloud“ platformi mogu sprečiti oko 260.000 nezgoda, 390.000 tona manja emisija CO2 i omogućiti vozačima više dodatnih sati za druge aktivnosti. „Povezana mobilnost će značiti manje nezgoda, manju potrošnju goriva i manje stresa”, rekao je dr Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Bosch, sumirajući rezultate kalkulativnih predviđanja.

 

Poznati sistemi asistencije i bezbednosti postaće pravi izvori podataka


„Skriveni junaci umrežene revolucije su sistemi asistencije i sistemi udobnosti sa kojima smo često već upoznati”, rekao je Hohejzel. Prema predviđanjima, elektronski program stabilnosti (ESP) će biti do 2025. godine dostupan u skoro 90% vozila u sve tri države obuhvaćene istraživanjem, a automatski sistemi iznenadog kočenja i asistencije pri kretanju u kolovoznoj traci u do 40 posto automobila. Sistemi za veću udobnost i umreženost će se takođe nalaziti u većini automobila: 2025. godine pametni telefoni će biti ugrađeni u sistem infozabave približno svakog drugog vozila.


Rastući broj takvih sistema i njihova sve veća povezanost sa internetom ne uslovljava povećanje broja njihovih komponenti, već deljenje informacija dobijenih od senzora. Senzori za ESP će prijavljivati nadolazeće delove zaleđenog puta, kamere će prikupljati podatke o ograničenju brzine i magli, a sistemi za pomoć pri parkiranju i upozorenja o vozaču u pogrešnoj traci će svoje informacije deliti sa ostalim sistemima, kojima su one potrebne.

Efekat umreženog automobila u 2025. godini

Rezultati i istraživanja „Efekat umreženog automobila u 2025. godini”


„Naše istraživanje pokazuje da će efekti umreženosti imati primetan uticaj na svakog vozača 2025. godine”, rekao je Hohejzel. Za svrhe istraživanja Bosch i Prognos su napravili proračune za SAD, Kinu i Nemačku. U nastavku se nalazi deo pojedinačnih otkrića:


- Godišnje će se izbeći više od 260.000 nezgoda (SAD: 210.000, Kina: 20.000, Nemačka: 30.000) koje uključuju telesne povrede – jednako broju nezgoda koje se dogode tokom dve godine samo u Berlinu, glavnom gradu Nemačke.
- 350.000 manje osoba povređenih u saobraćajnim nesrećama – isto kao 12 godina bez povreda u saobraćajnim nesrećama u Los Anđelesu. Samo će ih u SAD-u biti 290.000 manje (Kina: 25.000, Nemačka: 37.000).
- Oko 11.000 ljudi bi moglo biti spašeno uz pomoć umreženih sistema asistencije, od toga 4.000 u SAD-u (Kina: 7000, Nemačka: 300).
- Umreženi sistemi asistencije će uštedeti do 4,3 milijarde evra u materijalnim troškovima i štetama. To je skoro dvostruko veći iznos od iznosa koji je kineska vlada 2016. godine potrošila na poboljšanje kvaliteta vazduha u Pekingu. Ti iznosi predstavljaju značajne uštede za osiguravajuća društva i nešto više novca u džepu svakog vlasnika vozila. Od 3,6 milijardi evra uštede u SAD-u (Kina: 380 miliona evra, Nemačka 450 miliona evra), samo integracija pametnih telefona doneće više od 610 miliona evra.
- Skoro 400.000 tona manja emisija CO2 zahvaljujući funkcijama povezanih vozila – količina koju nacionalni park Švarcvald u Nemačkoj može da obradi za tri godine. Koncepti kao što su parkiranje zasnovano na globalnim podacima i aktivno upravljanje parkingom smanjiće vožnju zbog parkiranja za do 380 miliona kilometara, dok će autonomna vožnja dodatno uštedeti gorivo.
- Približno 70 miliona sati vožnje u SAD-u, Kini i Nemačkoj uštedeće se zahvaljujući funkcijama pomoći pri parkiranju. To je broj sati koji 40.000 radnika odradi u jednoj godini.
- 31 sat slobodnog vremena na auto-putu: građani SAD-a godišnje provedu 43 sata na auto-putevima (Kina: 26 sati, Nemačka: 39,5 sati). Autonomna vožnja i istovremena povezanost sa internetom oslobodiće oko 80 odsto vremena za volanom za druge aktivnosti: npr. čitanje, elektronsku poštu, video konferencije, filmove. Osobe koje često voze i pređu 40.000 kilometara godišnje bi mogle da dobiju 95 dodatnih produktivnih sati tokom svojih putovanja.

Efekat umreženog automobila u 2025. godini

Bosch je pokretač povezane mobilnosti


Teško je pronaći drugu kompaniju koja podstiče razvoj umrežavanja vozila u istoj meri kao što to radi Bosch. Tehnološka i servisna kompanija razvija potrebne tehnologije za umreženost, senzore i „cloud“ rešenja. Njihov portfolio se takođe proteže do niza različitih usluga kroz intuitivne ekrane i radne koncepte.


Metodologija istraživanja


Bosch i Prognos su ocenili ukupno jedanaest tehnologija za privatan prevoz putnika, a posebno njihovu raširenost i efekat do 2025. godine u SAD-u, Nemačkoj i metropolitskim područjima u Kini. „U proračunima smo simulirali brzinu kojom bi se nove tehnologije primenjivale u voznom parku”, objasnio je Stefan Kricinger, stručnjak za saobraćaj iz Prognosa. Model se temelji na međunarodnim statistikama o vozilima, podacima o nezgodama i trenutnim istraživanjima, kao i procenama kompanija Bosch i Prognos. Prognos od 1959. godine savetuje glavne ljude širom Evrope u područjima politike, poslovanja i društva po pitanju budućnosti. Zasnovano na neutralnim analizama i dobro utemeljenim prognozama, stručnjaci u Bazelu, Berlinu, Bremenu, Briselu, Dizeldorfu, Frejburgu, Minhenu i Štutgartu razvijaju praktične modele za donošenje odluka i buduće strategije za društva, ugovorne organe i međunarodne organizacije.


Više informacija o istraživanju „Efekat umreženog automobila u 2025. godini”

► YouTube video

 

PR

 

Emil Frey Auto Centar predstavio prvi MAR2020 salon u Srbiji

Emil Frey Auto Centar predstavio prvi MAR2020 salon u Srbiji

Kompanija Emil Frey Auto Centar d.o.o. otvorila je vrata svog potpuno renoviranog salona na Novom Beogradu za posetioce. Ovo je prvi i za sada, jedini, Mercedes-Benz salon u Srbiji dizajniran prema strogim principima i standardima MAR2020 propisanim od strane kompanije Mercedes-Benz AG...

Toyotin crossover u GR Sport verziji

Toyotin crossover u GR Sport verziji

Predstavljanjem nove varijante GR SPORT, s novim bojama, i ponudom opreme u C-HIC paketu, Toyotina gama C-HR za 2021. godinu donosi više prestiža, eksluzivnosti, uz moderan dizajnerski izraz, kao i izvanredne dinamičke karakteristike koje su već donele uspeh ovom C-SUV automobilu s posebnim statusom u okviru Toyotine ponude...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje