AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Kia Sorento dobio višestepeni kočioni sistem

Novi Kia Sorento dobio višestepeni kočioni sistem

Novi Sorento je prva Kia sa novim višestepenim kočionim sistemom koji pomaže kod sprečavanja sekundarnih sudara...

Novi Sorento je prvi model Kije opremljen Kijinim inovativnim višestepenim kočionim sistemom (MCB - Multi-Collision Brake system), koji pomaže kod sprečavanja povreda u sekundarnim sudarima nakon početnog sudara.


MCB automatski koči nakon aktiviranja vazdušnih jastuka


Sistem je namenjen sprečavanju ili smanjenju težine povreda kod sekundarnih sudara do kojih može doći kada se vozilo još zaustavlja, često izvan vozačeve kontrole. Sistem se aktivira nakon otvaranja vazdušnih jastuka, što je indikator rizika od povreda i zahteva posredovanje. Nakon aktiviranja sistem meri brzinu vozila i promene smera, dok sistem kočenjem odgovarajućim intenzitetom kontrolisano zaustavlja vozilo.


Sistem prati položaj papučica kako bi proverio da li vozača pokušava ubrzati ili kočiti. Ako MCB sistem detektuje premaleno ili nikakvo posredovanje vozača, onda posreduje elektronski sistem stabilnosti (ESC) koji za zaustavljanje vozila koristi odgovarajuću količinu kočione sile. Sistem deluje do 180 km/h, jer kočenje kod još viših brzina može prouzrokovati druge teže posledice.


Sorento 4. generacije biće prvi model Kije u Evropi koji će imati ovu inovativnu bezbednosnutehnologiju. Sorento će biti jedan od najbezbednijih automobila u svom segmetu, jer je opremljen različitim tehnologijama za sprečavanje sudara, kao što su npr. Kijin najnoviji sistem za sprečavanje naleta (FCA) sa prepoznavanjem pešaka, biciklista i vozila. MCB širi obim Sorentovih bezbednosnih zadataka fokusiranjem na situacije odmah nakon nesreće čime poboljšava ionako bogat bezbednosni paket.


MCB standardan kod svih varijanti Sorenta - i kod plug-in hibrida koji stiže početkom 2021. godine


Sistem MCB biće deo standardne opreme svih varijanti Sorenta, uključujući i novi plug-in hibrid koji u Evropi očekujemo početkom sledeće godine.


Euro NCAP sa dodatnim bodovima nagrađuje MCB


Efikasnost sistema MCB kod sprečavanja sekundarnih nesreća su prepoznali u organizaciji

 

Euro NCAP. Vozila opremljena navedenim sistemom dobijaju dodatne bodove za zaštitu odraslih putnika. Empirični testovi sistema su pokazali kako su vozila sa MCB-om prisutna u 8 % manje smrtnih nesreća, a s njim u slučaju nesreće nastane i 4 % manje težih povreda nego u vozilima bez MCB-a. Kia će sistem MCB u ostale modele iz svoje ponude ugrađivati od sledeće godine.


PR

Kia u 2020. sa rekordnim tržišnim udelom u Evropi

Kia u 2020. sa rekordnim tržišnim udelom u Evropi

Kia je u 2020. godini u Evropi ostvarila najveći tržišni udeo u svojoj istoriji i jedan od najvećih rasta tržišnog udela. Prema podacima evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kia je svoj tržišni udeo povećala sa 3,2% na 3,5%...

Stellantis: Stvaranje svetskog lidera u održivoj mobilnosti

Stellantis: Stvaranje svetskog lidera u održivoj mobilnosti

Danas se obeležava lansiranje kompanije Stellantis, svetskog lidera za novu eru održive mobilnosti posvećene pružanju slobode kretanja karakterističnim, pristupačnim i efikasnim rešenjima za transport, jedinstveno pozicionirana da ugrabi uzbudljive mogućnosti globalne industrije koja prolazi kroz brze i duboke promene...

123456. . .1487
Sebastien Ogier - Rallye Monte Carlo (Red Bull photo)
Slika nedelje