AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Škoda Auto pokreće proizvodnju osveženog modela Octavia: novo poglavlje u održivosti i inovacijama

Škoda Auto pokreće proizvodnju osveženog modela Octavia: novo poglavlje u održivosti i inovacijama

Škoda Auto je pokrenula serijsku proizvodnju osveženog modela Octavia u svom glavnom proizvodnom pogonu u Mladá Boleslavi...

Nadograđena četvrta generacija bestselera ima redizajniranu Škoda rešetku, nova LED Matrix prednja svetla druge generacije i integrisan ChatGPT u Laura glasovnu asistenciju, pored ostalih poboljšanja. Kasnije ove godine će se proizvodnja modela Octavia preseliti u fabriku u Kvasinyju čime će češki proizvođač automobila stvoriti dodatne kapacitete u Mladá Boleslavi.


„Sa samo oko 7,5 miliona jedinica proizvedenih od prve moderne generacije koja je debitovala 1996. godine, Octavia ostaje srce našeg brenda. Ovo najnovije ažuriranje postavlja nove standarde u dizajnu, tehnologiji i održivosti. Model je sada još sigurniji, s većim udelom održivih materijala u sedištima, instrument tabli i panelima vrata, uz integraciju vrhunskih karakteristika povezivanja.“ - Andreas Dick, član uprave Škoda Auto za proizvodnju i logistiku.


Proširenje proizvodnje modela Octavia: strateški potez


Proizvodnja modela Octavia započela je u Mladá Boleslavi, s opcijama za četiri benzinska i dva dizel motora, koji isporučuju do 195 kW (265 KS), zajedno s blagim hibridnim verzijama. U drugoj polovini godine Škoda Auto namerava da prebaci proizvodnju Octavie u fabriku u Kvasinyju. Ovaj strateški potez povećaće kapacitet za proizvodnju modela Octavia u Kvasinyju, a istovremeno će osloboditi prostor u pogonu u Mladá Boleslavi kako bi se usredsredio na proizvodnju modela Enyaq, Enyaq Coupé i Elroq.


Ostavština modela Octavia: višestruko nagrađivani lider na tržištu


Od svoje premijere 1996. godine, moderna Octavia otelotvorila je novi imidž Škoda Auto, postavljajući nove standarde i oodređujući smer kompanije. Brzo je postala najprodavaniji model i sada vodi na lestvici prodaje u sedam evropskih zemalja, uključujući Češku, Austriju i Slovačku. Štaviše, Octavia Combi najpopularniji je karavan u Češkoj, Italiji, Švajcarskoj i još 11 zemalja.


Prošlog meseca je Škoda Octavia proglašena najboljim uvoznim automobilom u svojoj kategoriji na prestižnoj dodeli nagrada „Best Cars Readers’ Choice Awards“ od strane nemačkog časopisa ‘auto motor and sport’, što je 11. uzastopna pobeda u kategoriji uvoza kompaktne klase.


Nadograđena Octavia: prefinjena estetika i vrhunska tehnologija


Najnovija iteracija modela Octavia može se pohvaliti prefinjenom spoljašnjošću, nudeći elegantniji i dinamičniji izgled. Uz dodatak druge generacije LED Matrix prednjih svetala kao dodatne karakteristike, kombinuje funkcionalnost sa stilom. Unutra kupci mogu da biraju između četiri nivoa opreme i devet opcija Design Selection, a sve sadrže ekološke komponente, poput recikliranih tkanina i održivo tretirane kože. U skladu sa Škoda Simply Clever filozofijom, čak su i praktične karakteristike – poput strugača za led u poklopcu rezervoara za gorivo i opcionih kišobrana u prednjim vratima – izrađene od održivih materijala.


Na tehnološkom planu, infotainment sistem modela Octavia sada ima standardni ekran od 10 inča. Poboljšavajući iskustvo vožnje, integracija AI chatbota ChatGPT u sistem glasovne asistencije Laura sada je standardna, nudeći nove mogućnosti koje značajno proširuju tradicionalne funkcije glasovnih naredbi. Uz to, vozilo je opremljeno nizom naprednih sistema pomoći, uključujući pomoć pri izbegavanju sudara, pomoć pri skretanju i upozorenje pri izlasku, dodatno povećavajući sigurnost i udobnost za sve putnike.


Octavia Sportline i RS varijante: dinamičan dizajn i moćne performanse


Škoda će i dalje nuditi model Octavia u Sportline i RS verzijama. Poznata po svom dinamičnom dizajnu, Octavia Sportline nudi četiri opcije motora: dva dizel i dva benzinska pogonska sklopa. Od 2000. godine najsportskije verzije modela Octavia nose legendarnu oznaku „RS“. Verzija RS, opremljena 2.0 TSI motorom koji isporučuje 195 kW (265 KS), ima prepoznatljive sjajne crne detalje i crvenu reflektorsku traku na zadnjem delu, ističući njen sportski izgled.


PR

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje