AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

48-voltni laki hibrid i Kijin novi inteligentni ručni menjač za porodicu Ceed

48-voltni laki hibrid i Kijin novi inteligentni ručni menjač za porodicu Ceed

Kia Motors predstavila je novi ‘EcoDynamics+’ 48-voltni laki dizel hibrid (MHEV) za sve karoserijske varijante Ceeda. Tako će novi pogon pored Ceedovog hečbeka biti raspoloživ i kod karavanskog Ceeda Sportswagon, shooting brake ProCeeda i krosovera XCeeda...

Pogon EcoDynamics+ smanjenjem emisija CO2 i troškova održavanja poboljšava efikasnost 1,6-litarskog dizel motora ‘Smartstream’. Novi pogon nudi se kod snažnije i slabije varijante motora –115 KS i 136 KS – dok je kod ProCeeda u ponudi samo snažnija varijanta.


Laki hibrid snižava emisije CO2 za 5~10% i ujedno pruža jednake performanse


Laki hibrid snižava emisije CO2 za 5 do 10 posto (NEDC 2.0, kombinovano), u zavisnosti od varijante karoserije, menjača, snage motora i opreme vozila. Ono što vredi istaknuti je da tehnologija MHEV poboljšava efikasnost motora, dok performanse motora ostaju nepromenjene.


I EcoDynamics+ varijante sa 7-godišnjom garancijom


Kia Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed i XCeed sa lakim dizel hibridom EcoDynamics+ dolaze iz Kijine evropske fabrike u Slovačkoj (Žilina) i kao i sve ostale Kije mogu se pohvaliti 7-godišnjom garancijom na celo vozilo (do 150.000 kilometara, prve 3 godine bez ograničenja kilometraže).


Dizel laki hibrid EcoDynamics+ sa ‘motor’ i ‘generator’ načinima delovanja


Ceedov MHEV pogon deluje zajedno sa Kijinim ‘Smartstream’ 1,6-litarskim dizel motorom, koji je najčistiji dizel motor u istoriji ovog najstarijeg južnokorejskog proizvođača automobila i maksimizuje štedljivost sa pomoćnim električnim obrtnim momentom i regenerativnim kočenjem. EcoDynamics+ nastao je sa ciljem pružanja maksimalne štedljivosti motora sa unutrašnjim sagorevanjem, koji koristi i rekuperiše električnu snagu. Sistem će zameniti obrtni moment motora snagom kompaktne 48-voltne litijum-jonske polimerne baterije, a i produžava ‘nedelovanje’ zahvaljujući novom starterskom generatoru za lake hibride (Mild-Hybrid Starter-Generator - MHSG).

48-voltni laki hibrid i Kijin novi inteligentni ručni menjač za porodicu Ceed

MHSG je preko remena povezan do radilice i neprimetno preklapa između načina ‘motor’ (elektro motor) i ‘generator’. U načinu ‘motor’, tokom ubrzavanja MHSG omogućava dodatnu električnu snagu i tako smanjuje opterećenost motora i smanjuje emisije. Kod smanjivanja brzine MHSG pod određenim uslovima preklapa na način ‘generator’ čime rekuperiše energiju sa radilice kako bi napunio bateriju.


Kijin ‘U3’ 1.6 CRDi koristi tehnologiju selektivne katalitičke redukcije (SCR), koja je aktivna tehnologija kontrole emisija, sa kojima osetno snižava emisije. Zbog toga motor emituje manje ugljen dioksida, pogotovo materija i nitrogen oksida (Nox) u odnosu na pređašnje Kijine dizel motore. Motor je raspoloživ i u slabijoj (115 KS) i u jačoj varijanti (136 KS).


‘Clutch-by-wire’ inteligentni ručni menjač


Ceed je jedan od prvih modela Kia sa novim inteligentnim ručnim menjačem (iMT), koji će biti u ponudi samo kod lakih hibrida EcoDynamics+. Sistem ‘clutch-by-wire’ doprinosi manjoj potrošnji goriva i nižim emisijama CO2, dok ujedno zadržava vozne karakteristike klasičnog ručnog menjača.


Umesto mehaničke veze iMT kvačilo kontroliše potpuno elektronski. Neprimetno se integriše sa starterom-generatorom lakog hibrida (MHSG) i gasi motor pre nego Kijin ISG sistem stani/kreni (Idle Stop & Go) u »coastingu« - to je stanje kada vozilo ide bez gasa po inerciji i polako se zaustavlja do potpunog mirovanja. Takođe omogućava kratke vremenske periode »ugašenog motora« tokom coastinga pri brzini do 125 km/h, koja se neprimetno ponovo aktiviraju kada vozač pritisne papučicu gasa ili kvačila. Sistem u realnim voznim uslovima može smanjiti potrošnju goriva i sniziti emisije CO2 za oko 3%. Auto ostaje u izabranoj brzini i kada se motor ugasi. Zahvaljujući snazi koju omogućava MHSG motor se ponovo pali odmah nakon što vozač pritisne na papučicu kočnice ili gasa. Ako vozač pritisne kvačilo da promeni stepen prenosa (kod uključenog kvačila) ili ako je brzina vozila preniska za trenutni stepen prenosa onda se pali motor u položaju “neutral”.

48-voltni laki hibrid i Kijin novi inteligentni ručni menjač za porodicu Ceed

Niže emisije CO2 i jeftinije održavanje vozila


Emisije CO2 za varijante Ceed i Ceed Sportswagon iznose 96 g/km, ukoliko je vozilo opremljeno sa iMT menjačem odn. 99 g/km u slučaju opcionalnog 7-stepenog menjača sa dvostrukim kvačilom (7DCT, kombinovano, NEDC 2.0)*. To predstavlja poboljšanje od 5 odn. 9,2 posto u odnosu na 1,6-litarski dizel Smartstream motor bez 48-voltnog lakog hibrida. Kod ProCeeda emisije u kombininovanom načinu iznose 103 g/km (sa iMT menjačem) odn. 104 g/km (s 7DCT), što je poboljšanje od 7,2 odn. 6,3 posto. XCeedove emisije 101 g/km (iMT) odn. 108 g/km (7DCT), što je poboljšanje od 7,3 odn. 6,1 posto.*


Potrošnja goriva i emisije – EcoDynamics+ 1.6 ‘Smartstream’ dizel laki hibrid *


PR

Unapređenje za uspešni Coupe Mercedes-AMG GT 4-door

Unapređenje za uspešni Coupe Mercedes-AMG GT 4-door

Globalno uspešni AMG GT 4-Door Coupé sada je još individualniji, čime je ojačao svoju poziciju savršenog automobilskog pratioca u bilo kojoj situaciji. Ekskluzivno izdanje podvlači višestruki karakter sportskog automobila sa četvoro vrata...

Toyota Land Cruiser 300 - svetska premijera potpuno novog modela

Toyota Land Cruiser 300 - svetska premijera potpuno novog modela

Toyota Land Cruiser stekla je nesporan status automobilske legende sa svojom istorijom dugom već 70 godina, uz više od 10 miliona prodatih primeraka u 170 zemalja i regiona u svetu. Toyota s ponosom ističe da je Land Cruiser vozilo koje “ide bilo kuda i bilo gde, pružajući vam bezbednost i uživanje”...

Specijalna ponuda za novi Jeep Compas s isporukom odmah po uplati

Specijalna ponuda za novi Jeep Compas s isporukom odmah po uplati

Novi Jeep Compass je stigao nedavno na srpsko tržište i brzo stekao prednost nad konkurentima činjenicom da se isporučuje odmah po uplati. To se odnosi na verziju s bogatim, Limited paketom opreme, 1.3-litarskim benzinskim motorom od 150 KS koji ispunjava stroge Euro 6 D final norme i šestostepenim automatskim menjačem...

123456. . .1504
Nissan Qashqai (2022)
Slika nedelje