AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Jaguar Land Rover pomažu u redukovanju stresa - Vozilo koje reaguje na vaše raspoloženje

Jaguar Land Rover pomažu u redukovanju stresa - Vozilo koje reaguje na vaše raspoloženje

Kompanija Jaguar Land Rover kontinuirano radi na istraživanju novih tehnologija veštačke inteligencije kako bi bolje dešifrovala naše stanje uma prilikom vožnje – i shodno tome prilagodila kabinska podešavanja zarad sveopšte dobrobiti vozača...

Jaguar Land Rover pomažu u redukovanju stresa - Vozilo koje reaguje na vaše raspoloženje

Ova tehnologija koristi kameru okrenutu prema vozaču i biometrijski senzor za praćenje i procenu raspoloženja vozača i shodno tome vrši prilagošavanja mnogih funkcija kabine, uključujući sistem grejanja, ventilacije i klimatizacije, medije i ambijentalno osvetljene. Podešavanja se menjaju u skladu sa izrazom lica vozača što treba da pomogne u eliminaciji stresa. Sprovedena istraživanja ukazuju na to da se 74 odsto nas svakodnevno oseća iscrpljeno ili preopterećeno.

Sistem za detekciju raspoloženja će koristiti najnovije tehnike veštačke inteligencije kako bi se stalno prilagođavao nijansama u izrazu lica vozača i automatski primenjivao odgovarajuće postavke. Vremenom će sistem naučiti preferencije vozača i napraviti prilagođavanja baš po meri lica koje upravlja vozilom.

Personalizovana podešavanja mogu uključivati promenu ambijentalnog osvetljenja u umirujuće boje ukoliko sistem detektuje da je vozač pod stresom,zatim odabir omiljene plej liste ako se prepoznaju znakovi umora ili snižavanje temperature vazduha unutar kabine kao odgovor na zevanje ili druge znake umora.

Kompanija Jaguar Land Rover takođe isprobava slične tehnologije namenjene putnicima zadnje klupe, s tim što bi kamera za detekciju raspoloženja bila montirana na uzglavlju sedišta. Ukoliko sistem detektuje znake umora, može da zatamni svetla, tintuje tj zatamni prozore I podigne temperature vazduha kako bi putnik lakše utonuo u san.

Jaguar Land Rover pomažu u redukovanju stresa - Vozilo koje reaguje na vaše raspoloženje

Doktor Steve Iley, direktor sektora za medicinska pitanja pri nkompaniji Jaguar Land Rover rekao je: “Kako se krećemo ka budućnosti u kojoj se predviđa autonomna vožnja, i dalje ostajemo usredsređeni na vozača i njegove potrebe kao što je to oduvek bio slučaj.”

“Primenjujući holistički pristup na svakog pojedinačnog vozača i mnogo od onoga što smo naučili iz napretka u istraživanju tokom poslednjih 10 ili 15 godina  o ličnoj dobrobiti pojedinca , možemo sa sigurnošću reći da će naši klijenti i dalje uživati u udobnoj i angažovanoj vožnji pri svim uslovima vožnje, čak i prilikom onih dugih i monotonih putovanja autoputevima.”
Novi sistem za detekciju raspoloženja predstavlja samo jednu od niza tehnologija koje kompanija Jaguar Land Rover istražuje kao deo svoje vizije „mirnog utočišta“, sa krajnjim ciljem da se unapredi sveopšte iskustvo vožnje.  Proizvođač isprobava širok spektar mogućnosti za unapređenje dobrobiti vozača i putnika. Sve ove nove tehnologije dizajnirane su da stvore utočište unutar naših luksuznih vozila, kako bi se osiguralo da je putnicima što udobnije, dok istovremeno vozač ostaje jednako oprezan i obazriv, i što je najvažnjije on i dalje drži kontrolu "u svojim rukama".
Softver za detekciju raspoloženja predstavlja naprednu generaciju JLR-ove postojeće tehnologije za praćenje stanja vozača. Monitor za praćenje stanje vozača, koji može da detektuje da li vozač počinje da se oseća pospano i ukoliko je to slučaj daje rano upozorenje da se napravi pauza, dostupan je na svim Jaguar i Land Rover vozilima .

*https://www.mentalhealth.org.uk/publications/stress-are-we-coping

PR

Kia EV9 finalista izbora za Evropski auto godine 2024.

Kia EV9 finalista izbora za Evropski auto godine 2024.

Kia EV9 se plasirao u finalni krug izbora za Evropski auto 2024. godine (engl. COTY). Potpuno električni SUV je prvo bio na širem spisku od 28 novih modela predstavljenih ove godine, a sada ga je žiri koji čini 59 članova iz 22 zemlje smestio među sedam najboljih...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje