AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

BMW: Laser će zameniti LED svetla

BMW: Laser će zameniti LED svetla

Aktuelna generacija modela BMW serije 6 opremljena je adaptivnim svetlosnim grupama, koje su kompletno izvedene od LED dioda. Ali,BMW ističe da je laser logičan naslednik aktuelnih diodnih svetala. Konstruktori nemačke kompanije već rade na razvoju laser svetala, koja će se u serijskom automobilu pojaviti za nekoliko godina...

Laser će obezbediti bolju osvetljenost, koja će značajno uticati na povećanje bezbednosti. Pored toga, u poređenju sa LED svelima, laser će trošiti upola manje energije, čime će doprineti smanjenju potrošnje goriva, a samim tim i smanjenju emisije štetnih materija. Svetlosna efikasnost LED dioda iznosi 100 lumena po wattu (100 lm/W), a kod laserskih svetlosnih grupa će iznositi oko 170 lumena po wattu. Zahvaljujući boljoj efikasnosti, laser svetla će biti prvi put primenjena kof plug-in hibrida BMW i8, koji će se u proizvodnji pojaviti 2014. godine.

Laser je izvor monohromatskog i koherentnog svetla, koje ima samo jednu boju i jednu talasnu dužinu, a takva talasna dužina svetla ima konstantnu faznu razliku. Rezultat ovakvih karakteristika, jeste činjenica da laser emituje paralelni snop, čiji inetenzitet je gotovo hiljadu putaq veći od onog koji prave aktuelna LED svetla.

Svetlo lasera će biti prilagođeno za korišćenje u svakodnevnom saobraćaju. Originalni plavi laserski snop će pomoću fluoroscentnog fosfornog materijala biti promenjen u jasno belo svetlo. Takav intenzitet laser svetla neće biti nebezbedan za ostale učesnike u saobraćaju. BMW čak tvrdi da će laser svetlo biti prijatno za oko drugog učesnika u saobraćaju.

Sledeća prednost lasera biće dimenzije samih laserskih dioda, koje će biti veličine 10 mikrometara, što znači da su hiljadu puta manje od kvatratnih LED dioda. Zahvajujući malim gabaritima laserskih dioda, glavne svetlosne grupe će u budućnosti biti značajno manje nego dana, a s obzirom da prednja svetla imaju važnu ulogu u duzajnu automobila, možemo očekivati promene i u ovoj sferi. Nova svetla neće biti "duboka" kao sadašnja, a moći će da se smeste i na nove pozicije na automobilu.

Automagazin.rs

U dve „plave nedelje“ Fordova vozila s nižim cenama i poklon paketom

U dve „plave nedelje“ Fordova vozila s nižim cenama i poklon paketom

U celoj Fordovoj prodajno-servisnoj mreži u Srbiji generalni uvoznik, Grand Motors, od 20. maja do 3. juna organizuje prodajnu kampanju Blue week, tokom koje će potencijalnim kupcima, po posebnim, atraktivnim uslovima biti ponuđena ograničena količina novih i korišćenih automobila i lakih komercijalnih vozila ove marke, ali i „polovnjaci“ drugih proizvođača.

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Hyundai Motor Group (HMG), koje je deo i Kia, i Rimac Automobili (Rimac) najavili su svoje strateško partnerstvo kroz koje grupa Hyundai-Kia (HMG) pojačava svoje napore da postane lider u proizvodnji električnih vozila visokih performansi (EV) i ojača svoj status u ostvarenju programa „čiste mobilnosti" (eng. Clean Mobility).

Toyota Prius auto godine po izboru britanskih vozača

Toyota Prius auto godine po izboru britanskih vozača

Prius – svetski začetnik i najprodavaniji samopunjivi hibridni automobil – zabeležio je uverljiv učinak prema Driver Poweru, osvojivši i dodatne nagrade: u kategoriji Kompaktnog porodičnog automobila, te osvojivši prvo mesto po potrošnji goriva i troškovima eksploatacije, pri čemu obe nagrade osvaja drugu godinu zaredom...

123456. . .1416
Ott Tanak - Toyota Yaris WRC - Rally Chile
Slika nedelje