AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

JLR predstavio prototip prednjeg nosaca za svoj prvi elektricni SUV

JLR predstavio prototip prednjeg nosaca za svoj prvi elektricni SUV

Sve više proizvođača plastike nastoji da poboljša mogućnosti recikliranja plastike i tako doprinese stvaranju cirkularne ekonomije...

Jedan od načina na koji BASF to čini je projekat ChemCycling: krajem 2018. godine, kompanija je po prvi put koristila probne količine piroliznog ulja dobijenog iz plastičnog otpada kao sirovinu u sopstvenoj proizvodnji. Na konferenciji za medije povodom početka K 2019, najvećeg sajma plastike i gume, četiri partnera su prikazala prve prototipe koji su nastali u pilot fazi ovog projekta.

Jaguar Land Rover (JLR), vodeći proizvođač automobila, proizveo je plastični prototip prednjeg nosača za svoj prvi električni SUV, I-Pace, od materijala Ultramid® B3WG6 Ccycled Black 00564. „Predano radeći na ubrzanju proizvodnje tzv. zatvorene petlje, tokom čitavog poslovanja, uvek tražimo tehnološka poboljšanja koja će omogućiti smanjenje otpada”, izjavio je Kreg Vudburn, rukovodila za globalnu saglasnost o okolini u JLR-u. „Mogućnost pretvaranja komunalnog otpada u bezbedne i kvalitetne delove za najbolje proizvode uz pomoć ChemCycling procesa je važan korak u ostvarenju naše ambicije da stvorimo budućnost bez otpada.”

Storopack, globalni dobavljač zaštitnih pakovanja i tehnički oblikovanih delova, iskoristio je Styropor® P Ccycled u proizvodnji izolacione ambalaže za farmaceutske proizvode osetljive na temperaturu, kao i kutija za transport sveže ribe i zaštitna pakovanja za električne uređaje. „Naročito nas je zadivila činjenica da se Styropor® P Ccycled može koristiti za pakovanje namirnica. Već postoji nekoliko mogućnosti za recikliranje stiropora, a ChemCycling povećava te mogućnosti još više”, izjavio je Herman Rajhneker, predsednik uprave u kompaniji Storopack. Storopack i BASF tako utiru nov put u cirkularnoj ekonomiji.

Südpack, vodeći proizvođač ambalažne folije u Evropi, proizveo je polijamidnu foliju i polietilensku foliju koje su obrađene za dobijanje specijalno zatvorenih pakovanja za mocarelu. Do sada su se višeslojna pakovanja mogla reciklirati samo u određenoj meri. „Ambalažna folija mora ispuniti važne uloge: zaštitu proizvoda, higijenu i rok trajanja, a sve to uz minimalnu upotrebu plastike. Zato su pakovanja napravljena od nekoliko materijala i slojeva sa različitim svojstvima i barijerama. Zahvaljujući inovacijama kakav je ChemCycling, sve smo bliži rešavanju problema koji se javljaju pri recikliranju fleksibilnih pakovanja”, izjavio je Johanes Remele, izvršni partner kompanije Südpack.

Schneider Electric, lider u digitalnoj transformaciji energetskog upravljanja i automatizacije, proizveo je prekidač od hemijski recikliranog materijala Ultramid®. „Aktivno procenjujemo mogućnost sekundarnih sirovina, kao što je reciklirana plastika, da zadovolje naše zahtevne standarde kvaliteta i stroge stručne propise i norme. Oslanjamo se na BASF-ovu stručnost, kako bismo demonstrirali prednosti kranje održivosti, a istovremeno ponudili atraktivne cene. Nadamo se da će ovaj eksperiment sa BASF-om otvoriti prostor za više cirkularnih inovacija u upravljanju i distribuciji energije”, izjavio je Gzavijer Huot, viši potpredsednik grupe za okruženje, bezbednost i nekretnine u Schneider Electric-u.

„Pilot proizvodi proizvedeni sa našim korisnicima iz raznih delatnosti dokazuju da proizvodi dobijeni od hemijski recikliranih materijala poseduju podjedako visok kvalitet i performanse kao proizvodi dobijeni od primarnih materijala. ChemCycling, koji koristi maseni balans da matematički odredi udeo recikliranih materijala u finalnom proizvodu, može da pomogne našim klijentima da dostignu svoje ciljeve u domenu održivosti”, rekao je Jurgen Beki, viši potpredsednik za visokoučinkovite materijale. Sertifikovani proizvodi imaju u svom imenu nastavak „Ccycled”. Prototipi, predstavljeni na konferenciji za medije, su deo tekuće pilot faze ChemCycling projekta.

Potencijal za povećanje udela recikliranih materijala

„Sa ChemCycling projektom, BASF nastoji da koristi pirolizno ulje dobijeno od plastičnog otpada koji se trenutno ne može reciklirati, poput mešovite i prljave plastike. Ako budemo uspešni u razvijanju proizvoda koji bi mogli izaći na tržište, ChemCycling će biti inovativna dopuna postojećim procesima recikliranja i rešavanje problema plastičnog otpada”, izjavio je Štefan Greter, rukovodilac projekta ChemCycling u BASF-u.

Konsultantska kuća McKinsei je u studiji iz decembra 2018. godine potvrdila značajan potencijal hemijskog recikliranja: ako se uspostavljeni procesi recikliranja kombinuju s novim, kao što je hemijsko recikliranje, stručnjaci veruju da se, do 2030. godine, može postići 50-postotna stopa ponovnog korišćenja i recikliranja plastike širom sveta (danas: 16%). Udeo hemijskog recikliranja bi se tada mogao povećati sa sadašnjih 1% na oko 17%, što je ekvivalentno recikliranju oko 74 miliona metričkih tona plastičnog otpada.

Tehnološki, ekonomski i regulatorni izazovi

Da bi se od pilot faze došlo do izlaska na tržište, mnoga pitanja moraju biti rešena. Postojeće tehnologije za pretvaranje plastičnog otpada u reciklirane sirovine se moraju unaprediti i prilagoditi za upotrebu na industrijskom nivou, u cilju dobijanja visoko kvalitetnog piroliznog ulja. BASF trenutno ispituje razne opcije za snabdevanje svog proizvodnog pogona komercijalnim količinama piroliznog ulja na duže staze. Pored tehničkih problema, ulogu igraju i ekonomski aspekti. Da bi hemijsko recikliranje bilo prihvaćeno na tržištu, zakonodavci moraju zvanično prepoznati taj proces kao recikliranje. Pritom, oni moraju definisati kako hemijsko recikliranje i maseni balans mogu biti uključeni u obračun zakonski traženih stopa recikliranja.

Odgovorna upotreba sredstava

„Naš ChemCycling projekat je dobar primer kako BASF sarađuje sa partnerima na rešenjima za ključne izazove 21. veka”, izjavio je dr Andreas Kišerer, stručnjak za održivost u BASF-u. Pored ChemCycling-a, BASF je uključen u brojne druge projekte i inicijative za osnaživanje ideje o cirkularnoj ekonomiji i sprečavanju širenja plastike u okruženju. Na primer, jedan od BASF-ovih proizvoda je ecovio®, sertifikovana kompostabilna plastika od obnovljivih sirovina. Kompanija je i član Svetskog saveta za plastiku i učestvuje u dva programa fondacije Ellen MacArthur. U svim svojim fabrikama na svetu, BASF primenjuje program Operation Clean Sweep, međunarodnu inicijativu za sprečavanje širenja plastičnih čestica u životnoj sredini. Osim toga, početkom 2019. godine, BASF je ujedinio snage sa oko 30 drugih kompanija i osnovao Savez za uklanjanje plastičnog otpada (eng. Alliiange to End Plastic Waste, AEPW). U narednih pet godina, Savez želi da uloži do 1,5 milijardi američkih dolara u brojne projekte i partnerstva, najviše u Aziji i Africi. Postoje četiri oblasti fokusa: razvoj infrastrukture za skupljanje i upravljanje otpadom, promovisanje inovativnih metoda za reckliranje, obrazovanje i uključivanje različitih grupa i čišćenje konkretnih područja s plastičnim otpadom u prirodnoj sredini.

VIDEO:

<iframe width="595" height="335" src="https://www.youtube.com/embed/IgeCyrK9yiA" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

PR

 Škoda Superb (2024) zvanično predstavljena

Škoda Superb (2024) zvanično predstavljena

Četvrta generacija modela Škoda Superb temelji se na prednostima svog prethodnika, nudeći još sofisticiraniji dizajn, više prostora i udobnosti i najsavremeniju tehnologiju. S novom Škoda Superb kupci će ponovo moći da biraju između combi i hatchback verzije...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje