AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Električni koncept automobil Dacia Spring - Dacijina električna revolucija

Električni koncept automobil Dacia Spring - Dacijina električna revolucija

Verna svojoj ulozi revolucionara automobilske industrije, Dacia je spremna da nastavi priču o uspehu predstavljanjem konceptnog vozila Dacia Spring kojim najavljuje svoj prvi sasvim električni model. Dacia Spring je uvod u novu Dacijinu revoluciju koja bi električna vozila trebala da učini pristupačnima...

U samo 15 godina, Dacia je uspela da prodrma temelje automobilske industrije predstavljanjem revolucionarnih modela Logan (na tržištu novih automobila) i Duster (na tržištu SUV-ova). Marka ide u korak sa vremenom, ostajući pri tome verna svojim osnovnim načelima: jednostavna, savremena, pouzdana i izdržljiva vozila po pristupačnim cenama. Dacia je prava priča o uspehu sa ukupno 6,5 miliona kupaca kao i predvodnik na tržištu privatnih vozila u Evropi zahvaljujući uspesima modela Logan, Sandero i Duster.

Dacijina nova r-EV-olucija

Električni konceptni automobil Dacia Spring se zasniva na Renaultovoj viziji održive i pristupačne mobilnosti za sve, pri čemu zadržava osnovna načela i filozofiju marke Dacia. Najavljuje budući, sasvim električan gradski automobil sa četiri sedišta koji će ispunjavati najosnovnije potrebe i biti pristupačan najširem broju kupaca. Reč je o gradskom automobilu sa petoro vrata koji spaja jednostavnost, pouzdanost i pristupačnost, čineći vožnju još jednostavnijom.

Lagana i kompaktna serijska verzija Dacia Spring će imati domet od 200 km (WLTP) kojim osigurava bezbrižnu vožnju gradom i izvan njega.

U prodaji će se naći 2021.

Kako bi uspela u svojim namerama, Dacia se odlučila da se osloni na desetogodišnju stručnost Grupe Renault u proizvodnji električnih vozila.

Električni gradski automobil koji pokreće nove trendove

Konceptno vozilo Dacia Spring je pravo električno vozilo koje pokreće nove trendove. Pastelno siva karoserija je naglašena fluroscentno narandžastim detaljima sa mat završnom obradom koji se protežu preko blatobrana, krovnih nosača i pragova vrata, izuzetno visokim razmakom od tla kao i zaštitom podvozja ispod prednjeg i zadnjeg branika. Odvažan izgled SUV-a i kompaktne dimenzije ga čine savršenim za bezbrižnu svakodnevnu vožnju.

Posebna pažnja je posvećena svetlima. Full LED prednja svetla su postavljena na različite nivoe: vodoravni svetlosni potpis krasi gornji deo prednjeg kraja, dok su četiri simetrična svetla ugrađena u branik. Četiri full LED svetla pozadi čine svetlosni efekat u obliku dvostrukog slova Y. Tim je vizuelnim efektima najavljen novi svetlosni potpis marke Dacia.

Zahvaljujući novom dizajnu svetala, profilisanom poklopcu motora i posebno izrađenoj čvrstoj masci hladnjaka, prednji kraj konceptnog vozila Dacia Spring odiše snagom i pouzdanošću.

Dvostruka namena

Zahvaljujući sasvim električnom motoru i bateriji prilagođenoj za svakodnevnu vožnju, Dacia Spring ispunjava potrebe gradske i vangradske vožnje. Reč je o robusnom vozilu koje privatnim i flotnim kupcima nudi sve prednosti električnog vozila: jednostavnu vožnju, tihi rad, izostanak vibracija i emisija itd. Štaviše, omogućuje jednostavno punjenje i zahteva minimalno održavanje.
Dacia Spring je savršeno flotno vozilo prilagođeno novim uslugama mobilnosti poput usluge deljenja vozila. Serijska verzija ovog vozila zbog toga će se naći i na tržištu davalaca usluga deljenja vozila. Reč je o tržištu na kojem grupa Renault zauzima vodeće mesto u Evropi sa svojom ptopuno električnom flotom (7800 primeraka vozila ZOE, Kangoo Z.E. i Twizy).

PR

 Škoda Superb (2024) zvanično predstavljena

Škoda Superb (2024) zvanično predstavljena

Četvrta generacija modela Škoda Superb temelji se na prednostima svog prethodnika, nudeći još sofisticiraniji dizajn, više prostora i udobnosti i najsavremeniju tehnologiju. S novom Škoda Superb kupci će ponovo moći da biraju između combi i hatchback verzije...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje