AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Pretpremijera potpuno nove Toyote Land Cruiser na sajmu automobila u Beogradu

Pretpremijera potpuno nove Toyote Land Cruiser na sajmu automobila u Beogradu

Toyota Land Cruiser pretpremijerno se predstavlja na sajmu automobila u Beogradu, čime domaća publika i stručna javnost imaju među prvima priliku da se upoznaju s karakteristikama potpuno nove generacije legendarnog terenskog vozila...

Novi model direktno se oslanja na izvorne kvalitete koji čine ime Land Cruisera sinonimom za snagu i pouzdanost već više od 70 godina.


Legendarni geni Land Cruisera obogaćeni su novim tehnologijama za postizanje boljih performansi kako van puta, tako i u svakodnevnoj upotrebi. Rezultat svega biće još snažnija reputacija koju Land Cruisera ima širom sveta, pre svega kao transportno vozilo kome možete verovati i koje će vas bezbedno odvesti do odredišta i vratiti kući, čak i u najtežim uslovima.


PONOSNO NASLEĐE


Land Cruiser je rođen pre nešto manje od 73 godine kao model s oznakom „Toyota BJ“, tačno 1. avgusta 1951. godine. Ubrzo nakon toga pokazao je svu svoju snagu i sposobnosti postavši prvo vozilo koje se uspešno popelo do šeste stanice na obroncima planine Fudži.

Pretpremijera potpuno nove Toyote Land Cruiser na sajmu automobila u Beogradu

Od tada, Toyotina misija predodređena za Land Cruiser jeste da obezbedi ljudima vozilo koje će ih bezbedno i sigurno odvesti do odredišta, čak i u najtežim okruženjima. Različita iskustva kupaca širom sveta pokazala su se neprocenjivim u razvoju ključnih prednosti Land Cruisera, kao što su pouzdanost, izdržljivost i sposobnost da se suoči s teškim uslovima na putu.
Možda nije iznenađenje što ga je njegova dugotrajna svetska slava učinila jednim od Toyotinih najprodavanijih modela, sa oko 11,5 miliona prodatih jedinica do danas*, u više od 170 zemalja i regiona.


PROVERENE PERFORMANSE POBOLJŠANE NOVOM GA-F PLATFORMOM


Novi Land Cruiser zadržava svoju klasičnu, robustnu konstrukciju karoserije postavljene na ram (šasiju) i prati veću verziju Land Cruisera 300 (koji nije dostupan na tržištu regiona) uvodeći Toyotinu GA-F platformu koja igra ključnu ulogu u značajnom poboljšanju karakteristika vozila u terenskim uslovima vožnje.


Istovremeno, novi model je lak za manevrisanje i udobniji je u ubičajenoj vožnji na putu, ostajući veran Toyotinoj posvećenosti da ovo vozilo učini, pre svega, praktičnim i prilagođenim svakodnevnim potrebama kupaca.


Novi ram je 50 odsto čvršći, a ukupna krutost karoserije i nosećeg rama veća je za 30 procenata. Ova značajna povećanja doprinose poboljšanom odzivu na komande vozača, upravljanju i udobnost u vožnji. Osnovne karakteristike ogibljenja su takođe unapređene, posebno da bi se osigurala povećana kontrola točkova, što je ključni faktor u sposobnosti vožnje van puta.

Pretpremijera potpuno nove Toyote Land Cruiser na sajmu automobila u Beogradu

NOVI ELEKTRIČNI SERVO UPRAVLJAČ


Ovo je prvi Land Cruiser koji koristi sistem električnog servo upravljača (Electric Power Steering - EPS). Njegovom primenom smanjuje se nivo povratnog trzaja koji može da se javi prilikom vožnje preko neravne površine i obezbeđuje ravnomerno, direktnije upravljanje i lakšu upravljivost pri svim brzinama. Korišćenje EPS-a takođe omogućava novom Land Cruiseru da bude opremljen asistencijom za praćenje vozne trake kao dela paketa Toyota Safety Sense predviđenog za bezbednost i pomoć vozaču.


ISKLJUČENJE PREDNJEG STABILIZATORA - PRVI PUT KOD TOYOTE


Novi Land Cruiser dobija dodatne terenske sposobnosti primenom novog prednjeg stabilizatora koji se može isključiti. Ta tehnologija – SDM (Stabiliser with Disconnection Mechanism) – prvi put je primenjena u nekoj Toyoti i omogućava vozaču da isključi anti-rol vezu (stabilizator) pomoću prekidača na instrument tabli. Ova fleksibilnost omogućava bolju upravljivost na neravnim putevima i veću udobnost, kao i lakše upravljanje u svakodnevnoj vožnji na putu.


Nadograđeni sistemi Multi-Terrain Monitor i Multi-Terrain Select pružaju dodatnu podršku prilikom vožnje van puta. Koristeći kameru i ekran visoke rezolucije, Multi-Terrain Monitor daje vozaču jasan pogled na područje neposredno oko i ispod vozila; Multi-Terrain Select sistem automatski prilagođava performanse vozila, kako bi odgovarale zahtevima različitih uslova vožnje van puta.

Pretpremijera potpuno nove Toyote Land Cruiser na sajmu automobila u Beogradu

NOVI POGONSKI AGREGATI


Pogonski sklop naglašava Toyotinu orijentaciju da konstruiše model koji je dizajniran i projektovan da bi pospešio raznovrsne životne stilove ljudi i njihovih potreba, prenoseći na novu generaciju LC-a davno uspostavljenu reputaciju modela koji pruža pouzdanost i izdržljivost na putu i van njega.


Novi Land Cruiser pokreće 2,8-litarska turbo-dizel jedinica konstruisana za efikasan i pouzdan balans između ekonomičnosti u potrošnji goriva i performansi. Motor proizvodi maksimalnih 204 KS (150 kW) i uparen je s novim osmostepenim automatskim menjačem Direct Shift, što mu daje snagu da povuče teret do 3.500 kg. Početkom 2025. godine biće dostupan elektrifikovani pogon koji objedinjuje moćan i efikasan dizel motor sa 48-voltnom tehnologijom “lakog” hibrida.

DIZAJN: TRADICIJA SPOJENA S MODERNIM


Tradicija je spojena s modernošću, kako bi se stvorio vanvremenski izgled koji obećava sposobnost vozila da izdrži veoma teške uslove. Takva dizajnerska rešenja takođe odražavaju funkcionalnu lepotu koja se nalazi samo u najboljim profesionalnim alatima.


Veliki, moćan izgled novog Land Cruisera odaje utisak kvaliteta baziranog na ideji o „povratku korenima“, ali je takođe i veoma praktičan, s pristupom koji spaja i formu i funkciju. Boljim terenskim performansama potpomažu kraći prepusti, lepo izvajani uglovi i suženi donji deo karoserije. Ujedno, delovi karoserije osmišljeni su za laku zamenu u slučaju oštećenja.


Gledano iz profila, spoljašnji izgled prikazuje klasičnu siluetu Land Cruisera, sa snažnim horizontalnim linijama. Ukupna dužina vozila je 4.920 mm, širina 1.980 mm, visina 1.870 mm, a međuosovinsko rastojanje je 2.850 mm.


Unutrašnjost nudi izbor između konfiguracija sa pet ili sedam sedišta, sa dizajnom koji dočarava snagu i praktičnost istinskog terenskog vozila. To se vidi i u detaljima kao što su horizontalno postavljena instrument tabla i prekidači koji su oblikovani za lako rukovanje, čak i pri vožnji po zahtevnom terenu.


Omogućavanje sveobuhvatne vidljivosti vozaču bilo je jedan od prioriteta, što je postignuto uz pomoć nisko postavljenog prednjeg poklopca, horizontalne instrument table i niže linije sigurnosnih pojaseva, što je omogućilo postavljanje dubljih bočnih prozora.

 

NAPREDNA BEZBEDNOSNA REŠENJA


Novi Land Cruiser može da se pohvali najnovijim sistemom Toyota Safety Sense sadržanog u okviru sveobuhvatnog Toyota T-Mate paketa naprednih bezbednosnih funkcija i tehnologija koje smanjuju opterećenje i napor vozača.


LAND CRUISER U VERZIJI FIRST EDITION


Potpuno novi Land Cruiser biće predstavljen u Evropi i u posebnoj verziji First Edition, koji je dostupan isključivo za one kupce koji vozilo rezervišu tokom početnog perioda pretprodaje.


Ova ograničena verzija – oko 3000 jedinica biće proizvedeno za Evropu – naglašava nasleđe Land Cruisera, i biće opremljena posebnim dizajnerskim rešenjima i beskompromisnim terenskim karakterom. Detalji opreme uključuju klasična okrugla prednja svetla i dve posebne, dvobojne nijanse karoserije u tonovima peska i sivoplave.


*Od juna 2023. kumulativni i godišnji obim prodaje obuhvataju modele Lexus LX i Lexus GX.


PR

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje